Mita!… Cine intinde mina dupa ea?!

Recent, Transparency International-Moldova (TI-Moldova) a scos de sub tipar trei publicatii: „Diagnosticul mitei in afaceri”, „Participarea societatii civile la procesul decizional de nivel local” si „Prevenirea coruptiei in institutiile publice. Ghid pentru functionarul public”.

in cadrul unei intruniri, organizata cu aceasta ocazie, Lilia Carasciuc, director executiv al TI-M, a mentionat ca scopul studiului „Diagnosticul mitei in afaceri” este de a elucida impactul coruptiei asupra mediului de afaceri pe plan international si national, precum si de a evalua modificarile in perceperea coruptiei in RM pe parcursul ultimilor ani. Potrivit estimarilor, circa 77% din managerii firmelor nationale dau mita pentru incheierea contractelor de achizitii, 61% – pentru a nu fi sanctionati pentru eschivarea de la plata impozitelor, iar 54% – pentru diferite servicii. Rezultatele cercetarilor au mai scos la iveala ca businessmenii au platit mita mai frecvent la vama (72% din cei care au contactat institutia), in institutiile medicale (63,9%) in institutiile de invatamint (57,7%) si la inspectoratele fiscale (37,3%).

Calculele privind marimea mitelor arata ca cele mai mici sume au fost date de catre businessmeni inspectorilor energetici (99 lei). Printre lideri figureaza eliberarea vizelor (4636 lei), vama si alte servicii prestate la frontiera (2725 lei), inspectoratele fiscale (1576 lei) si eliberarea autorizatiilor de constructii (1530 lei). E imbucurator faptul ca valoarea totala a mitelor date de businessmeni a scazut cu 40%, constituind circa 400 milioane lei.

Studiul „Participarea societatii civile la procesul decizional de nivel local”, a fost prezentat de analista Ianina Spinei. Ea a opinat ca scopul studiului consta in evaluarea situatiei privind respectarea dreptului de acces la informatiile cu caracter public si participarea cetatenilor la procesul decizional din doua localitati – comuna Carpineni (r. Hincesti) si oraselul Ialoveni. Studiul, de asemenea, reflecta situatia privind raspindirea coruptiei in autoritatile publice locale. Cit priveste accesul la informatii, rezultatele sondajului atesta ca cea mai mare parte din respondenti considera ca acest drept este respectat pe deplin si partial (58%) din interlocutorii din Carpineni si 67% din Ialoveni). Aproape o treime (30,3% in Carpineni si 25,7% in Ialoveni) au remarcat ca acest drept nu este respectat deloc.

in ce priveste identificarea institutiilor si serviciilor publice cu un risc sporit de corupere, cele mai „vulnerabile” s-au dovedit a fi (la Carpineni) – spitalul (34,9% din respondenti), scoala (29,6%), Primaria (18,4%) si judecatoria (17,7%). La Ialoveni – spitalul (37,5%), scoala (30,3%), judecatoria (25%) si gradinita (22,4%). Octavian Bejan, membru al Asociatiei Tinerilor Juristi Cercetatori, a prezentat lucrarea „Prevenirea coruptiei in institutiile publice: ghid pentru functionarii publici”. Bejan a spus ca ghidul include o prezentare generica a faptelor de coruptie, incriminate de legislatia nationala si a pedepselor pe care le risca functionarii pentru faptele de coruptie admise. in el, la fel, sint indicate modalitatile cu ajutorul carora conducatorii institutiilor pot contribui la contracararea coruptiei. / Anatol FISER // Moldova Suverana

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.