Autoritatile locale de la Chisinau intentioneaza sa propuna Guvernului modificarea legislatiei in scopul obtinerii dreptului de demitere a gestionarilor fondului locativ, care nu-si indeplinesc obligatiunile de serviciu.
Propunerea a fost inaintata de primarul general interimar al municipiului Chisinau, Vasile Ursu, la ultima sedinta operativa, dupa ce seful directiei generale locativ-comunala si amenajare (DGLCA), Mihail Solcan, a informat ca circa 800 blocuri locative nu au apa calda din cauza refuzului gestionarului de a conlucra cu furnizorii.
Directorul S.A. Termocom, Dionisie Antocel, citat de Info-Prim Neo, a precizat ca legislatia trebuie modificata asa incit, nu doar locatarii, dar si municipalitatea sa aiba dreptul sa concedieze presedintii de Asociatii locative. El a spus ca acest drept trebuie oferit municipalitatii deoarece nimeni nu controleaza si, in caz de necesitate, nu poate trage la raspundere gestionarii, in conditiile cind adunarile generale ale locatarilor deseori nu se convoaca. in context, Antocel a apreciat ca, actualmente, presedintii de asociatii sunt „niste baroni in lege de neatins”.
Solicitat de Info-Prim Neo, presedintele Consiliului municipal Chisinau al Asociatiilor Locatarilor de Locuinte Privatizate (APLP), Oleg Cernei, a afirmat ca Primaria nu poate sa se amestece in treburile asociatiilor odata ce nu aloca nici intr-un fel mijloace financiare. El a precizat ca o asociatie poate fi supusa controlului doar de catre organele abilitate cu asemenea drepturi, iar legislatia in acest domeniu este perfecta si nu trebuie modificata. in opinia sa, prin modificarile propuse, Primaria, doreste sa detina controlul asupra blocurilor de locuit.
Primarul interimar Ursu a spus ca pina la inceperea urmatorului sezon de incalzire trebuie sa fie aplicata o noua structura de gestionare a fondului locativ.
Municipalitatea examineaza acum posibilitatea reorganizarii intreprinderilor Municipale de Gestionare a Fondului Locativ in asociatii de locatari. // Info-Prim Neo