Medicii de la urgenta sunt suprasolictati din cauza caniculei

Ambulantele Spitalului de Urgenta din Chisinau sunt suprasolicitate in ultimile zile din cauza temperaturilor care depasesc 30 de grade Celsius. Locuitorii capitalei reclama stari de lesin, ori alte probleme de sanatate provocate de caldura.

Potrivit biroului de presa al Ministerului Sanatatii si Protectiei Sociale (MSPS), numarul de solicitari a asistentei medicale de urgenta a crescut cu 20 la suta. Conform datelor Centrului National Stiintifico-Practic Medicina de Urgenta, intre 22 si 27 iunie 2006, pe teritoriul Republicii Moldova nu au fost inregistrate adresari de urgenta in masa din cauza temperaturilor inalte.

in aceasta perioada au fost inregistrate 23 de cazuri de insolatie, fara urmari grave. O persoana, insa, a fost internata cu arsuri de gradul I dupa ce a facut plaja la unul dintre iazurile din Chisinau. Asistenta medicala a fost acordata pe loc tuturor celor care au solicitat ajutorul medicului.

MSPS a facut un sir de recomandari pentru prevenirea efectelor temperaturilor ridicate asupra sanatatii populatiei. in zilele toride este recomandabila evitarea expunerii la soare si folosirea umbrelelor, ochelarilor de soare si a imbracamintei din tesaturi naturale, in culori deschise. De asemenea, trebuie crescut consumul de lichide la doi-patru litri pe zi, iar alimentatia sa fie saraca in grasimi. Este bine sa nu fie consumate in exces cafea si bauturi alcoolice. Cind temperaturile sunt ridicate, dusurile si baile trebuie sa fie frecvente. in perioadele cele mai calde din zi nu trebuie facut efort fizic sustinut. O atentie speciala trebuie acordata copiilor, care nu trebuie lasati sa astepte in masinele parcate la soare si nici transportati pe distante lungi in vehicule fara climatizare. Virstinicii, in special cei cu afectiuni cardiace si respiratorii, vor evita deplasarile si frecventarea locurilor aglomerate.

Semnele insolatiei sunt: durerile de cap, transpiratii, ameteli, greturi, voma, puls slab si rapid, respiratie frecventa, temperatura corpului ridicata. in cazul insolatiei, victima trebuie transportata intr-o incapere bine aerisita si ventilata, trebuie culcata cu capul asezat mai sus decit nivelul corpului, bolnavului i se da sa bea apa, se aplica o punga de gheata pe frunte, cap si piept, se apeleaza de urgenta dupa asistenta medicala. // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.