O comisie parlamentara va examina situatia prevenitilor din izolatorul din capitala

Parlamentul a adoptat, in cadrul sedintei de vineri, Hotarirea privind formarea comisiei parlamentare speciale pentru examinarea situatiei prevenitilor din Izolatorul de urmarire penala nr. 3 din municipiul Chisinau, ale caror dosare se afla in proces de examinare in instantele de judecata.

Autorii proiectului de hotarire (deputatii AMN), considera ca „numarul impunator de arestati, aflati in asteptarea sentintelor, se datoreaza, in mare masura, tergiversarii nejustificate a judecarii cauzelor penale de catre instantele de judecata si ignorarii de catre ele a prezumtiei de eliberare, garantata de Constitutia Republicii Moldova si de Conventia Europeana pentru Drepturile Omului”.

Desi deputatul comunist, Iurie Stoicov, a propus ca problema sa fie cercetata de catre comisia pentru securitate nationala si sa nu fie creata o comisie speciala, majoritatea deputatilor au considerat oportuna crearea unei astfel de comisii, motivind ca situatia prevenitilor tine de respectarea drepturilor omului, care este una din prioritatile Planului de Actiuni Republica Moldova – Uniunea Europeana.

Comisia fa fi compusa din noua membri, dintre care cinci deputati comunisti, doi deputati ai AMN, un deputat crestin-democrat si un deputat PD. // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.