8 mai 2020. COVID-19 PE SCURT: 123 cazuri noi de infecție

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

123 cazuri noi de de infecție cu COVID-19

Astăzi au fost anunțate 123 cazuri noi de indecție cu COVID-19. Acestea au fost confirmate în urma procesării a 874 de probe. 2 cazuri sunt de import (câte unul din Marea Britanie și Federația Rusă) și 121 cu transmitere locală. Localitățile cu cele mai multe cazuri confirmate sunt mun. Chișinău – 45, raionul Basarabeasca – 7, mun. Bălți, raioanele Cahul, Sîngerei, Ștefan Vodă și Strășeni – câte 5 cazuri. În raioanele din stânga Nistrului au fost înregistrate 11 cazuri de infecție. De la începutul epidemiei au fost testate 24455 de persoane și confirmate 4728 cazuri de infecție. Până în prezent au fost tratați 1826 pacienți infectați de COVID-19 și au fost înregistrate 150 de decese a persoanelor infectate cu COVID-19.

A fost sistat regimul de carantină în mun. Soroca și localitatea Brînzeni,raionul Edineț 

„De astăzi, în municipiul Soroca a fost sistat regimul de carantină. Din 11 mai va fi sistat în Glodeni, din 10 mai se sistează regimul de carantină în satele Etulia și Cișmichioi din Vulcănești, a fost ridicat regimul de carantină și în satul Brânzeni din Edineț. Rămân două localități în carantină Ștefan Vodă și Talmaza”, a anunțat prim-ministrul Ion Chicu după ședința Centrului Unic de Comandă.

Din 11 mai se permite activitaea piețelor, cu excepția Chișinău și Bălți

Din 11 mai se permite activitatea piețelor în toate localitățile din țară, cu excepția celor din Bălți și          Chișinău. „Din 11 mai se permite activitaea piețelor, cu excepția Chișinău și Bălți. Nu se permit deshiderea centrelor comerciale. Am discutat despre o posibilă reluare a activității frizeriilor, stomatologiilor. Deocamdata nu am luat o decizie. Medicii nu ne permit. Vom mai analiza”, a declarat șeful Executivului.

Traficul prin punctul de trecere Palanca – Mayaki, sistat

În contextul situației epidemiologice, Ucraina a sistat, din nou, începând de astăzi, traficul prin punctul de trecere a frontierei „Palanca-Maiaki-Udobnoe”, operat în comun cu autoritățile vamale și de frontieră ale Moldovei.În context, autoritățile anunță călătorii care și-au planificat deja tranzitarea punctului respectiv să opteze pentru punctele „Tudora-Starokazacie”, „Giurgiulești-Reni” și „Otaci-Moghiliov-Podolsk”, redeschise deja traficului transfrontalier.

A fost lansată o platformă cu date privind achizițiile publice pentru combaterea COVID-19

Astăzi, a fost lansată platforma tender.health , care permite analiza datelor privind achizițiile publice în domeniul sănătății pentru combaterea COVID-19 în Republica Moldova. Potrivit Ministerului Sănătății, platforma va fi de o utilitate majoră pentru achizitori, deoarece îi va ajuta să identifice rapid furnizorii cu cele mai bune prețuri; pentru societatea civilă – pentru a vedea cum și cât de eficient achizitorii utilizează banii publici; pentru autoritățile de supraveghere, care vor putea identifica rapid practicile bune de achiziție, precum și posibile nereguli și abuzuri în utilizarea banilor publici.La inițiativa reprezentanților societății civile, guvernul a fost deschis pentru a lansa platforma tender.health, care permite vizualizarea și interpretarea informațiilor despre achizițiile centralizate, achizițiile instituțiilor medicale separate, furnizori, categorii de produse, prețuri unitare și altele. Astfel, datorită acestei platforme este asigurată transparența în utilizarea fondurilor publice, creșterea responsabilității sociale a autorităților și încrederea societății în acțiunile autorităților”, a menționat ministra Săătății Viorica Dumbrăveanu.

5 decese cauzate de infecţia COVID-19 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore

Este vorba despre trei bărbați și două femei cu vârste cuprinse între 56 și 71 ani. Astfel, numărul persoaelor răpuse de COVID-19 s-a ridicat la 150. Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 4 605 de cazuri de infecție COVID-19, dintre care 574 în Transnistria.

Starea de sănătate a persoanelor infectate:

255 persoane sunt stare gravă, dintre care:

29 pacienți aflați la respirație asistată,

415 – stare de gravitate medie

          • 995 de persoane se tratează la domiciliu, sub monitorizarea medicului de familie.

Aceste persoane sunt suspecte la COVID-19, cu forme ușoare ale bolii, dintre care: 965 au fost testate la infecția COVID-19 (810 pozitive și 155 negative) restul urmează să fie testate.  Din totalul pacienților aflați în tratament la domiciliu, 213 persoane au finalizat tratamentul cu vindecare.

          • 1 126 cazuri de infectare sunt în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care:

medici-274; asistenţi medicali-408;

felceri-62; paramedici-1;

farmacişti-17, personal auxiliar-364.

S-au tratat 364 lucrători medicali.

          • Reprezentanții OMS au întreprins o vizită de lucru la Tiraspol.

La solicitarea Chișinăului, delegația ONU, condusă de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a întreprins o vizită tehnică la Tiraspol, după alte vizite similare la Bălți și Cahul. Reprezentanții OMS și UNICEF au luat cunoștință de nivelul de organizare a serviciilor de sănătate în lupta și controlul pandemiei, vizitând mai multe instituții medicale și de îngrijiri pe termen lung. Un accent special a fost pus pe evaluarea riscurilor, prevenirea și controlul infecțiilor, gestionarea cazurilor și testarea.

De asemenea, ofițerii tehnici din domeniul sănătății din cadrul OMS și UNICEF au subliniat importanța deosebită a protejării lucrătorilor medicali din prima linie, Reprezentanții OMS  au formulat recomandări pentru activitățile ulterioare, în conformitate cu acțiunile Organizației Națiunilor Unite la nivel mondial de luptă împotriva COVID-19. Potrivit acestora, în perioada imediat următoare, OMS va prezenta autorităților constituționale ale Republicii Moldova un set de recomandări privind supravegherea epidemiologică, prevenirea și controlul infecției, depistarea precoce și managementul clinic al COVID-19 după vizita din regiunea transnistreană. Precizăm că vizita OMS la Tiraspol, a fost însoțită de reprezentanții OSCE.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.