750 000 mii de moldovence practicǎ prostituţia în strǎinǎtate

De Victor Neaga/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Problema imaginii de ţară constituie unul dintre elementele de bază ale politicii externe a oricărui stat. Republica Moldova stă cam prost la acest capitol. Calitatea imaginii pe care o poate crea, şi pe care trebuie să o creeze Guvernul unei ţări, atât în interiorul, cât şi în exteriorul acesteia, reprezintă un punct important în favoarea sau în defavoarea imaginii ţării. Republica Moldova nu se poate bucura de o imagine pozitivă în afara hotarelor ţării.

Din păcate, pentru presa străină suntem fie ţara cea mai săracă din Europa, fie o sursǎ pentru femei traficabile, gaura neagră a Europei (din cauza contrabandei necontrolate sau a cazurilor pierdute la CEDO) şi, recent, primul loc la consumul de alcool.

Presa străină atenţionează şi despre încălcarea drepturilor omului, irosirea banilor primiţi din partea UE, precum şi lipsa reformelor în Republica Moldova. În acelaşi context de imagine negativă, ediţia americana a revistei Marie Claire, într-un articol despre cele mai rele locuri pentru femei, publică o informaţie potrivit căreia 750 000 de femei din Republica Moldova practică prostituţia în străinătate.

Deci, pe lângă faptul că se vorbeşte sporadic, negativ, imaginea Republicii Moldova mai este creată şi prin dezinformare, care are repercusiuni negative asupra imaginii ţǎrii noastre. Nu există, deocamdată, suporturi teoretice şi practice solide şi utile pentru crearea imaginii pozitive a Republicii Moldova.

În 2006, Organizaţia de Promovare a Exportului din Moldova (MEPO) a cheltuit 70 mil. lei pentru crearea brand-ului Republicii Moldova. Cu toate acestea, în ultimii cinci ani, în ziarul britanic „The Sun”, numele Moldovei a apărut în 5 materiale, majoritatea legate de imigranţii ilegali veniţi în Marea Britanie. În aceeaşi perioadă, în „Financial Times”, Republica Moldova a fost nominalizată în 15 articole, de cele mai multe ori în contextul conflictului transnistrean.

Vrem ori nu vrem, dar imaginea Republicii Moldovei, reflectată de către mass-media de peste hotare, este încă negativă şi acest lucru nu poate aduce decât neâncredere faţă de Moldova .
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.