Hyde Park solicita amplasarea la Chisinau a bustului lui Rebreanu

Organizatia Hyde Park a trimis o noua scrisoare deschisa adresata conducerii de varf a Republicii Moldova, in special noului ministru al culturii, Artur Cozma, prin care aceasta reclama, in mod repetat, problema neinstalarii pe Aleea Clasicilor a bustului cu chipul lui Liviu Rebreanu, dupa ce autoritatile au permis edificarea unui monument al poetului azer/arab Nizami. Redam mai jos aceasta petitie din partea organizatiei non-guvernamentale Hyde Park.

Petitie

ONG Hyde Park isi exprima nedumerirea fata de tergiversarea instalarii bustului lui Liviu Rebreanu pe Aleea Clasicilor, cum fusese prevazut inca in 2003. Dezvelirea monumentului trebuia sa aiba loc, conform traditiei, pe 31 august 2003, la sarbatoarea Limba Noastra, dar nici pina astazi nu exista o aprobare si nu se stie cand va fi instalat bustul.

ONG Hyde Park a initiat si organizat in perioada 1-7 septembrie 2003 actiuni de protest pe Aleea Clasicilor in legatura cu nedorinta autoritatilor de a permite instalarea bustului. Intr-o saptamana, manifestand pe locul unde a fost turnat fundamentul de beton (apoi acoperit cu pamant), am reusit sa colectam peste o mie de semnaturi de sustinere de la chisinauieni si de la oaspetii capitalei. Fiecare al doilea trecator a auzit despre scriitorul Rebreanu si opera lui, mai ales cei tineri au citit “Ciuleandra”, “Ion”, “Padurea spinzuratilor” ori cel putin au vazut ecranizari, spectacole cu aceste subiecte. Majoritatea celor informati au semnat protestul nostru si erau dispusi sa iasa in strada pentru un clasic al literaturii nationale.

In ultima zi a campaniei a avut loc un miting-cenaclu sub semnul lui Rebreanu. Au fost evocate scrierile lui, activitatea civica si literara. Vorbitorii si-au manifestat revolta ca autoritatile se impotrivesc sau ignora activitatile spirituale ale populatiei tarii. S-a incercat identificarea vinovatilor pentru anularea frumoasei traditii. S-a constatat ca in ultimii ani se observa o marginalizare treptata, dar constanta a evenimentelor social-culturale cu caracter national, romanesc. Fenomenul s-a agravat mai ales dupa venirea la guvernare a partidului comunist. Persecutiile si teroarea instaurata de actuala guvernare atenteaza grav la exprimarea libera a cetatenilor, la manifestarea identitatii lor etnice. Presiunea cenzurii de stat, conformismul, oportunismul si lasitatea intelectualilor aflati inca in posturi importante contribuie la exilarea in bucatarie a limbii romane, vorbita de majoritatea cetatenilor, la transformarea evenimentelor culturale de importanta nationala in unele de scara regionala sau locala. Despre independenta, limba noastra, despre clasici, se vobeste acum intre sarmale, vin si bere.

Membrii si simpatizantii ONG Hyde Park cer institutiilor si persoanelor responsabile sa dispuna anularea imediata piedicilor formal-birocratice de autorizare a instalarii unui bust al scriitorului Liviu Rebreanu pe Aleea Clasicilor din Gradina Publica Stefan cel Mare din Chisinau si sa renunte la obstructionarea sau cenzurarea evenimentelor culturale, fapt care duce la tensionarea periculoasa a vietii sociale.

Apelam la Presedintele tarii, Primul Ministru, si noul ministru al culturii, cerandu-le sa ia atitudine, sa intervina si sa-i pedepseasca pe cei vinovati de abuz.

Atentionam opinia publica asupra gravei incalcari a drepturilor omului, care trebuie denuntata si condamnata public. Statul si autoritatile nu trebuie sa impiedice manifestarea identitatii culturale a cetatenilor, mai ales daca acestia reprezinta majoritatea populatiei tarii. Cele 1300 semnaturi si comunicatele de presa cu privire la aceasta actiune au fost prezentate conducerii de varf a Republicii Moldova si pot fi puse la dispozitia reprezentantilor presei, organismelor locale si internationale care apara drepturile omului, tuturor celor interesati.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.