Şedinţă lângă lac

Pe parcursul următoarelor luni, autorităţile vor anunţa concursuri investiţionale pentru construcţia obiectivelor ce vor fi dislocate în jurul lacului “Valea Morilor”, astfel încât, deja în primăvară, să înceapă construcţiile propriu-zise. O astfel de indicaţie a fost formulată, ieri, de către preşedintele Vladimir Voronin, care a participat la o şedinţă lângă lac împreună cu premierul Vasile Tarlev, primarul interimar Vasile Ursu şi responsabilii de proiectare.

Şeful statului a cerut autorităţilor locale să elaboreze, în termen de o săptămână, un plan concret de acţiuni ce urmează să fie realizate în zona de agrement. În cadrul întrevederii a fost prezentată o schiţă de proiect privind edificarea în zonă a unui şir de obiective: „un centru sportiv, o staţie de canotaj, un restaurant acvatic, un Aqua-parc, pavilioane de spor şi de jocuri, un havuz muzical, o zonă muzeistică, complexe distractiv-comerciale şi un Teatru verde”. Potrivit indicaţiilor, „toate aceste obiective urmează a fi dislocate în aşa fel, încât să nu îngrădească accesul cetăţenilor la apă”.

Vasile Ursu a declarat că lucrările vor fi organizate în aşa fel, încât la vară în lac să fie din nou apă, însă a menţionat că toate construcţiile ar putea fi finalizate în termen de doi ani. Apa lacului “Valea Morilor” a fost până acum evacuată în proporţie de circa două treimi, adâncimea ei actuală fiind de circa un metru.

Proiectul de reconstrucţie a lacului „Valea Morilor” a fost aprobat printr-o hotărâre de guvern şi este inclus în proiectele publice de dezvoltare a municipiului Chişinău pentru anul viitor. Ideea reconstrucţiei zonei „Valea Morilor” a apărut ca urmare a incidentului din vara curentă, când, din cauza stratului mare de nămol şi a lipsei de oxigen în apă, în lac au pierit peste trei tone de peşte. Primăria Chişinăului de comun acord cu Ministerul Ecologiei şi Resurselor Naturale, a propus atunci ca apa şi nămolul să fie evacuate, iar fundul şi malurile bazinului să fie acoperite cu dale de granit. // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.