Ziua Unirii la Chisinau

De Ziua Unirii Basarabiei cu România, mormintele membrilor Sfatului Ţării, care, acum 90 de ani, au votat Actul Unirii, au fost acoperite cu flori. La cimitirul central din strada Armenească, unde şi-au găsit odihna de veci zece membri ai Sfatului Ţării, au venit politicieni, foşti deportaţi, oameni de cultură, simpli cetăţeni. „Este o zi în care trebuie să cinstim Actul Unirii, momentele de glorie ale neamului românesc şi memoria înaintaşilor noştri, în special, a celor care, la 27 martie 1918, au votat Actul Unirii. În această zi suntem obligati să reflectăm asupra istoriei noastre, dar şi asupra realităţilor zilelor pe care le trăim. Trebuie să ne fie clar, că perspectivele noastre sunt doar alături de România”, a declarat în cadrul manifestaţiei comemorative preşedintele Asociaţiei Istoricilor din Moldova, Gheorghe Paladi.

La mormântul lui Anton Crihan, preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu şi-a amintit cât de greu s-au lăsat convinse autorităţile R.Moldova să permită, în 1993, aducerea la Chişinău a rămăşiţelor pământeşti ale deputatului Sfatului Ţării. Anton Crihan s-a aflat în ultimii ani de viaţă în exil, în Canada.

Primul preşedinte al Parlamentului R. Moldova, membru de onoare al Academiei de Ştiinţe a României, academicianul Alexandru Moşanu este de părere că, la 27 martie 1918, deputaţii din Sfatul Ţării au reuşit să elibereze Basarabia de jugul colonial ţarist pentru ca să se reunească cu Ţara-Mamă. Alexandru Moşanu susţine că unica noastră şansă de supraviaţuire este Unirea, iar Actul de la 1918 ne oferă o adevărată lecţie din care trebuie să tragem învăţăminte.

Manifestaţiile comemorative dedicate Unirii Basarabiei cu România de la 27 martie 1918 au început în dimineaţa zilei şi au continuat până seara târziu. De dimineaţă în toate Bisericile Mitropoliei Basarabiei au fost oficiate servicii divine dedicate momentelor de glorie de acum 90 de ani şi înaintaşilor care au stat la leagănul lor. Şirul de acţiuni dedicate acestei însemnate zile din istoria neamului românesc a continuat cu depunerea coroanelor şi jerbelor de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi la busturile personalităţilor notorii, care s-au făcut remarcabile la momentul semnării Actului Unirii Basarabiei cu România.

Moldova.Org

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.