3 mai – Ziua Mondiala a Libertatii Presei

Cu prilejul sărbătorii profesionale – Ziua Mondială a Libertăţii Presei, marcată la 3 mai, Asociaţia Mondială a Ziarelor (WAN) a lansat campania “Apel Olimpic: Libertatea presei în China!”, dorind să sensibilizeze prin aceasta comunitatea internaţională asupra derapajului antidemocratic comis de autorităţile chineze în raport cu jurnaliştii chinezi, dar şi cu cei străini acreditaţi în această ţară.
În Apelul difuzat de Directorul General al WAN, Timothy Balding se arată:
”Autorităţile chineze nu numai că nu şi-au onorat promisiunile de a realiza reforme, impuse în timpul concursului pentru desfăşurarea Jocurilor Olimpice, dar şi-au intensificat presiunile asupra jurnaliştilor şi a tuturor acelora care tind să-şi realizeze dreptul la libertatea cuvântului. Jurnaliştii chinezi continuă să se ciocnească de cezură, represiuni şi legi autoritare, în temeiul cărora ei sunt acuzaţi de chemare la răsturnarea puterii, de trădare a secretelor de stat şi de spionaj. Aceste legi sunt utilizate de guvern pentru controlul şi limitarea accesului la ştiri şi la informaţii, precum şi pentru încarcerarea jurnaliştilor incomozi”.
WAN atenţionează opinia publică, că, „în prezent, cel puţin 30 de jurnalişti şi 50 de ciber-reporteri se află în detenţie în China, pentru publicarea unor fapte sau pentru că şi-au expus punctul de vedere”.
”Acest adevăr trebuie adus la cunoştinţa autorităţilor chineze şi a altor participanţi la Jocurile Olimpice în Ziua Mondială a Libertăţii Presei” şi că „a venit timpul ca China să-şi îndeplinească promisiunile privind libertatea cuvântului, libertatea presei şi asigurarea accesului la informaţie”, se mai arată în Apelul Directorului General al WAN, Timothy Balding, lansat la 3 mai 2008.
WAN (World Association of Newspapers) este o organizaţie neguvernamentală constituită în anul 1948. În prezent, WAN reprezintă peste 18 mii de publicaţii din întreaga lume. R. Moldova este reprezentată în WAN de Asociaţia Presei Independente (API).
Moldova.ORG notează că jurnaliştii din R. Moldova sunt, de asemenea, împiedicaţi de autorităţi să-şi realizeze întocmai dreptul la libera exprimare şi informare a cetăţenilor, fapt reflectat recent în raportul organizaţiei internaţionale Freedom House, în care R. Moldova este taxată ca având o presă ne-liberă. În semn de protest faţă de abuzurile comise de autorităţile comuniste în raport cu presa liberă, jurnaliştii din R. Moldova vor organiza, la 8 mai, un Marş al solidarităţii jurnaliştilor. Iar la 30 mai 2008, jurnaliştii din R. Moldova şi-au convocat Congresul. – Moldova.ORG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.