580 de ani de la prima atestare a or. Chișinău

Astăzi se împlinesc 580 de ani de la prima atestare documentară a orașului Chișinău. Hrisovul, întocmit pe 17 iulie 1436 la Vaslui, reprezintă cea mai veche atestare documentară a Chişinăului.

Transcrierea textului din hrisovul emis de domnitorii Ilie și Ștefan pentru Oancea-logofăt

Prin acest act, domnii Ţării Moldovei Ilie şi Ştefan au dat şi i-au întărit lui Oancea-logofăt pentru credincioasa slujbă mai multe sate pe Răuţ, între care Procopinti, Macicauti şi Cozărăuți.

Privitor la stabilirea hotarelor acestor sate, în documentul menţionat, între altele, se precizează:„…şi la Bâc, de cealaltă parte, pe valea ce cade în dreptul Cheșenăului lui Acbas, la izvorul unde este Seliştea Tătărească în dreptul păduricii”. Potrivit tradiţiei, izvorul amintit în hrisov curgea la poalele Colinei Mazarachi. Lângă apele naturale din preajma Colinei Mazarachi s-au construit şi primele case ale Chişinăului.

Piatră amplasată pe locul unde, potrivit tradiţiei, se găsea izvorul menţionat în hrisov (aşa-numitul loc de întemeiere al Chişinăului). Se află la poalele Colinei Măzărachi

Originalul documentului se păstrează la Arhiva Centrală a Documentelor Istorice din Varşovia. În octombrie 2013, un grup de chişinăuieni a obţinut o copie a documentului din Varşovia şi l-a donat Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei.

Deși Ziua Orașului trebuie marcată pe data de 17 iulie, unica sărbătoare dedicată acestuia este pe 14 octombrie – cu adevărat, Hramul religios al orașului. Asta s-a întâmplat după ce, în anul 1995, primarul orașului Serafim Urecheanu a decis reorganizarea sărbătorii Chișinăului în prima duminică a lunii octombrie. Momentul a coincis cu darea în exploatare, după renovare, a Catedralei Mitropolitane, „Naşterea Domnului”, pe 14 octombrie, când creştinii sărbătoresc Acoperământul Maicii Domnului. Astfel, s-a decis ca orașul să-şi sărbătorească Hramul la acea dată.

Sursa foto: wikipedia.com

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.