Miercuri la Palatul Congreselor "Austria-Center" din Viena se va deschide Forumul Internaţional cu privire la combaterea traficului de fiinţe umane.
La lucrările lui vor participa peste 1200 de persoane oficiale, experţi, legislatori, businessmeni, reprezentanţi ai numeroase organizaţii nonguvernamentale din 116 ţări.
Delegaţia Rusiei va fi condusă de şeful Departamentului Securitate Economică al MAI al FR Evgheni Şkolov.
Decizia cu privire la convocarea acestei conferinţe a fost adoptată de Comisia Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pentru prevenirea criminalităţii şi justiţia penală. Forumul se desfăşoară în cadrul Iniţiativei Globale a ONU pentru combaterea traficului de fiinţe umane. Sarcina lui principală este de a elabora o platformă coordonată în scopul conjugării eforturilor pentru contracararea traficului de oameni.
După cum a declarat în ajun ministrul pentru afacerile europene şi internaţionale al Austriei Ursula Plassnik, traficarea persoanelor devine acum o problemă globală. "Oamenii sunt traficaţi ca automobilele sau utilajele, ca drogurile sau armele, în ansamblu sau parţial, ei servesc în calitate de depozite a pieselor de schimb", – a specificat ea. Potrivit spuselor ei, anual circa 2,7 milioane de persoane devin victime ale acestor crime. "După contrabanda cu arme şi businessul cu droguri, traficul de fiinţe umane este pentru crima organizată a treia ca importanţă sursă de încasare a mijloacelor", – a indicat şefa MAE al Australiei.
"Răspunsul comunităţii mondiale urmează să fie simplu – trebuie barată calea acestor crime, trebuie acordată asistenţă victimelor şi înlăturate motivele", – a menţionat Plassnik.
La rîndul său, directorul executiv al Oficiului ONU pentru droguri şi crime (ODC) cu sediul la Viena, Antonio Mario Costa, consideră că traficul de persoane este un "mostru, genul, dimensiunile şi cruzimea căruia este greu de imaginat". "A sosit timpul pentru a deschide lumii ochii asupra acestei forme de sclavie contemporană", – a indicat el în declaraţia sa. // "Noutati – Moldova"