Profesorii si elevii basarabeni au iesit in strada pentru a protesta impotriva noilor manuale

Anatol Petrencu(foto), presedintele Asociatiei Istoricilor din Republica Moldova, impreuna cu profesori si elevi ai scolilor basarabene au iesit in strada pentru a protesta impotriva manualelor de istorie integrata pe care regimul comunist condus de Vladimir Voronin le-a introdus in scolile basarabene.

Astfel, Anatol Petrencu sustine ca a vorbit chiar cu Vladimir Voronin, pe 29 septembrie, fara rezultat insa. Acesta a amenintand in continuare cu eliminarea din invatamant a celor care continua sa protesteze. De asemenea, Anatol Petrencu considera ca aparitia acestor manuale reprezinta o ofensa adusa la adresa poporului basarabean, manualele contestand identitate romaneasca a acestuia.

Intr-un comunicat de presa al Asociatiei Istoricilor se spune ca autoritatile comuniste de la Chisinau, declarand mereu ca elaboreaza si promoveaza in invatamant un curs de „Istorie integrata”, au introdus in scoli, fortat, cursul de istorie sovietica. Manualele de istorie distribuite in scoli au fost redactate, in cel mai mare secret, de catre niste autori anonimi.

Asociatia Istoricilor aminteste ca a cerut ministrului Educatiei retragerea, pana la 1 octombrie a.c., a manualelor de „Istorie integrata” si revenirea la curriculumul si la manualele si materialele didactice utilizate pana la 1 septembrie 2006. // Romanian Global News

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.