Fenomenul coruptiei la fisc si vama este in descrestere, sustin specialistii

Fenomenul corupţiei în cadrul structurilor Serviciului Fiscal de Stat şi Serviciului Vamal este în descreştere, a declarat joi în cadrul şedinţei Clubului presei economice Lilia Caraşciuc, director Transparency International Moldova (TIM).

Discuţiile în cadrul Clubului au avut ca subiect „Reforma în Serviciul Vamal şi Serviciul Fiscal în cadrul Planului Preliminar de Ţară”. Reformarea celor două structuri este una din condiţiile acordării Republicii Moldova a asistenţei în cadrul programului Compact finanţat de SUA.

Potrivit ultimului sondaj realizat de TIM, oamenii de afaceri au declarat că în anul 2007 corupţia s-a redus cu 30 la sută faţă de 2005, iar respondenţii care reprezintă gospodăriile casnice au fost de părere că fenomenul corupţiei s-a diminuat de două ori în anul trecut comparativ cu 2005, a precizat Caraşciuc.

Cu referinţă la organele fiscale, directorul TIM a declarat că oamenii de afaceri chestionaţi au declarat că în anul trecut, 60 la sută din angajaţii fiscului au respectat prevederile legale în timpul controalelor, faţă de 41 la sută în 2005 şi doar 19 la sută în 2002.

Potrivit vice-directorului al Serviciului Vamal, Nicolae Bătrîncea, autoritatea vamală întreprinde o serie de acţiuni care au drept obiectiv reducerea fenomenului corupţiei în structurile vamale. Între acestea Bătrîncea a numit dotarea vamelor până la finele anului curent cu camere de luat vederi. În acest scop vom anunţa în curând un concurs pentru procurarea tehnicii video de supraveghere, a declarat oficialul. Tatiana Loghin, noul şef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, a declarat în cadrul şedinţei că în scopul diminuării corupţiei şi eficientizării activităţii organelor fiscale, până la finele anului curent va fi implementat sistemul electronic de depunere a declaraţiilor pe venit de către agenţii economici, iar din anul viitor acest sistem va fi disponibil şi pentru persoanele fizice.

În acelaşi context Loghin a mai spus că în cadrului Serviciului Fiscal de Stat urmează să fie instituit un centru de asistenţă pentru contribuabili, iar după adoptarea de către Parlament a legii cu privire la medierea fiscală în cadrul organelor fiscale va fi cerat institutul medierii fiscale.

Recent R. Moldova a finalizat elaborarea propunerii de ţară pentru asistenţa în cadrul programului Compact. Propunerea de ţară include patru proiecte ce se referă la reabilitarea drumurilor, creşterea eficienţei sectorului energetic, tranziţia la agricultura performantă şi dezvoltarea asistenţei medicale primare în zonele rurale. Costul estimativ al Programului valorează 518 mln USD. Republica Moldova a devenit eligibilă pentru asistenţa deplină Compact la 8 noiembrie 2006. Asistenţa Compact va fi acordată sub formă de investiţii nerambursabile în domenii ce au un rol important în accelerarea creşterii economice şi reducerea sărăciei.

Programul “Millennium Challenge" a fost instituit de Congresul SUA în anul 2004, la iniţiativa preşedintelui George W. Bush. El prevede acordarea de ajutoare financiare statelor cu venituri reduse pe cap de locuitor. Suportul financiar este orientat spre dezvoltarea infrastructurii, susţinerea proiectelor sociale şi consolidarea principiilor economiei de piaţă.

În prezent, Republica Moldova beneficiază de asistenţă din partea CPM în valoare de 24,7 mln USD în cadrul Programului Preliminar de Ţară. // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.