Diabeticii din RM sunt nevoiţi să aleagă între medicaţie şi necesităţile cotidiene

 MOLDOVA.ORG — Cu toate că unul dintre principalele obiective ale Programului Naţional de profilaxie şi combatere a diabetului zaharat „MoldDiab” pentru anii 2006-2010, prevede asigurarea în 100% din cazuri a tratamentului gratuit cu preparate antidiabetice specifice, 80% dintre diabeticii din Moldova sunt nevoiţi să suporte aceste cheltuieli individual, a menţionat în cadrul unei mese rotunde, Veronica Matei, preşedintele Asociaţia Tinerilor Diabetici “DIA”.
„Cheltuielile lunare pentru asigurarea unui diabetic cu preparatele si ustensiliile necesare constituie, în medie, mai mult de o mie de lei. Mulţi diabetici se ciocnesc cu problema angajării în câmpul muncii. Astfel că, deseori, aceste persoane sunt nevoite să aleagă între medicaţie şi hrană, căldură, îmbrăcăminte”, a spus Veronica Matei.
Potrivit aceleaşi surse, problemele persoanelor cu diabet din Moldova sunt agravate de infrastructura imperfectă de asistenţă în diabet (lipsa unui Centru de Diabet), de accesul limitat la servicii specializate de asistenţă în diabet (secţii de endocrinologie suprasolicitate, deficit de specialişti în diabetologie, funcţionarea selectivă a programului “Şcoala Diabetului” în instituţiile medicale), mecanisme ineficiente de implementare a Programului Naţional de profilaxie şi combatere a diabetului zaharat „MoldDiab”.
“Cele mai vulnerabile categorii sunt copiii, tinerii şi pacienţii cu complicaţii grave (insuficienţă renală, orbire, amputaţii). În Moldova fiind înregistraţi peste 2 mii copii şi tineri diabetici (0-35 ani).”, a menţionat Matei.
“Una dintre strategiile de sănătate în diabet ţine de investirea în programe eficiente de prevenire, informare, educaţie, depistare precoce şi monitorizare continuă. Astfel, costurile provocate de diabetul complicat s-ar reduce de 7-10 ori, riscul complicaţiilor tardive ar scădea cu 50 la sută, iar calitatea şi durata vieţii diabeticilor ar creşte”, a menţionat Veronica Matei.
MOLDOVA.ORG informează: În Moldova sunt înregistraţi peste 43 mii bolnavi de diabet, inclusiv, peste 8 mii dependenţi de insulină (20 la sută). Anual, în ţara noastră, sunt diagnosticate cu diabet peste 2 mii persoane. În fiecare an în Moldova mor 370 diabetici, inclusiv, circa o sută insulinodependenţi, iar 5 la sută suferă de orbire. // MOLDOVA.ORG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.