Vlad Pohila: “Si totusi, limba romana”

La ce lucrează astăzi scriitorul şi publicistul Vlad Pohilă?! Preocupările lui Vlad Pohilă sunt destul de vaste. Astăzi, nici el nu ştie ce este mai mult – scriitor, publicist, traducător, redactor de carte sau lingvist. Colaborează la diferite reviste de limbă română din Chişinău, Bucureşti, Iaşi, Cernăuţi, la publicaţii ale diasporei româneşti din Germania, Franţa, Canada, SUA, Australia etc., inclusiv la unele reviste literare şi culturale electronice.

Săptămâna trecută, la Biblioteca municipală „B. P. Hasdeu” Vlad Pohilă şi-a lansat volumul „Şi totuşi, limba română”. De fapt, aceasta a fost a doua lansare a acestei lucrări, prima având loc la Focşani, în cadrul unei expoziţii internaţionale de carte.

Autorul care a semnat mai multe cărţi de ocrotire şi cultivare a limbii române („Să citim, să scriem cu litere latine”, „Grafia latină pentru toţi” ş.a.) consideră că acesta este debutul său editorial în publicistică. Constituit din şapte capitole, volumul „Şi totuşi, limba română” cuprinde articole, eseuri, prefeţe şi recenzii scrise de-a lungul anilor, care au apărut în presa bună de la noi. Adică, inclusiv în TIMPUL. În prefaţa intitulată sugestiv „De ce mi-e drag Vlad Pohilă?”, poetul Grigore Vieru răspunde univoc: „Pentru că e înzestrat tocmai cu trei haruri: lingvistic, ziaristic şi eseistic. Calităţi guvernate, la rândul lor, de alte trei înzestrări native: sinceritate, moralitate şi curaj; pentru că aparţine cu toată fiinţa vieţii naţionale, iar propria lui viaţă a devenit parte a luptei pentru renaşterea noastră spirituală”. Onest, curajos, muncitor, sincer, înţelept şi irecuzabil – astfel îl caracterizează pe Vlad Pohilă în postfaţa volumului şi dr. conf. univ. Lidia Kulikovski.

Despre sine Vlad Pohilă vorbeşte puţin. În schimb, scrie şi citeşte mult. Este, într-un fel, omul-bibliotecă. De mai mulţi ani, redactează textele pentru „Calendarul Naţional”, care găzduieşte cele mai importante personalităţi ale Basarabiei – atât pe cele în viaţă cât şi pe cele trecute la Domnul… În acelaşi timp, este redactor-şef al revistei „Biblio Polis”, editată de Biblioteca municipală „B. P. Hasdeu”. „Prefer să fac întotdeauna ceea ce-mi place”, ne spune Vlad Pohilă, omul care mereu redactează manuscrise, participă la diverse manifestări culturale şi este omniprezent acolo unde se întâmplă ceva frumos (Nicolae Roibu). //www.timpul.md

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.