Connect with us
"
"

Social

6030 de tătici din R.Moldova au putut fi alături de copilul nou-năcut, având dreptul la un concediu paternal

Publicat

pe

PE SCURT

Începând cu a doua jumătate a anului 2016, 6030 de tătici din Republica Moldova au putut fi alături de copilul nou-născut, având dreptul la un concediu paternal de 14 zile calendaristice.

Pe perioada concediului, tatăl beneficiază de o indemnizaţie paternală, care este achitată din bugetul asigurărilor sociale de stat.

PE LUNG

Indemnizaţia paternală se acordă tatălui copilului dacă confirmă stagiu total de cotizare de cel puţin 3 ani sau de cel puţin 9 luni, realizat în ultimele 24 de luni premergătoare datei naşterii copilului, dacă i s-a acordat, la cerere, concediu paternal la unitatea de la locul de muncă de bază în primele 56 de zile de la data naşterii copilului și dacă a realizat un venit asigurat la locul de muncă de bază în ultimele 3 luni premergătoare lunii naşterii copilului.

Cererea pentru stabilirea indemnizaţiei paternale se depune la casa teritorială de asigurări sociale de la locul de domiciliu ori la casa teritorială în a cărei rază de deservire se află unitatea de la locul de muncă de bază.

Cererea se poate depune şi în mod electronic pe site-lui Casei Naţionale de Asigurări Sociale (www.cnas.md) sau pe portalul guvernamental (www.servicii.gov.md). Solicitarea pentru acordarea indemnizaţiei paternale trebuie să fie depusă în termen de 30 de zile din data acordării concediului paternal, în caz contrar indemnizaţia nu se stabileşte.

Amintim că în ţara noastră concediul paternal a fost instituit în 2016, când au fost operate modificări la Codul Muncii.

Jurnalistă și știristă din fașă, convertită în om creativ din obligație. Are o memorie fără de preț și păstrează în ea detalii picante despre toți politicienii din Moldova, dar și membrii redacției.

Social

Începând cu 1 iulie, la nașterea copilului, familiile vor primi indemnizații unice majorate, în schimbul cutiilor pentru noi născuți

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Începând cu 1 iulie 2019, indemnizația unică la nașterea copilului va constitui 7911 lei, cu o majorare de 1608 lei. Această majorare va fi acordată în schimbul cutiei de bunuri pentru nou-născuți oferită în cadrul programului „O nouă viață”, la nașterea fiecărui copil.

Decizia a fost anunțată luni, 1 iulie, de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco.

PE LUNG

„Această majorare reprezintă valoarea cutiei cu bunuri. Am decis să facem acest lucru pentru că ne-a impus situația, iar mămicile nu trebuie să sufere și pentru că credem că mămicile ar putea folosi această sumă pentru a cumpăra acele lucruri pe care le vor considera necesare. Fiecare familie are dreptul să decidă ce este mai bine pentru copilul lor și care sunt nevoile lor urgente, în loc să asigurăm cu profit niște companii”, a spus ministra la o conferință de presă.

Ala Nemerenco a explicat că la baza deciziei sunt două motive. În primul rând, a fost anulată licitația de achiziționare a cutiilor pentru nou-născuți în legătură cu faptul că decizia din 12 iunie a Grupului de lucru al ministerului semnată de ex-ministra Silvia Radu este nulă și nu poate produce efecte juridice.

În al doilea rând, procedura de achiziții a avut loc cu încălcarea legislației, care stipulează că specificațiile tehnice trebuie să permită oricărui ofertant acces egal la procedura de atribuire și nu trebuie să aibă ca efect introducerea unor obstacole nejustificate de natură să restrângă concurența între operatorii economici. Hotărârea de Guvern prevedea că furnizorul trebuie să fie producător autohton.

Totodată, Ala Nemerenco a precizat că Ministerul va realiza un studiu în rândul mămicilor, care își vor exprima opinia referitor la opțiunea de a beneficia la nașterea copilului de bunuri pentru noi născuți sau a păstra metoda de acordare a mijloacelor financiare, pe care le vor gestiona în funcție de necesitățile individuale a copilului.

Campania „O nouă viață” a fost lansată la sfârșitul anului trecut. În cadrul acesteia, până la sfârșitul lunii mai curent au fost acordate circa 14 mii de cutii, achiziționate în urma unei licitații desfășurate în anul 2018.

Citește mai departe

Social

Corpul neînsuflețit al unui nou-născut a fost găsit plutind pe apă în Parcul La Izvor

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Cadavrul unui nou-născut a fost descoperit aseară, în jurul orei 18.00, plutind pe apa lacului din Parcul La Izvor din capitală.

PE LUNG

Corpul neînsuflețit a fost găsit de câțiva voluntari care făceau ordine în zonă, transmite IPN. Cadavrul a fost îndreptat pentru expertiză la Centrul de Medicină Legală.

Ofițerul de presă al Direcției de poliție a municipiului Chișinău, Natalia Stati, a declarat pentru IPN că este vorba de o fetiță și nu se știe de cât timp stă aruncat în lac.

Pe acest caz a fost pornit un proces penal, în cadrul căruia oamenii legii urmează să stabilească identitatea femeii care a dat naștere copilului, când aceasta a născut, când a survenit decesul, cauza morții, dar și cum a ajuns cadavrul în lac.

Citește mai departe

Social

O femeie din Chișinău a născut o fetiță în ambulanță

Publicat

pe

De către

O femeie din capitală a primit cel mai frumos dar de 8 martie, o fetiță, care a venit pe lume în ambulanță, asistată de o echipă de asistență medicală urgentă.

Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a relatat că solicitarea a fost primită în timpul nopții, la ora 02:17.

În decurs de cinci minute, echipajul medical a preluat pacienta, pentru a o transporta la spital.

Nașterea s-a declanșat în timpul deplasării la maternitate și a decurs fără complicații, datorită intervenției profesioniste a echipei AMU.

Nou-născutul împreună cu mama au fost spitalizați în stare satisfăcătoare.

Pe parcursul zilelor de odihnă (8-10 martie), echipele de asistență medicală urgentă au asistat trei nașterii la etapa de prespital

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social4 ore în urmă

15 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 346 de pacienți sunt în stare gravă. 27 – conectați la respirație asistată 

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Ecologie20 de ore în urmă

„Dacă vrei să faci o faptă bună, sortează plasticul”

Probabil ai auzit deja despre „iulie fără plastic”, dar știi ce înseamnă? De unde vine? Și ce trebuie să faci...

Social22 de ore în urmă

Pandemia în Rusia: „COVID-19 nu e ceva rușinos”

Rusia a fost una dintre țările care a ales să nu recunoască impactul real al pandemiei. Primul caz de infectare...

SocialO zi în urmă

14 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 269 cazuri noi de infectare și șase decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Alegeri2 zile în urmă

Pandemia, pretext pentru a restricționa votul în diasporă? Soluții

Pe data de 10 iulie 2020, în cadrul emisiunii „Președintele răspunde” Igor Dodon a făcut o declarație despre următoarele alegeri...

Social2 zile în urmă

Trei știri bune din Moldova: rezerve locale pentru iarnă, cetatea Sorocii în imagini și clătite olandeze la Chișinău

Umple-ți borcanele la Cămara Fest În fiecare sâmbătă de august în Scuarul Catedralei Mitropolitane va fi organizat un târg al...

Opinii2 zile în urmă

Viorica Ataman: „Turismul din Moldova nu-i tocmai child-friendly”

Viorica Ataman e una dintre cele mai bune cunoscătoare a destinațiillor autohtone, a colindat Republica Moldova în lung și în...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

Pe banii noștri: un deputat în căutarea identității și două partide care s-au lansat în gaming și aplicații mobile

La începutul acestei săptămâni Parlamentul părea că nu se putea trezi. Era luni dimineața, iar în acel moment, exista cam...

Politică6 zile în urmă

Rezumat din Parlament: angajarea răspunderii și minus două ore de democrație

Pe ordinea de zi ședinței au fost puse inițial 42 de proiecte de legi. Printre acestea au fost și alte...

DivertismentO săptămână în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

Politică2 săptămâni în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

Politică2 săptămâni în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031