Radio Deutsche Welle: Autoritatile moldovene considera uman sa economiseasca bani trimitand in somaj niste dascali cu un venit lunar intre 30 si 50 de euro

Guvernul comunist a anuntat ca intentioneaza sa economiseasca vreo 13 milioane de euro disponibilizand zece mii de bugetari in urmatorii trei ani.

Incredibil si revoltator! Administratia comunista de la Chisinau nu pare deloc deranjata de exodul propriilor cetateni. In timp ce, din cauza lipsei cadrelor didactice, in majoritatea scolilor din localitatile satesti elevii claselor a X-a si a XI-a sunt rugati de directorii scolilor sa predea lectii, ca pe timpul razboiului, elevilor din clasele primare, Guvernul comunist a decis ieri sa mai disponibilizeze in urmatorii trei ani inca 5.300 de dascali, 1000 de agricultori, politisti si 700 de functionari publici.

Ministrul moldovean al Economiei, Igor Dodon, evita sa vorbeasca despre concedieri in masa, preferand termenul de „optimizare”:

„Ministerul Economiei a venit cu propunerea de optimizare a numarului angajatilor finantati din bugetul de stat. Astfel, se propune incepand cu 2008 o reducere de cel putin 3000 de angajati, 2009 – cel putin 4 mii de angajati, ca sa ajungem in 2010 cu o reducere de aproximativ 8-9 mii de angajati”.

Potrivit expertilor, initial, o parte dintre acestia vor completa randul celor 70 mii de someri care exista actualmente oficial in Republica Moldova, concomitent cautand modalitati de emigrare. Si asta in timp ce zilele trecute Guvernul se prefacea ingrijorat de scaderea, la aproape jumatate, a numarului populatiei active din Republica Moldova.

Bani de la moldovenii din strainatate
Desi e cinica, realitatea pare a fi, insa, in totala contradictie cu ingrijorarea afisata de autoritatile moldovene care incearca sa atenueze efectele proastei guvernari cu bani trimisi acasa de moldovenii care muncesc la negru in strainatate. Si pentru ca cei mai putin rezistenti la saracie au fugit din Moldova in primii ani de guvernare comunista, numarul emigrantilor moldoveni incepuse sa scada in ultimii 2 ani, lucru ce, se pare, a pus pe jar autoritatile moldovene, care isi bazeaza programul de guvernare nu pe reforme macroeconomice, ci pe transferurile de valuta de la cei care muncesc in strainatate.

Numai in 2007 remitentele oficiale si neoficiale de la moldovenii din strainatate au depasit 1 miliard 300 milioane de dolari, cifra ce depaseste valoarea unui buget public national al Republicii Moldova, precum si valoarea tuturor investitiilor straine efectuate in Republica Moldova de la proclamarea independentei.

Pericolul emigratiei
Potrivit economistilor, in lipsa unei alternative, efectul disponibilizarilor masive operate de Guvern nu poate fi altul decat izbucnirea unui nou val de emigranti moldoveni si nu este exclus ca anume acesta si este scopul ascuns al actiunilor Guvernului moldovean, pe care se pare ca nu-l intereseaza catusi de putin soarta generatiei de maine.
Conform datelor neoficiale, peste 10 mii de copii din Republica Moldova au ramas fara grija parinteasca din cauza exodului. Pentru acesti copii scoala este singura sursa educatie. Ce se va intampla de acum incolo cu ei? Autoritatile moldovene nu par deloc preocupate de aceasta intrebare si considera uman sa economiseasca bani trimitand in somaj niste dascali cu un venit lunar intre 30 si 50 de euro. // DECA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.