6 agropensiuni din Moldova pe care merită să le vizitezi

PE SCURT

Și în Republica Moldova poți să călătorești și să te odihnești. Desigur, poți să o faci în stil tradițional. Poți merge, de exemplu, la Orheiul Vechi și să te oprești la una dintre agropensiunile din zonă. Acestea oferă servicii de cazare, restaurant, foișoare, poți să închiriezi o bicicletă și să vezi împrejurimile sau poți să te duci… la spa.

Șase dintre agropensiunile din Republica Moldova au fost certificate și fac parte din reţeaua CerTour comună pentru 12 ţări din bazinul Mării negre şi cel al Mării Mediteraniene.

PE LUNG

1. Agropensiunea „Eco-resort Butuceni”

Este situată într-un loc pitoresc. E clasificată ca pensiune de 3 stele. Decorul interior şi cel exterior al clădirilor este adaptat la stilul rustic. În anul 2004 au fost procurate primele case, care au fost restaurate, reamenajate şi deschise pentru cazare în 2007. Mai sunt amenajate un centru spa, un centru meşteşugăresc, săli de conferinţe, trei piscine, un iaz pentru amatorii de pescuit şi un spaţiu concertistic.

Casele au elemente arhitecturale specifice Orheiului Vechi. Astfel, unele case conţin elemente locale de decor, artizanat local, mobilier şi decoraţiuni, ţesături, articole de uz zilnic care sunt specifice acestei zone etnografice. Băuturile naturiste şi bucatele locale sunt servite în veselă din lut, fiind preparate organic, bazate pe ingrediente naturale, din reţete tradiţionale vechi. 

https://www.facebook.com/EcoResortButuceni/photos/a.623592377763476/2521972821258746/?type=3&theater

2. Agropensiunea „Casa din Luncă”

În mai 2002 la Orheiul Vechi, în s. Trebujeni, în gospodăria familiei Benzing, îşi lansează activitatea prima agropensiune din Republica Moldova. Este amplasată în inima Codrilor, pe malul râului Răut.

„Casa din Luncă” este clasificată, conform standardelor naţionale, ca pensiune de 3 stele şi e constituită din două case la curte. Zona de odihnă din curte are trei foişoare, teren de joacă, scrâncioburi, piscină, saună rusească.

Pensiunea este una ecologică și optează pentru reducerea tuturor tipurilor de poluare (chimică, biologică, vizuală, olfactivă şi sonoră). Utilizarea eficientă a resurselor energetice e prioritară pentru personalul şi clienţii pensiunii. Apa caldă pentru uzul agropensiunii se obţine prin folosirea bateriilor de acumulare a energiei solare. Încălzirea încăperilor agropensiunii se asigură prin sistemul de încălzire cu lemne şi biomasă. Iluminarea teritoriului se face în mare parte cu lămpi solare. Pensiunea dispune de recipient ecologic pentru colectarea deşeurilor menajere/reziduurilor, amplasat într-un spaţiu special amenajat. Mai există și un sistem autonom funcţional de captare şi evacuare a apelor pluviale.

https://www.facebook.com/CasaDinLunca/photos/a.1265250316842290/2667032213330753/?type=3&theater

3. Agropensiunea „Casa Verde”

Prima experienţă în domeniul turismului rural a fost în anul 2001, iar Î.I. ,,Ludmila Buzilă” a fost lansată în iunie 2005. Pensiunea este creată în baza unei gospodării ţărăneşti şi este constituită din trei case

În pensiune este păstrată şi promovată tradiţia de încondeiere a ouălor pascale, iar acest meşteşug este practicat de mai multe femei din localitate.

Meniul de bucate al pensiunii conţine o gamă variată de preparate proaspete tradiţionale, autentice şi specifice zonei. Se oferă „Platoul casei” şi plăcinta tradiţională. Toate băuturile nealcoolice (compotul proaspăt, sucurile, ceaiurile/infuziile din ierburi), ca şi cele alcoolice (vinurile de casă, ţuica, vişinata etc.) sunt ecologice şi de producţie locală. Se încurajează participarea la procesul de pregătire a bucatelor.

https://www.facebook.com/PensiuneCasaVerde/photos/a.1048008991879187/1711763738837039/?type=3&theater

4. Agropensiunea „Vila Roz”

Pensiunea a fost înfiinţată la 10 martie 2011 prin amenajarea casei părinteşti. Activează tot anul şi oferă servicii de cazare şi ospitalitate. Pensiunea este constituită din două case. În faţa casei tradiţionale e o prispă susţinută de piloni din piatră, element specific arhitecturii Orheiului. 

Terasa pensiunii este împodobită cu covoare moldoveneşti, cu păretare şi ţoluri, feţe de masă, mileuri confecţionate de meşteri locali. 

Bucătăria pensiunii este specializată în bucate tradiţionale, pregătite pe baza legumelor crescute în grădina pensiunii şi a alimentelor locale (lapte, brânzeturi, ouă, carne). Meniul pensiunii reprezintă gastronomia zonei etnoculturale cu accent pe tradiţia veche a familiei gazdei. 

https://www.facebook.com/VilaRozMoldova/photos/a.273215792709658/1835856203112268/?type=3&theater

Cele mai faimoase mâncăruri locale (mămăliga servită cu brânză, friptură şi smântână; zeama de pui cu tăiţei, legumele la grătar; plăcintele, clătitele cu dulceaţă din petale de trandafir etc.) se regăsesc în meniul pensiunii. „Cartea de vizită” gastronomică a pensiunii sunt biscuiţii în formă de trandafiri „Trandafirii Vila Roz” şi gemul de trandafir „Vila Roz”. 

5. Pensiunea turistică „Fata Morgana”

Pensiunea este amplasată în s. Molovata, raionul Dubăsari. A fost lansată în anul 2012 şi funcţionează în perioada caldă a anului şi în perioada sărbătorilor de iarnă. A fost proiectată şi construită în conformitate cu tradiţiile arhitecturale locale, cu folosirea materialelor tradiţionale: piatră, lemn, lut, stuf. Mobila este confecţionată din lemn. Terasa de vară şi crama sunt împodobite cu elemente tradiţionale de decor: oale din lut, obiecte vechi, ţesături, prosoape, roţi de căruţă etc. 

Pe malul râului Nistru sunt amenajate bungalow-uri pentru relaxare şi pescuit. Oaspeţilor li se serveşte masa în imediata apropiere a râului Nistru, pe o terasă construită din lemn şi stuf, decorată cu diverse obiecte tradiţionale vechi. 

https://www.facebook.com/pensiuneafatamorgana/photos/a.534904293282464/534904503282443/?type=3&theater

Meniul, actualizat zilnic, este variat şi conţine bucate tradiţionale pentru localitate (costraş la grătar, raci fierţi în unt etc.) preparate din produse locale. Mâncarea proaspătă este pregătită din produse crescute în gospodăriile localnicilor. Băuturile selecte sunt atât locale, cât şi ale producătorilor consacraţi. Totuşi, în lista băuturilor predomină cele locale: vin de casă, cvas.

6. Agropensiunea „Hanul lui Hanganu”

Pensiunea e amplasată în satul Lalova, raionul Rezina. Şi-a început activitatea în 2006, oferind pe atunci servicii de cazare în două camere de tip „başcă”, masă şi agrement. Acum reprezintă un ansamblu de încăperi construite în stil rustic, aşa cum erau casele ridicate de strămoşii noştri: pereţii unşi cu lut şi cu paie, casa acoperită cu olane din ceramică şi stufit, mobilierul din camere şi de pe terase este făcut din lemn natural, există sobă şi cuptor, covoare ţesute din lână de oi. 

Persoanele care duc dorul nopţilor de vară cu miros de fân proaspăt îşi pot petrece noaptea în fâneaţă, un loc special amenajat de gospodarul pensiunii. 

https://www.facebook.com/hanulhanganu/photos/a.466351066752208/2168323649888266/?type=3&theater

Aceste șase agropensiuni sunt certificate în cadrul proiectului Sistemul de Certificare a Calităţii în agroturism” – CerTour.

Obiectivul general al proiectului CerTour este de a promova agroturismul în regiunile partenere şi de a îmbunătăţi calitatea serviciilor oferite prin introducerea unui standard comun specific de calitate şi a unui proces de certificare. Agropensiunile fac parte din reţeaua CerTour comună pentru 12 ţări din bazinul Mării Negre şi cel al Mării Mediteraniene. Ele primesc acest certificat pentru o serie de criterii, printre care: liniștea din apropiere și din agropensiune, securitatea, produse tradiționale de vânzare, utilizarea durabilă a resurselor naturale, minimizarea impactului asupra mediului și altele.

Resurse informaționale: Catalogul agropensiunilor certificate în Republica Moldova

Sursa foto principală: Facebook/Casa de Luncă

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.