5 idei de peste hotare pentru reinventarea Cafenelei Guguță

PE SCURT

Consiliul Național al Monumentelor Istorice a anulat avizele eliberate companiei Regata Imobiliare pentru construcția unui centru multietajat în locul Cafenelei Guguță. În continuare, vrem să vă arătăm ce s-ar putea de făcut în clădirea Cafenelei Guguță, prin exemple de spații și clădiri reinventate.

PE LUNG

Lupta nu este terminată, dar aceasta a fost o bătălie crucială pe care am învins-o pentru păstrarea integrității Grădinii Publice Ștefan cel Mare. Este un pas important în lupta cu acele decizii și autorizații care vin în contradicție cu Legea Ocrotirii Monumentelor și care atentează la integritatea monumentelor istorice și naturale”, au scris activiștii Occupy Guguță pe Facebook. 

În continuare, ne întrebăm ce se va întâmpla cu Cafeneaua Guguță, la ce ar putea folosi această clădire. Platforma „Save Chișinău” a fost printre organizațiile care, împreună cu Occupy Guguță au cerut Consiliului Național al Monumentelor Istorice reîntoarcerea clădirii în proprietatea publică. Anneta Dabija, reprezentanta platformei zice că cel mai important lucru acum este ca această clădire să fie restaurată și să primească statut de clădire protejată, să devină monument de arhitectură.

„Vrem să fie restaurată clădirea Cafenelei Guguță. Ea poate fi transformată într-un centru cultural sau o cafenea. Poate fi orice, atât timp cât clădirea rămâne intactă.

Moldova.org a „răsfoit” Internetul și a identificat cinci spații și clădiri vechi de peste hotarele Republicii Moldova, care au fost reinventate și reutilizate în alte scopuri.

1. Danemarca

În 2004, o companie a câștigat competiția pentru transformarea Turnului de apă Jaegersborg într-o clădire cu utilizare mixtă. Clădirea se află în Copenhaga.

Acum, etajele de sus ale clădirii sunt spații de cazare pentru studenți. La etajele de mai jos, există un centru pentru tineret.

2. Franța

În orașul Sizun din Franța, un hambar din secolul al 17-lea a fost transformat într-un studio de artă.

Exteriorul a păstrat identitatea arhitecturală locală, iar interiorul este netezit și vopsit în alb, astfel încât să lumineze spațiul.

3. Olanda

În orașul Vuren din Olanda, un buncăr a fost transformat într-o casă de vacanță pentru două familii.

Proiectul a făcut parte dintr-o campanie publicitară. Datorită succesului renovării, s-a decis ca buncărul să fie mereu deschis pentru cazare. Mai mult, buncărul este protejat și susținut de către Comisia olandeză pentru monumente.

4. Spania

În orașul Cadiz din Spania, un abator din secolul al 19-lea a fost transformat într-o școală de bucătari profesioniști.

Casele din această regiune sunt cunoscute pentru pereții lor albi și acoperișurile ceramice. Prin urmare, cei care au restaurat abatorul au respectat stilul orașului. Arhitectura vechiului abator cu pereții de cărămidă și coloanele feniciene a fost păstrată.

5. Cehia

În Praga, subsolul unei clădiri mici folosite anterior pentru depozitarea rufelor a fost transformat în spațiu pentru expoziții, prelegeri, concerte și biblioteca privată a lui Franz Kafka.

Un spațiu întunecat și mic a fost transformat, fapt ce a revitalizat clădirea. Clădirea are un singur etaj și găzduiește Centrul Societății Franz Kafka. Designerii au împărțit spațiul subsolulu în două părți: una albă și alta neagră. Există o ușă cu rafturi de cărți care se rotește la 360 de grade și desparte birourile directorului de coridor.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.