Vamesi corupti au permis introducerea in Moldova a 100 mii tone de ciment contrafacut

O retea de transportare ilicita a cimentului de calitate proasta din regiunea transnistreana in Chisinau a fost deconspirata de angajatii Directiei delicte transfrontaliere si informationale a MAI. Prin intelegere prealabila cu vamesii de la postul vamal „Rezina-Pod”, membrii gruparii au introdus in Chisinau, de la inceputul anului curent, cca 100 mii tone de ciment. Pentru o asemenea favoare, angajatii vamali erau remunerati, de patronii firmelor implicati in aceasta afacere, cu cite 100-150 mii de lei lunar. Organele de drept au venit cu propunerea de a intenta, pe numele a 12 angajati vamali, dosare penale.

Organizatorii retelei s-au dovedit a fi patronii firmelor „Gama” SRL, „Candidus” SRL, „Glavzplasan” SRL si „Atijancom” SRL. Acestia procurau cimentul, de calitate inferioara, din Ribnita, dupa care, mituind vamesii de la Postul vamal „Rezina-Pod”, il transportau pe malul drept al Nistrului. Ajunsa aici, marfa era reambalata in saci de hirtie a fabricii de ciment din Rezina „Ciment” SA, cu logotipul cunoscutei firme franceze „Lafarge” si comercializata in Chisinau si alte centre raionale. Potrivit lui Viorel Chetraru, seful DDTI, membrii gruparii si vamesii corupti erau in permanenta legatura. Prin intermediul telefoanelor mobile, soferii erau informati despre situatia de pe traseu, se stabilea ora fixa a trecerii transportului si, in caz de necesitate, se anunta aparitia in zona a organelor de control sau ale serviciilor operative. Zilnic, prin postul vamal „Rezina-Pod” treceau de la 10 pina la 30 de autocamioane, fiecare incarcat cu cca 35-40 t de ciment. Astfel, de la inceputul anului curent, din Ribnita au fost transportate cca 100 mii t de ciment in valoare totala de 80 mln lei. Vamesii, care nu verificau continutul cisternelor, erau remunerati, de catre patronii firmelor, cu cite 100-150 mii de lei pe luna.

Deseori, pentru a evita un eventual pericol, afaceristii procedau la urmatoarea schema: procurau cantitati neinsemnate de ciment de la fabrica din Rezina, il transportau cu mijloace de transport proprii, iar facturile fiscale primite, in care se indica numarul de inmatriculare a autocamioanelor respective, erau transmise soferilor care transportau ulterior cimentul din Ribnita. Gratie complicilor vamali, aceasta procedura nu era inregistrata in sistemul centralizat de informatie „Asycuda World”. Pe 22 iunie, au fost retinute in flagrant delict 9 autocamioane cu ciment contrafacut. Dintre acestea, 6 nu erau puse la evidenta vamala, iar altele 3 erau incarcate cu o cantitate de ciment ce depasea de doua ori cantitatea declarata.

Vladimir Baca, Vadim Purici, Vasile Cristofovici si Jana Taran, patronii firmelor nominalizate, sint cercetati in cadrul unei anchete penale sub acuzatia de contrabanda si eschivare de la achitarea platilor vamale. Daca vor fi declarati vinovati, cei patru risca pina la 10 ani puscarie. In acelasi timp, organele de drept au inaintat propunerea de a intenta, pe numele a 12 angajati vamali, dosare penale.

Potrivit acelorasi surse, de la inceputul anului au fost inregistrate 1925 infractiuni economice, dintre care 349 cazuri de contrabanda. Prejudiciul material cauzat statului se estimeaza la peste 15 mln lei. // Moldova Suverana

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.