5 mai 2020: despre COVID-19 PE SCURT

Prea multe știri, prea multe cifre și prea mult timp petrecut în autoizolare? Noi, cei de la Moldova.org îți aducem în fiecare zi doar cele mai importante date pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova. În fiecare zi îți povestim despre cinci cele mai relevante informații legate de COVID-19. Le găsești aici, pentru a rămâne corect informat, dar și liniștit.

  • 115 cazuri noi de COVID-19 în Republica Moldova. Acestea au fost depistate în urma procesării a 924 de probe. Astfel, numărul total al îmbolnăvirilor, de la începutul pandemiei în R. Moldova, ajunge la 4363 de cazuri, Ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu a menționat că 227 de persoane infectate se află în stare gravă, iar 28 pacienți sunt la respirație asistată. Astăzi au mai fost înregistrate patru decese, numărul persoanelor răpuse de coronavirus fiind de 136. Numărul de persoane tratate este de 1544.
  • Deținătorii de patentă vor primi ajutor de șomaj în valoare de 2700 lei. În acest sens au fost alocate 34 milioane lei. Perioada de achitare a acestor ajutoare se va în încheia pe 30 iunie. Regimul de carantină impus municipiului Soroca va fi anulat din 8 mai, iar din 11 mai și în orașul Glodeni. În total, mai rămân în carantină șase localități. Din 10 mai vor fi permise slujbele religioase. Acestea vor putea avea loc doar în aer liber, în curțile bisericilor . Enoriașii vor fi obligați să poarte măști de  protecie. Deciziile au fost luate la ședința Comisiei Situațiii Excepționale.
  • În conturile deschise de Ministerul Finanțelor pentru donații destinate combaterii COVID-19, la moment, au fost încasate 22 332 771,85 lei, dintre  care: 22 078 397,83 lei, 585 euro și 13 298 dolari SUA. Banii sunt transferate în Fondul de Intervenție al Guvernului. La 10 aprilie. Guvernul a dispus alocarea din acest fond a sumei de 5,864 milioane lei pentru achiziționarea a 51 428 combinezoane de protecție, precum și acordarea indemnizațiilor unice în valoare de 16 mii lei pentru 29 de beneficiari din 8 instituții medico-sanitare publice și o instituție bugetară, care au contractat infecția COVID-19 la locul de muncă. La 17 aprilie, de asemenea, Guvernul a fost dispus alocarea din Fondul de Intervenție al Guvernului a sumei de 6 milioane lei pentru acordarea indemnizațiilor unice pentru 375 de angajați din sistemul medical care au fost infectați cu COVID-19.
  • Un cetăţean al Turciei, în vârstă de 71 ani, cu permis de ședere în municipiul Chişinău, a murit din cauza COVD-19. Pacientul a fost internat pe data de 25 aprilie la Spitalul Clinic Republican, în stare gravă. Comorbidități: hipotiroidie, cardiopatie hipertensivă, pancreatită reactivă. Ambasada Turciei în Republica Moldova urmează să realizeze toate procedurile de repatriere.
  •  Ministerul Sănătății, Muncii și protecției Sociale a anunțat că până la ziua de azi, au fost înregistrate 4248 cazuri de infectare cu noul Coronavirus, dintre care 531 în Transnistria. Starea de sănătate a persoanelor infectate:  227 stare gravă (28 pacienți aflați la respirație asistată), 520 – stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare. Din numărul total de infectați 1055 cazuri sunt în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-256, asistenţi medicali-381, felceri-60, paramedici-1, farmacişti-17, personal auxiliar-340 persoane. 352 de angajați s-au tratat.În ultimele 24 de ore a fost înregistrat un alt deces provocat de COVID-19. Este vorba despre un bărbat de 61 ani, din mun. Chişinău, transferat din IMSP SCM Sfînta Treime la IMSP Institutul de Medicină Urgentă pe data de 25 aprilie, în stare foarte gravă. Comorbidități: hipertensiune arterială gr. III, insuficiență respiratorie gr. II-III.Pe parcursul zilei de ieri au fost externate 121 persoane. În total 1544 persoane au fost tratate şi 133 au decedat din cauza COVID-19.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.