Connect with us
"
"

Lifestyle

6 agropensiuni din Moldova pe care merită să le vizitezi

Publicat

pe

PE SCURT

Și în Republica Moldova poți să călătorești și să te odihnești. Desigur, poți să o faci în stil tradițional. Poți merge, de exemplu, la Orheiul Vechi și să te oprești la una dintre agropensiunile din zonă. Acestea oferă servicii de cazare, restaurant, foișoare, poți să închiriezi o bicicletă și să vezi împrejurimile sau poți să te duci… la spa.

Șase dintre agropensiunile din Republica Moldova au fost certificate și fac parte din reţeaua CerTour comună pentru 12 ţări din bazinul Mării negre şi cel al Mării Mediteraniene.

PE LUNG

1. Agropensiunea „Eco-resort Butuceni”

Este situată într-un loc pitoresc. E clasificată ca pensiune de 3 stele. Decorul interior şi cel exterior al clădirilor este adaptat la stilul rustic. În anul 2004 au fost procurate primele case, care au fost restaurate, reamenajate şi deschise pentru cazare în 2007. Mai sunt amenajate un centru spa, un centru meşteşugăresc, săli de conferinţe, trei piscine, un iaz pentru amatorii de pescuit şi un spaţiu concertistic.

Casele au elemente arhitecturale specifice Orheiului Vechi. Astfel, unele case conţin elemente locale de decor, artizanat local, mobilier şi decoraţiuni, ţesături, articole de uz zilnic care sunt specifice acestei zone etnografice. Băuturile naturiste şi bucatele locale sunt servite în veselă din lut, fiind preparate organic, bazate pe ingrediente naturale, din reţete tradiţionale vechi. 

Geplaatst door Eco Resort Butuceni op Donderdag 5 december 2019

2. Agropensiunea „Casa din Luncă”

În mai 2002 la Orheiul Vechi, în s. Trebujeni, în gospodăria familiei Benzing, îşi lansează activitatea prima agropensiune din Republica Moldova. Este amplasată în inima Codrilor, pe malul râului Răut.

„Casa din Luncă” este clasificată, conform standardelor naţionale, ca pensiune de 3 stele şi e constituită din două case la curte. Zona de odihnă din curte are trei foişoare, teren de joacă, scrâncioburi, piscină, saună rusească.

Pensiunea este una ecologică și optează pentru reducerea tuturor tipurilor de poluare (chimică, biologică, vizuală, olfactivă şi sonoră). Utilizarea eficientă a resurselor energetice e prioritară pentru personalul şi clienţii pensiunii. Apa caldă pentru uzul agropensiunii se obţine prin folosirea bateriilor de acumulare a energiei solare. Încălzirea încăperilor agropensiunii se asigură prin sistemul de încălzire cu lemne şi biomasă. Iluminarea teritoriului se face în mare parte cu lămpi solare. Pensiunea dispune de recipient ecologic pentru colectarea deşeurilor menajere/reziduurilor, amplasat într-un spaţiu special amenajat. Mai există și un sistem autonom funcţional de captare şi evacuare a apelor pluviale.

Geplaatst door AgroPensiunea Casa din Lunca op Woensdag 4 september 2019

3. Agropensiunea „Casa Verde”

Prima experienţă în domeniul turismului rural a fost în anul 2001, iar Î.I. ,,Ludmila Buzilă” a fost lansată în iunie 2005. Pensiunea este creată în baza unei gospodării ţărăneşti şi este constituită din trei case

În pensiune este păstrată şi promovată tradiţia de încondeiere a ouălor pascale, iar acest meşteşug este practicat de mai multe femei din localitate.

Meniul de bucate al pensiunii conţine o gamă variată de preparate proaspete tradiţionale, autentice şi specifice zonei. Se oferă „Platoul casei” şi plăcinta tradiţională. Toate băuturile nealcoolice (compotul proaspăt, sucurile, ceaiurile/infuziile din ierburi), ca şi cele alcoolice (vinurile de casă, ţuica, vişinata etc.) sunt ecologice şi de producţie locală. Se încurajează participarea la procesul de pregătire a bucatelor.

Geplaatst door Casa Verde op Zondag 9 juli 2017

4. Agropensiunea „Vila Roz”

Pensiunea a fost înfiinţată la 10 martie 2011 prin amenajarea casei părinteşti. Activează tot anul şi oferă servicii de cazare şi ospitalitate. Pensiunea este constituită din două case. În faţa casei tradiţionale e o prispă susţinută de piloni din piatră, element specific arhitecturii Orheiului. 

Terasa pensiunii este împodobită cu covoare moldoveneşti, cu păretare şi ţoluri, feţe de masă, mileuri confecţionate de meşteri locali. 

Bucătăria pensiunii este specializată în bucate tradiţionale, pregătite pe baza legumelor crescute în grădina pensiunii şi a alimentelor locale (lapte, brânzeturi, ouă, carne). Meniul pensiunii reprezintă gastronomia zonei etnoculturale cu accent pe tradiţia veche a familiei gazdei. 

#vilaroz #moldova #discovermoldova #descoperamoldova #ashadetare #localsmd #orheiulvechi #oldorhei

Geplaatst door Vila Roz op Dinsdag 24 april 2018

Cele mai faimoase mâncăruri locale (mămăliga servită cu brânză, friptură şi smântână; zeama de pui cu tăiţei, legumele la grătar; plăcintele, clătitele cu dulceaţă din petale de trandafir etc.) se regăsesc în meniul pensiunii. „Cartea de vizită” gastronomică a pensiunii sunt biscuiţii în formă de trandafiri „Trandafirii Vila Roz” şi gemul de trandafir „Vila Roz”. 

5. Pensiunea turistică „Fata Morgana”

Pensiunea este amplasată în s. Molovata, raionul Dubăsari. A fost lansată în anul 2012 şi funcţionează în perioada caldă a anului şi în perioada sărbătorilor de iarnă. A fost proiectată şi construită în conformitate cu tradiţiile arhitecturale locale, cu folosirea materialelor tradiţionale: piatră, lemn, lut, stuf. Mobila este confecţionată din lemn. Terasa de vară şi crama sunt împodobite cu elemente tradiţionale de decor: oale din lut, obiecte vechi, ţesături, prosoape, roţi de căruţă etc. 

Pe malul râului Nistru sunt amenajate bungalow-uri pentru relaxare şi pescuit. Oaspeţilor li se serveşte masa în imediata apropiere a râului Nistru, pe o terasă construită din lemn şi stuf, decorată cu diverse obiecte tradiţionale vechi. 

Geplaatst door Fata Morgana, Dubasari, Moldova op Maandag 7 juli 2014

Meniul, actualizat zilnic, este variat şi conţine bucate tradiţionale pentru localitate (costraş la grătar, raci fierţi în unt etc.) preparate din produse locale. Mâncarea proaspătă este pregătită din produse crescute în gospodăriile localnicilor. Băuturile selecte sunt atât locale, cât şi ale producătorilor consacraţi. Totuşi, în lista băuturilor predomină cele locale: vin de casă, cvas.

6. Agropensiunea „Hanul lui Hanganu”

Pensiunea e amplasată în satul Lalova, raionul Rezina. Şi-a început activitatea în 2006, oferind pe atunci servicii de cazare în două camere de tip „başcă”, masă şi agrement. Acum reprezintă un ansamblu de încăperi construite în stil rustic, aşa cum erau casele ridicate de strămoşii noştri: pereţii unşi cu lut şi cu paie, casa acoperită cu olane din ceramică şi stufit, mobilierul din camere şi de pe terase este făcut din lemn natural, există sobă şi cuptor, covoare ţesute din lână de oi. 

Persoanele care duc dorul nopţilor de vară cu miros de fân proaspăt îşi pot petrece noaptea în fâneaţă, un loc special amenajat de gospodarul pensiunii. 

Geplaatst door Hanul lui Hanganu op Maandag 6 mei 2019

Aceste șase agropensiuni sunt certificate în cadrul proiectului Sistemul de Certificare a Calităţii în agroturism” – CerTour.

Obiectivul general al proiectului CerTour este de a promova agroturismul în regiunile partenere şi de a îmbunătăţi calitatea serviciilor oferite prin introducerea unui standard comun specific de calitate şi a unui proces de certificare. Agropensiunile fac parte din reţeaua CerTour comună pentru 12 ţări din bazinul Mării Negre şi cel al Mării Mediteraniene. Ele primesc acest certificat pentru o serie de criterii, printre care: liniștea din apropiere și din agropensiune, securitatea, produse tradiționale de vânzare, utilizarea durabilă a resurselor naturale, minimizarea impactului asupra mediului și altele.

Resurse informaționale: Catalogul agropensiunilor certificate în Republica Moldova

Sursa foto principală: Facebook/Casa de Luncă

Citește mai departe
Advertisement

Lifestyle

Tot mai mulți turiști străini sunt atrași de tradițiile de iarnă de la pensiunile rurale din satul Trebujeni

Publicat

pe

De către

Experiențele turistice autentice, gastronomia și tradițiile comunităților rurale sunt cele mai importante motive de care țin cont turiștii străini atunci când aleg o destinație de vacanță. Alegerile vizitatorilor străini se încadrează în trendurile mondiale care arată că turiștii sunt tot mai interesați de turismul rural, cultural, vitivinicol și gastronomic.

Scott Hocklander, șeful misiunii USAID în Moldova: „Turismul și industria turismului se dezvoltă rapid și are potențial mare de a crea noi locuri de muncă și de aduce profit și de a atrage investiții în Moldova. Moldova are tot ceea ce turiștii străini caută acum, are experiențe autentice, are peisaje frumoase, are o natură frumoasă deci, are totul ce un turist modern caută.”

Prima pensiune rurală din Republica Moldova, „Casa din luncă”, situată pe malul râului Răut, în satul Trebujeni, raionul Orhei are o ofertă turistică adaptată trendurilor mondiale. Pe lângă peisajul natural, pensiunea atrage străinii datorită elementelor tradiționale și activităților specifice comunităților rurale. Tocmai de aceea, în ultimii ani, un număr tot mai mare de turiști a vizitat pensiunea „Casa din luncă”. Recent, unitatea de cazare și-a extins facilitățile de cazare renovând o casă tradițională de peste 100 de ani.

Oxana Benzing, gazda pensiunii „Casa din Luncă”: „Sunt Oxana Benzing gazda pensiunii Casa din Luncă, din satul Trebujeni, raionul Orhei, din inima Moldovei. Pe când eram în clasa a noua părinții mei au deschis prima pensiune rurală din țară, toți acești ani, am acumulat experiență. Ne face o mare plăcere să primim turiști, să le arătam ospitalitatea moldovenilor, să-i delectăm cu bucate tradiționale, să pregătim împreună mâncarea. Oferim turiștilor plimbarea cu bicicletele pe care le avem aici, avem o barca pe râu, dar acum așteptăm ghețușul că să ieșim cu patinele, avem căruța trasă de cal care ne poate arătă natura frumoasă a satului.”

 „Casa din luncă” dispune acum de 10 camere moderne, care păstrează farmecul și istoria autentică a pensiunii. Pentru îmbunătățirea facilităților pensiunii, partenerii de dezvoltare au oferit un grant de 10 mii de dolari, care au fost distribuiți pentru renovarea casei, proiectului servicii de design și arhitectură și achiziționarea mobilierului nou. 

Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Moldova: „Guvernul Suediei sprijină astfel de pensiuni pentru a se extinde și pentru locurile de muncă pe care le oferă și mai ales atunci când este vorba despre femeile antreprenoare. Mai mult de 60% dintre pensiunile din țară sunt conduse de femei, iar acesta constituie un mare succes.”

Eugen Burdelnii, expert în guvernare, Ambasada Marii Britanii la Chișinău:

Asistăm la o creștere neașteptată a sectorului, inclusiv în țări precum este Moldova. Aici vedem un salt al dezvoltării acestei industrii în țară iar istoriile precum sunt cea a pensiunii „Casa din Luncă” denotă implicarea UK aid pentru dezvoltarea acestui domeniu. Am fost foarte fericiți să vedem concordanța și continuitatea a ceea ce am văzut la nivel de strategie, când ne gândeam să ne implicăm în susținerea dezvoltării sectorului turismului și ceea ce vedem acum.”

În perioada sărbătorilor, partenerii externi de dezvoltare au fost întâmpinați conform celor mai bune tradiții ale ospitalității moldovenești: au împodobit bradul de Crăciun, au participat la un master-class de preparare a Crăciuneilor și au ascultat colindele specifice regiunii interpretate de un ansamblu folcloric din sat.

Conform sondajului turiștilor la frontieră publicat în 2019, 70% dintre turiștii străini declară că vor recomanda rudelor și prietenilor să viziteze Moldova. În 2018, 160.000 de turiști au vizitat Moldova,o creștere de 70% față de anul 2015.

USAID, Suedia și UK aid sprijină dezvoltarea turismului durabil în Republica Moldova.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Reintegrare3 ore în urmă

Istoriile a 12 tineri care au făcut armata în regiunea transnistreană: „În armată nu se schimbă nimic. Așa a fost, este și va fi”

PE SCURT „Această istorie a început acum mai bine de un an. În luna noiembrie 2018 am făcut cunoștință cu...

Economie5 ore în urmă

Realitățile noului deceniu: „Tesla”, criptomonedele și roboți pentru explorarea selenară

PE SCURT Va putea în noul an, Tesla să mențină ritmul anului trecut, marcat de volume record de vânzări? Cum...

Ecologie9 ore în urmă

Ce i-a făcut pe 500 mii de oameni din întreaga lume să renunțe la carne

PE SCURT Organizația neguvernamentală Veganuary încearcă să convingă din ce în ce mai mulți oameni să renunțe la carne în...

SocialO zi în urmă

A revenit la Chișinău după 30 de ani: Nu știu ce s-a schimbat mai mult Moldova sau eu

PE SCURT Elina Fuhrman (51 de ani) este o apreciată jurnalistă CNN care s-a născut în Uniunea Sovietică şi a...

EconomieO zi în urmă

Cât costă să naști în Moldova

PE SCURT De la 1 ianuarie 2020, indemnizația unică la naștere a fost majorată până la 8 299 de lei,...

Politică2 zile în urmă

Vacanțele de lux ale familiei Dodon în ultimul deceniu: Maldive, Seychelles, Dubai 

PE SCURT Politicianul Igor Dodon, conturile căruia, în ultimii 15 ani, au fost alimentate, oficial, doar din bugetul de stat,...

Economie2 zile în urmă

Moldova Agroindbank relansează Campania dedicată producătorilor agricoli ”Primăvara 2020”

Primăvara bate la ușă, iar gospodarii adevărați își fac deja planuri pentru noul an agricol. Moldova Agroindbank este și în...

Advertisement

Politică

Politică2 zile în urmă

[SONDAJ] Câte partide ar ajunge în Parlament la anticipate și cu cine s-ar confrunta Dodon la prezidențiale

PE SCURT Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, în Legislativ ar accede doar trei formațiuni politice, iar...

Externe2 zile în urmă

Who is Mihail Mișustin? Noul premier rus, omul care joacă hochei „cu cine trebuie”

PE SCURT Președintele rus Vladimir Putin a lansat pe 15 ianuarie mai multe inițiative de modificare a Constituției. Imediat după...

Politică3 zile în urmă

Sinteza ședinței de Guvern: Centrul de Implementare a Reformelor dizolvat, vămuirea electronică și controlul vamal – modificate

PE SCURT  Membrii Cabinetului de Miniștri s-au reunit în această după amiază în ședință, unde au aprobat un șir de...

Politică3 zile în urmă

Dodon îndeamnă MAI, Guvernul și Primăria Chișinău să se curețe de „duhuri rele”. Iată 8 lăcașe pe care i le recomandăm în schimb

PE SCURT După ce Consiliul pentru egalitate a constatat că crucifixul instigă la discriminare, Dodon a recomandat ministrului de Interne,...

Justiție4 zile în urmă

SINTEZĂ / Vlad Plahotniuc și familia acestuia sunt interziși în SUA. Cine mai este inclus în listă

PE SCURT Fostul lider al Partidului Democrat din Moldova Vladimir Plahotniuc are interdicția de a intra pe teritoriul SUA. Acesta...

PoliticăO săptămână în urmă

Infografic / Recordurile raioanelor din Republica Moldova

PE SCURT Un studiu realizat de BNS, pentru anii 2014-2018, configurează topul raioanelor conform diferitor criterii social-economici. Cifrele prezentate de...

Politică3 săptămâni în urmă

Perlele politicienilor din ultimii 10 ani

Evenimentele politice s-au perindat în ultimii zece ani cu atâta rapiditate, încât cel mai probabil vor intra ca un capitol...

Advertisement

Opinii

ianuarie 2020
L Ma Mi J V S D
« dec.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031