Sefa delegatiei parlamentarilor europeni este ingrijorata de situatia presei din R. Moldova

O tara in care presa nu functioneaza ca o reala putere a 4-a nu poate fi considerata democratica suta la suta, a declarat marti, 27 iunie, in cadrul intrevederii cu lideri de ONG media, sefa Biroului Delegatiei Parlamentului European in cadrul Comitetului de Cooperare Parlamentara (CCP) UE–RM, Marianne Mikko, aflata in vizita oficiala in R. Moldova, in perioada 27–30 iunie.

Solicitat de Info-Prim Neo, directorul executiv al Asociatiei Presei Independente Petru Macovei a declarat ca parlamentarul european s-a informat, din intrevederea cu societatea civila din mass media, asupra situatiei presei din RM si a evolutiilor privind asigurarea functionarii unei prese libere in RM conform angajamentelor asumate de guvernare, exprimindu-si, in context, ingrijorarea in legatura cu situatia acesteia.

Potrivit lui Macovei, participantii la intrevedere au fost unanimi in ideea ca declaratiile „bune si frumoase” ale autoritatilor nu sunt consolidate prin fapte concrete. in special, s-a subliniat ca procesul de deetatizare a presei decurge anevoios si cu derapaje de la standardele europene si ca legislatia existenta nu asigura in deplina masura libera functionare a presei. Parlamentara europeana s-a aratat interesata si de participarea societatii civile la dezbaterile privind ajustarea la rigorile europene a proiectului Codului Audiovizualului, votat de Parlament in prima lectura.

La intilnirea cu presedintele Biroului Delegatiei PE in cadrul CCP UE–RM au mai participat reprezentantii Centrului Independent de Jurnalism, Asociatiei “Juristii pentru drepturile omului”, Centrului de investigatii jurnaliste si Comitetului pentru Apararea Demnitatii Umane si Profesionale (CADUP).

Pe agenda vizitei parlamentarilor europeni, pe linga chestiuni privind libertatea mass-media si implementarea corecta a legislatiei si a procedurilor legislative, drepturile omului si lupta impotriva coruptiei mai figureaza chestiuni privind evolutiile in procesul reglementarii diferendului transnistrean, lupta impotriva traficului cu fiinte umane, pirghiile economice exercitate de Rusia in calitate de arma politica de presiune asupra Guvernului RM etc. // Info-Prim Neo

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.