Marimea despagubirilor pe care le vor plati redactiile pentru cauzarea prejudiciului moral va fi stabilita de catre instanta de judecata, tinand cont de anumite criterii, dupa adoptarea amendamentelor la Codul Civil, elaborate de deputati, impreuna cu reprezentanti ai institutiilor judiciare si ONG-urilor.
Modificarea Codului Civil a fost examinata, miercuri, intr-o sedinta de lucru convocata la Parlament, cu participarea reprezentantilor sistemului judiciar, ai organizatiilor neguvernamentale si ai institutiilor mass media. Potrivit Serviciului de presa al Parlamentului, speakerul Marian Lupu, a afirmat ca noile modificari la Codul Civil extind lista criteriilor in procesul de stabilire a cuantumului despagubirilor pentru prejudiciul moral si urmeaza a fi examinate de catre Legislativ pana la finalul actualei sesiuni. Potrivit amendamentelor, marimea despagubirilor va tine cont de caracterul informatiilor raspandite, sfera de raspandire a informatiilor, impactul social asupra persoanei, gravitatea suferintelor psihice sau fizice cauzate persoanei vatamate, proportionalitatea intre acordarea despagubirilor si gradul in care a fost lezata reputatia, gradul de vinovatie al autorului prejudiciului, masura in care aceasta compensare poate aduce satisfactie persoanei vatamate sau alte circumstante relevante pentru cazul dat.
Mai multi reprezentanti ai institutiilor mass media, prezenti la sedinta, au subliniat ca in actuala conjunctura din Republica Moldova, stabilirea plafoanelor minim si maxim pentru defaimare ar fi absolut necesara, in vederea evitarii falimentarii institutiilor mass media si reiesind din solvabilitatea institutiilor de presa si din carentele existente in sistemul judiciar.
Vicepresedintele Parlamentului, Maria Postoico, a afirmat ca legislatia tarilor europene nu stabileste plafoane minime sau maxime in aprecierea cuantumului despagubirilor pentru defaimare. Cuantumul se apreciaza de catre instanta de judecata, reiesind din circumstantele fiecarui caz concret.
La randul sau, ministrul-adjunct al Justitiei, Nicolae Esanu, a subliniat ca stabilirea unui plafon financiar in Codul Civil ar insemna, pe de o parte, recunoasterea incapacitatii de decizie a sistemului national de justitie, iar pe de alta parte, ar limita dreptul persoanei la despagubire in favoarea protejarii libertatii de exprimare a presei. El a mai spus ca stabilirea unui plafon ar favoriza comiterea defaimarii. // Reporter.MD