Social
5 700 euro pentru legalizarea unei construcţii neautorizate. Un chişinăuian, reținut pentru trafic de influenţă

PE SCURT
Un bărbat din capitală ar fi pretins și primit 5 700 de euro de la proprietarul unei case la sol sub pretextul că poate influența funcționari din cadrul Preturii sectorului Râșcani, ai Inspectoratului de Poliție Râșcani, precum și magistraţi ai Judecătoriei mun. Chișinău, sediul Râșcani.
Potrivit datelor anchetei, acesta ar fi cerut banii pentru a organiza procedura de legalizare a unei locuinţe aferente imobilului, ce aparține proprietarului şi care ar fi fost construită fără autorizație și documente justificative în acest sens.
PE LUNG
Deşi au convenit să meargă până la capăt cu procedurile legale, proprietarul casei l-a denunţat pe intermediar la CNA. Prin urmare, pe numele acestuia a fost iniţiată o urmărire penală pentru trafic de influenţă, iar astăzi dimineaţă a fost reţinut în cadrul acestui dosar.
În prezent, bănuitul se află în custodia CNA pentru 72 de ore şi, dacă va fi găsit vinovat, riscă o pedeapsă de până la 6 ani de închisoare sau amendă de până la 200 000 de lei.
Conducerea urmăririi penale este exercitată de Procuratura Anticorupție.
Social
FMI promite sprijin pentru CNA în investigarea fraudei bancare şi recuperarea banilor delapidaţi

PE SCURT
Fondul Monetar Internaţional va sprijini Centrul Naţional Anticorupţie în investigarea fraudei bancare, precum şi în procesul de recuperare a banilor sustraşi în urma devalizării sistemului financiar-bancar.
Declaraţia îi aparţine reprezentantului Fondului în Republica Moldova, Volodymyr Tulin şi a fost făcută în cadrul unei vizite de lucru la CNA, unde s-a întâlnit cu şeful Centrului şi cu conducătorul Agenţiei de recuperare a bunurilor infracţionale (ARBI).
PE LUNG
Potrivit unui comunicat al CNA, oficialul a menționat că CNA înregistrează progrese evidente în ceea ce priveşte investigarea furtului miliardului, iar ultimele acţiuni ale ARBI demonstrează că lucrurile merg într-o direcţie corectă.
În acest context, reprezentantul FMI a declarant că instituţia sa va sprijini CNA, în limitele competenţelor sale, în procesul de identificare şi repatriere a banilor fraudaţi. Totodată, el a solicitat CNA să fie cu ochii pe sistemul financiar-bancar ca să nu se mai admită pe viitor o infracţiune de asemenea proporţii în Republica Moldova.
Potrivit lui Tulin, CNA trebuie să se concentreze pe colaborarea cu instituţiile responsabile de domeniul fiscal, financiar şi bancar pentru a asigura o maximă transparenţă în activitatea acestora.
Directorul CNA, Ruslan Flocea, a recunoscut că ţara noastră a parcurs, în ultima perioadă, timpuri extrem de dificile, iar suportul Fondului Monetar Internaţional este binevenit acum când este nevoie ca procesele să se deruleze într-un tempou alert.
„Pproba de foc a CNA pe care trebuie s-o susţină cu succes e finalizarea anchetei furtului miliardului, trimiterea în judecată a tuturor celor care se fac vinovaţi şi neadmiterea unor asemenea crime faţă de cetăţeni pe viitor”
CNA preciezază că Agenţia de recuperare a bunurilor infracţionale şi procurorii anticorupţie au aplicat sechestre în valoare de cca 364 de milioane de lei în dosarele fraudei bancare, iar printre bunurile indisponibilizate sunt active, mijloace financiare, capitaluri sociale, maşini de lux etc.
Social
Adjunctul Secţiei securitate publică a Inspectoratului de Poliţie Cahul, reţinut. Ar fi pretins de la un bărbat 2 700 euro

PE SCURT
Şeful-adjunct al Secţiei securitate publică a Inspectoratului de poliţie Cahul a fost reţinut aseară de ofiţerii DGT Sud a CNA şi procurorii anticorupţie într-un dosar de trafic de influenţă. Acesta este bănuit că ar fi pretins de la un bărbat 700 de euro, iar ulterior încă 2000 de euro, pentru a-l ajuta să-şi soluţioneze un dosar penal.
PE LUNG
În fapt, poliţistul i-ar fi promis denunţătorului că ar avea influenţă asupra unor responsabili din cadrul organului de urmărire penală al Inspectoratului de poliţie Cahul şi că i-ar putea determina să claseze dosarul pornit în privinţa acestuia pe huliganism, dar şi să-i convingă să-i scoată interdicţia de nepărăsire a ţării.
Pentru aceste servicii, poliţistul ar fi pretins şi primit 700 de euro. Ulterior însă, acesta ar mai fi pretins 2000 de euro pentru a mitui şi alte persoane, dar a fost denunţat la CNA.
Pe acest caz a fost iniţiată o cauză penală pentru trafic de influenţă, iar omul legii riscă până la 6 ani de puşcărie. În prezent, se efectuează şi alte acţiuni pentru a stabili complicii poliţistului şi pentru a elucida toate circumstanţele faptei.
Social
Două persoane au fost reţinute. Ar fi încercat să scoată de la puşcărie un deţinut înainte de termen

PE SCURT
Două persoane sunt cercetate penal de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie, fiind bănuite de trafic de influenţă.
Acestea, împreună cu un deţinut din Penitenciarul nr.13, ar fi cerut 7 150 de euro de la soţia unui condamnat pentru a-l scoate din puşcărie înainte de termen.
PE LUNG
Potrivit denunţătoarei, bănuiţii susţineau că ar avea influenţă asupra unor persoane publice din cadrul Instituţiilor de stat şi că le-ar putea determina să adopte o decizie favorabilă în privinţa deţinutului.
În urma denunţului, CNA a inițiat o urmărire penală pentru trafic de influență, desfăşurând acţiuni de investigaţie pentru elucidarea cazului. Bănuiţii au fost escortaţi la sediul CNA pentru audieri.
Astfel, în cadrul audierilor, aceştia şi-au recunoscut vina, iar acum unul este reţinut pentru 72 de ore, iar altul este cercetat în stare de libertate şi colaborează cu organul de urmărire penală.
Pentru comiterea traficului de influență, banuiţii riscă până la 6 ani de închisoare.