9 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 195 cazuri noi de infectare și zece decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

195 cazuri noi de infectare și zece decese

195 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 3 în Transnistria. Din numărul total de cazuri, un caz este de import (Cipru). Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 18 666. Total teste efectuate în această zi – 1720.

Din numărul total de cazuri din această zi, 9 sunt lucrători medicali: medici – 2, asistenți medicali – 7.

Până la ziua de azi, 11 936 persoane au fost tratate de COVID-19. Totodată, Ministerul Sănătății, Muncii și protecției Sociale a anunțat despre înregistrarea altor zece decese provocate de noul Coronavirus.

Medică rezidentă la „Toma Ciorbă”: Pentru fiecare gură de oxigen pacienții depun un efort colosal

„Pentru fiecare gură de oxigen pacienții depun un efort colosal. Majoritatea celor care ajung în secția noastră au peste 50 de ani. Orice efort pe care-l fac le provoacă disconfort, mulți dintre ei nu se pot mișca. Inițial, nici noi nu puteam să le explicăm foarte multe, mai ales cum o să evolueze boala. Se știau foarte puține despre virus”, povestește Nadejda Rusu, medică rezidentă la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din Chișinău

Până acum, Nadejda Rusu a vegheat la căpătâiul a 100 de pacienți în stare gravă. Bătălia cu virusul durează, în medie, cel puțin 21 de zile. Sunt trei săptămâni de frică, panică, anxietate, durere și dor de cei dragi. Cel mai greu i-a fost să-și vadă pacienții care nu mai reacționează la eforturile medicilor de a-i resuscita. „În mod deosebit m-a marcat decesul unui pacient de peste 60 de ani. Era un medic. Avea mai multe boli cronice. A fost internat în secția noastră în stare medie, toți credeam că se va vindeca. Însă, din păcate, nu a fost așa. A fost o moarte imprevizibilă”, a povestit Nadejda Rusu, într-un material postat de Ministerul Sănătății.

CNAM va efectua o evaluare la Spitalul Străşeni. Mai mulţi pacienți cu COVID s-au plâns

Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a anunțat că va efectua o evaluare la Spitalul raional Strășeni, după ce  mass-media  a relatat mai multe cazuri relatate privind unele condiții necorespunzătoare de internare, de acordare a asistenței medicale și atitudinea unor cadre medicale din Spitalul raional Strășeni. Este vorba despre cazul unei fetițe de nouă luni care nu ar fi putut fi salvată de personalul medical din cauza că aparatul de oxigenare din instituție nu era funcțional, precum și al mai multor pacienți internați cu infecția COVID-19 care s-au plâns pe condițiile nesatisfăcătoare din spital.

Secretar de Stat al MAI: Cetățenii sună la 112 când văd cazuri de nerespectare a măsurilor anti-COVID

Sergiu Golovaci. Secretar de Stat al Ministerului de Interne a anunțat că cetățenii apelează tot mai des la Serviciul de urgență 112 și anunță Poliția, atunci când observă cazuri de nerespectare a măsurilor de prevenire a infecției COVID-19. „A început să apară o practică bună, în viziunea noastră, când cetățenii fac front comun și încearcă să-i pună la respect pe cetățenii care, fie nu vor să creadă, fie din alte motive nu respectă cerințele de prevenire a infecției. Prin intermediul serviciului 112 fac apel la Poliție. La toate apelurile, polițiștii au ieșit la fața locului și încălcările au fost documentate”, a spus el. Pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate  86 de apeluri în acest sens.

Totodată, săptămâna trecută au fost documentate și întocmite procese contravenționale în 210 cazuri. Cele mai dese încălcări vizează nerespetarea regulilor anti-COVID în locurile publice. De asemenea, din cele 210 de încălcări 62 au vizat nerespectarea regimului de autoizolare. „Cetățenii au fost documentați și, cu părere de rău, sancționați… Legea ne permite să aplicăm aceste sancțiuni și noi o să le aplicăm în continuare”, a mai spus Sergiu Golovaci.

În 4 luni de pandemie piața auto a scăzut cu 34%

Expertul Economic Veaceslav Ioniță arată într-o analiză că în patru luni martie-iunie au fost înregistrate 6 799 automobile sau cu 3 499 mai puține decât în perioada similară din 2019. Pentru prima jumătate a anului situația nu este atât de dramatică, datorită creșterii cu 25% și 50% a vânzărilor din primele două luni ale anului, care au compensat jumătate din căderea din perioada epidemiei. Astfel, în prima jumătate a anului căderea peții este de doar 13%. Din punct de vedere financiar în 4 luni de epidemie, vânzările oficiale au scăzut estimativ cu 1,2 miliarde lei, de la 3,7 miliarde lei în 2019 la doar 2,5 miliarde lei în 2020. Expertul estimează că în 3-4 luni piața va atinge nivelul de anul trecut la numărul de mașini înregistrate din contul pieții neoficiel a mașinilor de mâna a două. Vânzările oficiale în acest an, datorită faptul că domină piața neoficială a mașinilor de mâna a două va rămâne sub nivelul anului trecut.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.