Curtea de Conturi pregateste diplomati?

Mai multi sefi de directii importante din cadrul Companiei „Teleradio-Moldova” si-au dat, zilele trecute, demisia, iar presedintele institutiei, Ilie Telescu, a plecat „de urgenta” in concediu. Unele cereri au precedat citirea raportului Curtii de Conturi (CC) in Parlament la finele saptaminii trecute, raport ce a scos la iveala incalcari economico-financiare grave in companie, iar capul producatorului general, Sergiu Batog, a picat imediat.

„De buna voie”

in ultimele zile, au demisionat producatorul general Sergiu Batog, seful directiei economico-financiare, Tudor Madan, contabilul-sef Maria Hirbu, dupa ce acum mai bine de o luna isi prezentase demisia directorul comercial al Companiei „Teleradio-Moldova”, Vasile Duca. „Toti s-au retras de buna voie”, ne-a spus seful directiei administrative de la „Teleradio-Moldova”, Petru Sinica. Rezultatele controlului CC efectuat la companie denota faptul ca angajatii dusi „de buna voie” au fost, de fapt, presati sa plece. Or, tocmai in domeniul pe care il dirijau cu consimtamintul lui Telescu au fost descoperite incalcarile.

Datorii de milioane Raportul CC, facut public in Parlament vinerea trecuta, cuprinde controlul efectuat pentru anul 2004 si noua luni ale anului trecut, fiind unul general si destul de „cuminte”. Acesta arata ca la 1 octombrie 2005, Compania „Teleradio-Moldova” inregistra datorii debitoare si creditare in suma de 1.305.000 de lei, jumatate dintre care legate de serviciile de publicitate pe perioada campaniilor electorale, din cauza „controlului ineficient asupra modului de prestare a serviciilor de publicitate si neasigurarii masurilor corespunzatoare pentru incasarea legala a veniturilor”.

Pierderi de milioane

Totodata, in raport se spune ca in anul 2004, din activitatea operationala, compania a inregistrat pierderi de 23.100.000 de lei, iar in noua luni ale anului trecut, in urma activitatii economico-financiare – 2.900.000 de lei. „La contractarea de marfuri si servicii au fost admise cazuri de incalcare a prevederilor Legii achizitiei de marfuri, lucrari si servicii pentru necesitatile statului, evitindu-se procedurile de achizitie stabilite de legislatie”. Raportul conchide ca incalcarile de la „Teleradio-Moldova” sunt „o consecinta a nerespectarii intocmai de catre persoanele responsabile a actelor legislative si normative in vigoare, a controlului ineficient, managementului inadecvat”. in raport nu se dau nume ale celor care se fac vinovati de incalcarile depistate.

„Am obosit”

Solicitat de JURNAL, ex-directorul comercial Vasile Duca ne-a spus ca a decis singur sa plece. „Eu am obosit sa lucrez intr-o institutie de stat. Am obosit pur si simplu sa lupt si orice proiect mic sa-l pornesti cu greu. Au fost unele acte nesemnate si pot sa va spun si de ce. Pentru ca, in ultimul an, departamentul pe care l-am condus nu a mai avut masina pentru curier. Dar transportul intr-o directie sau alta pentru a duce actele – la publicitate se aduna destul de multe – costa. Este prea costisitor pentru salariul de 1300-1500 de lei pe care il primesc fostii mei subalterni. La un moment dat, subalternii au refuzat sa mai duca actele. Si noi adunam mai multe odata si apoi le duceam. Citeva acte intr-adevar au intirziat, dar asta nu inseamna ca nu au fost transferate sumele sau clientilor nu li s-au platit banii. in ultimii trei ani, la institutia publica (aici ride si adauga: „opeciatka” – eroare – n.r.) au fost citeva controale de la Curtea de Conturi la indicatia cuiva. Nu e normal”, sustine Duca.

Telescu a disparut

JURNAL a incercat sa dea de presedintele companiei, Ilie Telescu, insa acesta si-a luat concediu in aceeasi zi in care si-a prezentat demisia Batog si nu poate fi gasit nici macar la mobil, pentru ca l-a deconectat.

E important sa amintim aici faptul ca un alt raport al Curtii de Conturi, publicat in luna februarie 2004, a scos la iveala faptul ca administratia companiei pe timpul cind Ion Gonta o conducea (in perioada anilor 2002-2003) a stabilit cu de la sine putere salarii uriase – de zeci si sute de mii de lei pe an – presedintelui, vicepresedintilor de atunci, directorilor de radio si televiziune, de departamente, printre care Ilie Telescu si Maria Hirbu. Astfel, in anii 2002-2003, Telescu s-a capatuit cu, cel putin, 111.100 de lei. Cu toate acestea, Telescu a fost avansat de catre comunisti si a condus in ultimii ani un alt cuib de corupti la companie.

Existind un asemenea precedent, mai are rost sa ne intrebam daca vor mai fi trasi la raspundere cei care au spalat in ultimii doi ani sume importante la compania pe care ei se incapatineaza s-o numeasca „publica”?   // Jurnal de Chisinau

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.