8 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 330 cazuri noi de infectare și 11 decese 

oms moldova

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

330 cazuri noi de infectare și 11 decese

330 cazuri noi de infectare au fost confirmate astăzi în R. Moldova, în urma procesrii a 2 069 de teste. Din numărul cazurilor noi, 119 s-au înregistrat în Chișinău. Astfel, bilanțul persoanelor contaminate până acum ajunge la 18 471. În prezent se atestă 6 308 de cazuri active.

Anunțul a fost făcut de către secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Constantin Rîmiș. Potrivit lui, 388 de pacienți în stare gravă, dintre care 28 sunt conectați la sistemul de respirație asistată.

Totodată, Constantin Rîmiș a anunțat despre înregistrarea altor 11 decese cauzate de COVID-19. Numărul deceselor provocate de coronavirus a ajuns la 614.

O asistentă medicală din Briceni și una din Bălți au pierdut lupta cu infecția

Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a anunţat despre trecerea în nefiinţă a asistentei medicale Tatiana Ghimpu, de 57 ani, răpusă de infecţia COVID-19. Ea activa ca asistentă medicală în cadrul Spitalului Raional Briceni. Tatiana Ghimpu a fost internată pe data de 21 iunie la Spitalul Raional Briceni, ulterior pe data de 27 iunie a fost transferată la Spitalul Raional Edineț.„Exprimăm sincere condoleanţe familiei şi putere să depăşească aceste momente grele”, se arată în mesajul ministerului.

Tot astăzi, Spitalul Clinic Bălți a anunțat despre decesul asistentei medicale din cadrul Departamentului de Pediatrie, Melania Scorpan. Asistenta medicală a fost răpusă de COVID – 19 la vârsta de 65 de ani.  Timp de 42 de ani, ea a fost angajată în secția ATI, din cadrul Departamentului de Pediatrie a IMSP Spitalul Clinic Bălți. Până în prezent 27 de angajați ai sistemului medical au decedat din cauza complicațiilor provocate de noul coronavirus.

Polițiștii de frontieră au primit 8 scanere termografice

Misiunea OIM în Moldova a livrat opt scanere termografice Inspectoratului General al Poliției de Frontieră. Acestea au fost oferite în cadrul proiectului „Consolidarea răspunsului național al Republicii Moldova la criza COVID-19”.  În cadrul proiectului, OIM Moldova va furniza în continuare produse și aparataj de dezinfectare pentru 10 puncte de trecere a frontierei. Valoarea scanerelor donate este de 8000 dolari. Fiecare dintre acestea este echipat cu un senzor de sensibilitate ridicată, cu detector termic a cărui rezoluție este de 160×120, astfel, găsește rapid eroarea și oferă măsurări cu o precizie înaltă. Scanerul termografic nu are un număr limită de control, iar febra poate fi verificată la o distanță de 1-2 metri, evitând contactul.

370 de studenți de la Medicină implicați în lupta anti-COVID

Igor Șarov, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, a venit cu un mesaj de mulțumire în adresa studenților care s-au implicat în lupta anti-COVID. Potrivit lui, circa 370 de studenți de la  Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” sunt angajați ai instituțiilor medicale și lucrează ca asistenți medicali, mulți dintre ei – în prima linie în lupta cu COVID-19.  Studenții-mediciniști au realizat acțiuni de voluntariat pe două filiere: au acordat consultanță persoanelor la linia verde instituită de Agenția Națională de Sănătate Publică și, respectiv, au activează în calitate de asistenți medicali și infirmieri în diverse instituții medicale din țară.

Studenții de la Universitatea Tehnică a Moldovei au confecționat viziere pentru personalul medical din întreaga țară, iar cei de la Universitatea de Stat din Moldova au oferit consultanță și suport psiho-emoțional solicitanților în încercarea de a depăși această perioadă dificilă. De asemenea, pe perioada pandemiei, studenții multor universități din țară au susținut și au promovat zeci de afaceri în mediul online, începând cu producătorii agricoli autohtoni și finalizând cu librării și cursuri de limbi străine. „Sunteți un exemplu de curaj, devotament și responsabilitate socială. Suntem mândri de voi!”, se arată în mesajul ministrului. De notat că, până la ziua de azi, au fost confirmate 2546 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate.

Punctul de trecere a frontierei Costești-Stânca își reia activitatea

Punctul de trecere a frontierei moldo-române Costești-Stânca și-a reluat activitatea de astăzi, u începere de  ora 08:00. Astfel, a fost restabilit traficul prin punctul de trecere menționat atât pentru călători, cât și pentru transportatorii de mărfuri, însă în condițiile de menținere a anumitor restricții de circulație impuse pe perioada pandemiei. Poliția de Frontieră precizează că numărul punctelor de trecere a frontierei deschise traficului se ridică la 24 – șapte la hotarul cu România și 17 – la cel cu Ucraina.

Donațiile pentru combaterea COVID-19 pot fi vizualizate pe platforma tender.health

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat despre noua funcționalitate a platformei tender.health, care permite vizualizarea și analiza datelor despre donațiile externe si interne ale partenerilor Republicii Moldova, donate pentru consolidarea capacităților instituțiilor medico-sanitare publice, implicate în tratamentul COVID-19. Noua funcționalitate permite vizualizarea donațiile oferite, dar și unde, și în ce mărime au fost distribuite acestea. „Datele despre contracte și facturi sunt prezentate în format de tabele și grafice clare, cu funcții de filtrare pentru analiză și monitorizare. Analiza datelor din contracte și facturi permite evaluarea și îmbunătățirea eficienței planificării și utilizării banilor publici”, susține ministerul.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.