7 aprilie 2009, lecția pe care nu am învățat-o

PE SCURT

La 10 ani de la protestele din 7 aprilie 2009, sutele de tineri, care au ieșit atunci în stradă au rămas cu gustul amar al nedreptății. O spune Avocatul Poporului care susține că „nu există garanții” că oamenii ajunși în custodia statului nu vor fi supuși torturii.

PE LUNG

În timpul protestelor din 7 aprilie 2009, poliţia a reţinut cel puţin 600 de persoane, sute din ele fiind bătute la arestare şi în incinta secţiilor. Procuratura Generală a înregistrat 108 plângeri și doar 58 dintre ele au ajuns la judecată, se arată într-un raport publicat de Amnesty International.

Potrivit experților, în toate cazurile, cu excepția a două care se află și în prezent în instanță, căile de atac disponibile la nivel național pentru victimele evenimentelor din aprilie 2009 au fost epuizate. Deși mai mulți polițiști au fost urmăriți penal și unii chiar condamnați în legătură cu cele întâmplate acum 10 ani, majoritatea, dacă nu toți, făceau parte din structuri inferioare ale sistemului. Cel puțin un tânăr, Valeriu Boboc, a fost ucis, pentru omor fiind condamnat la 10 ani de închisoare polițistul Ion Perju, care a fugit însă din R. Moldova înainte de pronunțarea sentinței. Astfel, ofițerii de rang superior, comandanții, politicienii ori funcționarii de stat responsabili de luarea deciziilor operaționale în acel moment nu au fost trași la răspundere.

Nicio șansă pentru victimele torturii

Unele victime ale evenimentelor din aprilie 2009 continuă să sufere din cauza efectelor psihologice și fizice, ca urmare a abuzului la care au fost supuse, se menționează în raportul Amnesty International. Cu excepția asistenței oferite de Centrul Memoria, nu există niciun sistem menit să asigure reabilitarea victimelor torturii. În plus, oamenii care au avut de suferit nu au primit ajutor sau tratament adecvat și nici măcar garanția că încălcări similare nu se vor mai produce.

Raportul mai arată că, în țara noastră nu există, nici la zece ani distanță, o agenție independentă, specializată în investigarea torturii și tratamentelor inumane și degradante aplicate de reprezentanții poliției și nu există intenția ca aceasta să fie creată.

Autoritățile organizează o expoziție de fotografie

Cei 10 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009 vor fi consemnaţi, la Parlament, printr-o expoziţie de fotografii din arhiva Legislativului și fotografilor acreditați acolo. Expoziţia va fi deschisă până pe data de 10 aprilie.

Amintim că, sediile Parlamentului și Președinției au fost vandalizate pe 7 aprilie 2009, fiind devastate aproape în totalitate. Opoziția de atunci susținea că violențele au fost organizate de comuniști pentru a deturna atenția de la fraudarea scrutinului parlamentar din 5 aprilie, dat fiind faptul că forțele de ordine au fost prea pasive și au permis provocatorilor să acționeze brutal. Voronin, însă, i-a acuzat pe protestatari de tentativă de lovitură de stat susținând că în mulțime s-au aflat grupări din România, responsabile de cele întâmplate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.