Republica Moldova a facut unele progrese semnificative in implimentarea garantiilor asigurarii unui proces judiciar echitabil, insa mai exista unele carente, arata raportul analitic al Misiunii OSCE in Moldova “Respectarea standartelor unui proces echitabil” lansat joi, 19 iunie la Chisinau.
Coordonatorul Programului OSCE de monitorizare a proceselor de judecata, Ghenadie Barba a declarat joi, 19 iunie, in cadrul prezentarii raportului, ca au fost depistate mai multe incalcari, in ce priveste conduita si comportamentul judecatorilor, acestea avand o atitudine inadecvata si nerespectuoasa fata de victimile si persoanele inculpate. Marea majoritatea a proceselor judiciare amanate (in jur de 31 la suta) sunt din cauza neprezentei judecatorilor in sala de sedinte, iar 10% din procesele amanate sunt din cauza ca lipseste avocatul.
De asemenea, de multe ori nu este afisat timpul stabilit pentru desfasurarea proceselor, existand si un numar mare de amanari ale proceselor, iar unii judecatori se implica prea activ in audierea partilor, aceste constituind de facto, atributia procurorilor.
Potrivit acestui raport, in general, dreptul inculpatului la un proces echitabil este respectat, insa exista unele aspecte care necesita ameliorari, cum ar fi cazuri cand procesele de judecata se desfasoara in birourile judecatorilor si nu in sala de sedinte, participarea publicului fiind astfel imposibila.
De asemnea, in raport se arata ca exista incalcari semnificative privid dreptul la asistenta juridica, avocatul fiind numit deseori chiar inainte de inceperea procesului de judecata, fara a cunoaste dosarul, aceasta practica fiind raspandita mai ales la Curtea de Apel Chisinau. Au fost depistate si cazuri (20% din cazurile monitorizate) cand avocatii implicati in proces erau foarte slab pregatiti si pasivi.
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Nicolae Clima, a mentionat ca constatrile prezentate in raport nu pot fi puse la indoiala. In acelasi timp, Clima s-a aratat ingrijorat fata de numarul mare de amanari a proceselor din cauza neprezentei judecatorilor in sala de sedinte. Vis-vis de comportamentul inadecvat al judecatorilor, Clima a mentionat ca aceste sunt cazuri minore, care “nu ar trebui sa le atragem atentia”, dar care afecteaza imaginea intregului sistem judecatoresc.
De mentionat ca raportul “Respectarea standartelor unui proces echitabil si a drepturilor corespunzatoare ale partilor in cadrul proceselor judiciare” este realizat in cadrul Programului de monitorizare a proceselor de judecata lansat de catre Misiunea OSCE in martie 2006 // Reporter.MD