Uniunea Scriitorilor, interzisă pentru tineri?

Alexandru Buruiană şi Oleg Carp sunt singurii dintre cei 19 candidaţi la primire în Uniunea Scriitorilor din Moldova, care nu au acumulat numărul necesar de voturi la şedinţa de ieri a Consiliului USM. După numărarea voturilor, însă, s-a stabilit că rezultatele au fost falsificate.

La cererea scriitorului Nicolae Popa, care avea dubii în privinţa corectitudinii votării, buletinele de vot au fost prezentate Consiliului. Astfel, scriitorii au rămas surprinşi, descoperind că în buletinele de vot a intervenit cineva, care a tăiat cu pix albastru mai multe nume, iar cel mai des – cele ale lui Buruiană şi Carp. Scriitorul Leo Bordeianu, de exemplu, ne-a spus că a votat, cu pix negru, pentru Buruiană, dar când şi-a revăzut buletinul, numele candidatului era şters cu albastru. Mai mult, scriitorii Mihai Cimpoi, Anatol Codru, Iurie Colesnic, Vlad Zbârciog şi Gheorghe Bâlici ne-au spus că au introdus în urnă buletinul curat, dând vot de încredere tuturor candidaţilor. Potrivit lui Nicolae Popa, la urmă s-a depistat că erau de fapt numai două buletine curate.

În momentul în care membrii Consiliului au descoperit fraudele, la USM nu mai era niciunul dintre membrii Comisiei de numărare a voturilor. Mihai Morăraş, preşedintele Comisiei, plecase înainte de numărare, aceasta fiind efectuată de scriitorii Ion Cuzuioc şi Leonid Popescu, şi de Veronica Nicula, bibliotecara USM. Solicitat de noi, Ion Cuzuioc ne-a spus că voturile au fost numărate de Leonid Popescu. La rândul său, Popescu susţine că nu a intervenit în buletine.

Toţi membrii Consiliului USM, cu care am reuşit să vorbim ieri, afirmă că au votat pentru Alexandru Buruiană şi numai unul ne-a spus că a votat contra lui Carp. Acad. Mihai Cimpoi, preşedintele USM, ne-a spus că nu poate vorbi despre nicio falsificare până când Consiliul USM nu va aproba rezultatele votării. Potrivit lui Arcadie Suceveanu, vicepreşedintele USM, acest lucru se va hotărî într-o nouă şedinţă, care va avea loc vineri sau luni. // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.