50% din blocurile capitalei au fost conectate la rețeaua termică. Ce funcționează și ce nu

PE SCURT

A început un nou sezon de încălzire. Nopțile devin tot mai geroase, temperaturile coborând până la -6 grade. Primăria capitalei anunță că până în ultima zi a lunii octombrie, 1209 blocuri de locuințe cu încălzire centralizată au fost conectate la rețeaua termică. Ceea ce constituie aproape 50% din numărul total de blocuri (2731).

Deși sezonul de încălzire este nou, problemele rămân vechi și nesoluționate. Oamenii se plâng de sistemul învechit și de prețurile mult prea mari solicitate de agentul termic. Unii spun că deși scot lunar din buzunare peste 1000 de lei, oricum în casă le este prea frig. Reprezentanții Termoelectrica ripostează și spun că nu ei sunt vinovați de acest lucru, iar tariful pe care-l plătesc locuitorii Chișinăului este cel mai mic din întreaga țară.  În același timp, experții spun că soluții sunt, doar este nevoie de implicarea activă a autorităților. 

PE LUNG

Problemele cu încălzirea centralizată nu sunt de astăzi sau de ieri, susține Sergiu Tofilat, expert în energetică și activist civic. Potrivit lui, aceste probleme s-au adunat timp de 20 de ani. „Încălzirea centralizată de la noi este de tip vechi. La ultimul etaj poate fi prea cald și oameni deschid ferestrele, iar la primul etaj e atât de frig că-ți îngheață pereții. Deci, nu avem confort termic, dar plătim o groază de bani”, constată expertul. Motivul acestor probleme ar fi sistemele mai vechi, care nu au fost schimbate de decenii și blocurile care nu sunt termo-izolate, ceea ce duce la un consum de energie de 2-3 ori mai mare decât în țările cu economia dezvoltată. „Autoritățile pretind că nu observă acest lucru și oamenii trebuie singuri să acționeze. De aceea, mulți trec la încălzire autonomă, care sporește folosirea gazelor naturale, precum și poluarea aerului”, subliniază Tofilat. 

Pentru a opri acest val de trecere a locuitorilor capitalei la sistemele de încălzire autonomă, Societatea pe Acțiuni „Termoelectrica”, principalul producător și furnizor de energie electrică și termică din mun. Chișinău, a implemenatat începând cu anul 2016 un proiect de modernizare a sistemelor de încălzire. „În ultimii patru ani, întreprinderea a reușit să modernizeze peste 130 km de conducte termice, să instaleze circa 500 de puncte termice individuale de ultimă generație, să reutileze cele mai importante stații de pompare, dar și sursele de producere cu utilaje moderne și eficiente energetic”, se arată într-un comunica emis de întreprindere. Mai mult, Victor Puiu, directorul comercial la Termoelectrica, spune că pentru proiectul de renovare și modernizare, întreprinderea a luat un credit de 40 mln de euro. 

„Țevile din multe blocuri din Chișinău au deja peste 40 de ani și nimeni nu le schimbă. Iar Legislația spune că Termoelectrica se poate implica doar până la intrarea în bloc. Restul aparține gestionarului blocului, iar de cele mai multe ori, proprietarul blocului nu are capacitatea și nici banii necesari pentru reparația sau renovarea acestor țevi. Astfel, ajungem să avem niște țevi care nu permit o circulație bună termică și atunci oamenii încep să se plângă. De asemenea, de multe ori proprietarii unor apartamente decid să-și mărească numărul coloanelor de la baterie, deși legea interzice acest lucru. Ei nu se gândesc la vecini care ajung să primească mai puțină căldură…”, spune Victor Puiu.

În ultimii ani, Asociația a reușit să schimbe sistemul de încălzire din 50 de blocuri din capitală. Acest sistem le permite localnicilor să-și regleze singuri temperatura, să conecteze sau să deconecteze căldura de câte ori e nevoie, să plătească exact cât consumă și să reducă până la 40% consumul de energie, spun reprezentanții întreprinderii. „Doar că pentru instalarea acestui sistem nou, trebuie ca absolut toți locatarii blocului să-și dea acordul și să plătească circa 1200 de euro pentru fiecare apartament”, spune Puiu, conștient fiind că puțini sunt cei care își vor putea permite acest lux. De aceea, el spune că aici vine și rândul autorităților locale care trebuie să intervină și să aplice la mai multe granturi europene, care ar compensa cumva aceste cheltuieli ale populației. „Astfel de sisteme de încălzire centralizată sunt folosite în Riga, Ungaria și România. De exemplu, în România, autoritățile acordau granturi care acopereau de la 50 până 80% din costul lucrărilor. Și la noi e nevoie de acest lucru”, subliniază Tofilat.

Termoelectrica asigură cu energie termică peste 209.000 de apartamente.

Experții susțin că dacă nu se va face ceva semnificativ ca oamenii să nu mai plătească atât de mult pentru energia termică și să nu mai înghețe în propriile locuințe, atunci cea mai mare parte a populației va migra la încălzirea autonomă, care sporește nivelul de poluare a aerului. Anume poluarea aerului și criza climatică au determinat mai multe state din Europa să renunțe la încălzirea pe bază de gaze sau cărbune. Guvernul olandez își propune ca până în 2050 nicio clădiri rezidențială să nu mai folosească gaz. Olanda, un mare producător de gaz de lungă durată în care practic toate casele sunt conectate la rețeaua de gaz, vrea să elimine gazul ca sursă de încălzire și gătit pentru toate clădirile rezidențiale. Motivul principal este că guvernul dorește să reducă cu 80% emisiile de CO2, scrie energypost.eu

În Olanda, 38% din consumul de energie se referă la încălzire. Jumătate din aceasta este folosită de clădirile rezidențiale. În total, încălzirea rezidențială contribuie la aproximativ 10% din emisiile de CO2 olandeze. Cele 7 milioane de case existente vor fi deconectate treptat de la rețeaua de gaz, spun autoritățile. Astfel, încălzirea nu se va mai face cu ajutorul gazelor, ci a energiei electrice. De asemenea, Olanda își propune să folosească energia produsă la fabricile de la instalațiile de procesare a deșeurilor, precum și de la căldura geotermală

Specialiștii spun că e mult mai ușor să treci la combustibili mai puțin agresivi cu mediul atunci când majoritatea populației este conectată la sistem de încălzire centralizată, „pentru că acolo schimbi doar câteva țevi și nu este nevoie să mergi pe la casele fiecărui om, ca să schimbi cazanul”, spune Peter Grech, specialist de la Asociația Tehnică a Superintendenților din New York.

Cu toate acestea, deși se pare că au fost găsite soluții și sunt deja stabiliți pașii concreți pentru a schimba situația, totuși rămânem la nivelul declarațiilor, iar oamenii trebuie să facă economii și să își scoată din șifonier hainele groase.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.