De Mariana Nicolaev/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Comisia Europeană, îngrijorată de situaţia economică a Europei, a decis să uşureze normele de co-finanţare pentru cele mai vulnerabile economii ale Uniunii Europene: Grecia, Irlanda, Portugalia, Ungaria, Letonia şi România.
În aşa mod, ţările care au avut cel mai mult de suferit, de pe urma crizei vor avea acces mai rapid şi mai uşor la zecile de miliarde de euro din fondurile Uniunii Europene în cadrul unui plan destinat să ajute la stimularea şi revigorarea economiilor acestora.
În urma acestui plan, ţările, care vor beneficia de aceste ajutoare, nu vor mai fi nevoite să vină cu o parte atât de mare, cum este în prezent, de contribuţii proprii, pentru a obţine fonduri de la Uniunea Europeană.
Măsura, reflectă disperarea Europei, în ceea ce priveşte revigorarea economiei Greciei, pentru ca statul elen, să fie în stare să facă faţă crizei datoriilor, care deja de ceva vreme o trage în întuneric, aceasta, având nevoie deja de două pachete financiare de ajutor, ameninţând în acest fel moneda unică europeană.
Conform unor estimări preliminare, cele şase ţări, atacate de criză, în mod special, şi-ar putea vedea costurile de co-finanţare reduse cu aproximativ 3 miliarde de euro în următorii doi ani. Cu toate acestea, oficialii speră că planul va avea un impact cu mult mai mare, prin deblocarea a zeci de miliarde de euro din fondurile UE, la care multe dintre aceste guverne s-au calificat, însă au întâmpinat probleme pentru a le obţine.
Aceşti bani, ar putea fi un impuls, pentru economiile în hibernare, fiind utilizaţi, spre exemplu: la construcţia drumurilor, aeroporturilor şi la un şir de alte proiecte de dezvoltare.
În prezent, pentru ca un stat, să beneficieze de un proiect, guvernul naţional, trebuie să contribuie cu cel puţin 15 la sută, din costul total, noile prevederi, ar privilegia cele 6 state amintite mai sus, micşorându-le contribuţia până la numai 5 la sută.
Imposibilitatea de a aloca contribuţia necesară, pentru a beneficia de un proiect, sau altul, din parte fondurilor Uniunii Europene, determină ţările mai sărace ale UE, să nu înregistreze mari shimbări.