În primele patru luni ale anului curent, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 946 incendii, în urma carora au decedat 87 de persoane, inclusiv 42 de persoane au decedat din cauza imprudentei în timpul fumatului, ceea ce reprezinta 47,6 la suta din numarul total de decese survenite în urma incendiilor.
Potrivit specialistului din cadrul Directiei pompieri si salvatori, Liliana Puscasu, numai pe parcursul lunii aprilie au fost înregistrate 12 cazuri de deces, în urma carora 10 persoane au decedat din cauza intoxicarii cu dioxid de carbon. Acest indice reprezinta 81,8 la suta din umarul total de decese, înregistrate pe parcursul ultimei luni.
Liliana Puscasu a informat ca temperatura medie de ardere a unei tigari este circa 550-600 de grade Celsius, aceasta fiind suficienta pentru aprinderea, în 30 de secunde, a materialelor de bumbac si, în 40-50 de minute, a hartiei, în functie de umiditate si greutate. „Paiele se aprind în decurs de 30-45 de minute, iar lemnul, în prezenta curentilor de aer puternici, se aprinde în circa doua ore”, a mai precizat specialistul.
De mentionat ca un pericol sporit îl reprezinta fumatul în pat. Si asta din cauza ca asternutul este, de obicei, confectionat din bumbac, usor inflamabil si capabil sa mocneasca timp îndelungat, degajand dioxid de carbon. Cel mai grav, însa, este fumatul în pat în stare de ebrietate. De cele mai multe ori, aceste cazuri au consecinte tragice, deoarece persoanele aflate în stare de ebrietate reactioneaza lent si judeca gresit.
Pentru a reduce numarul incendiilor si preveni cazurile de fumat în pat, autoritatea de stat pentru supravegherea masurilor conta incendiilor recomanda fumatul în locuri special amenajate, evitarea fumatului în casa, dotate fumoarelor cu lazi de nisip, vase cu apa si extinctoare.
Potrivit rezultatelor unui sondaj sociologic, realizat recent pe teritoriul Republicii Moldova, 46,4 la suta dintre moldoveni sunt fumatori. // Flux