Connect with us

Social

45 de garaje metalice vor fi evacuate forțat de pe bd. Mircea cel Bătrân din capitală

Publicat

pe

Primăria Chișinău a anunțat astăzi că astăzi au fost evacuate 5 garaje metalice din sectorul Ciocana, amplasate neautorizat pe bd. Mircea cel Bătrân, 29/1. Pe adresa menționată se aflau 54 de garaje, iar 9 dintre acestea au fost evacuate benevol de către proprietari, pe parcursul săptămânii trecute.

În total, urmează a fi evacuate forțat 45 de garaje metalice de pe bd. Mircea cel Bătrân, 29/1. Construcțiile amplasate neautorizat sunt dezasamblate și evacuate de către ÎMSL Ciocana.

Decizia autorităților administrației publice locale vine ca urmare a expirării termenului acordat proprietarilor pentru evacuarea benevolă, în condițiile când spațiul de pe bd. Mircea cel Bătrân, 29/1 urmează a fi valorificat ca zonă de recreere – un scuar.

Locația a fost aleasă de cetățeni sectorului, în baza unui sondaj desfășurat online.

Potrivit unei dispoziții a Primarului general interimar, Ruslan Codreanu, municipalitatea a dispus inventarierea garajelor metalice/capitale, amplasate pe domeniului public, cu instituire ulterioară a Registrului de evidență al garajelor metalice amplasate provizoriu pe terenurile ce aparțin domeniului public al municipiului Chișinău.

Social

Guvernul alocă 2,6 milioane de lei pentru înlăturarea consecințelor calamităților naturale

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Peste 2,6 milioane de lei au fost alocate din fondul de intervenție al Guvernului pentru înlăturarea consecințelor vântului puternic din 11 martie curent.

Decizia a fost aprobată astăzi de Cabinetul de miniștri.

PE LUNG

Banii au fost distribuiți autorităților publice locale pentru reparația Casei de Cultură și a grădiniței din satul Cotiujeni, Briceni, reparația gimnaziului din satul Mândrești, Telenești și reparația unei case de locuit din satul Chiștelnița, Telenești.

Totodată, 21.700 de lei au fost repartizate Ministerului Apărării pentru recuperarea cheltuielilor suportate la deblocarea unităților transport în zonele afectate în urma ninsorilor abundente din 11-12 ianuarie curent.

Fondul de intervenție al Guvernului este destinat finanțării cheltuielilor urgente legate de lichidarea consecințelor calamităților naturale, în caz de epidemii, dar și în alte situații de criză.

Citește mai departe

Social

De ce ți se face rău în mașină. Creierul tău crede că ai fost otrăvit

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Nimic nu strică o vacanță cu mașina ca starea de greață, rău, pe care cei mai mulți dintre noi o simt uneori. Dar de ce apare aceasta? Potrivit specialiștilor britanici, această stare apare ca un mijloc de apărare a organismului, din moment ce creierul crede că ai fost otrăvit.

O cercetare realizată de specialiști de la Universitatea Cardiff a arătat că acesta e felul în care organismul se apără. Atunci când suntem într-un mijloc de transport aflat în mișcare, așa cum e mașina, creierul primește mesaje care se bat cap în cap legat de mediul înconjurător, arată Science Alert citată de Ziare.com.

PE LUNG

La fel se întâmplă și atunci când organismul primește o doză de otravă. Iar a vomita este cea mai simplă cale de a elimina neurotoxinele sau substanțele otrăvitoare din organism.

Dar de unde această stare de confuzie atât de puternică? Experții cred că răul de mișcare apare pentru că oamenii au început să se deplaseze astfel de relativ puțină vreme, iar creierul nu s-a adaptat total.

Chiar daca suntem în obiecte aflate în mișcare – mașină, autobuz, barcă etc. – cele mai multe dintre simțurile noastre transmit faptul că suntem staționați. Ceea ce, tehnic, este adevărat, pentru că de obicei călătorim așezați pe un scaun.

Numai că, în același timp, creierul știe că ne mișcăm, grație senzorilor echilibrului din urechea internă. Prin urmare, mesajele pe care creierul le primește sunt confuze, de unde și felul în care acesta se apără.

Ce poate ajuta în această situație? Cei mai multi dintre noi știm deja: să privim pe geam, astfel încât creierul să relizeze că ne aflăm, într-adevăr, în mișcare. A privi o hartă sau a citi adesea înrăutățesc lucrurile.

Citește mai departe

Social

Sondaj: 98 la sută dintre moldoveni sărbătoresc Paștele. Cine merge la Biserică pentru a sfinți bucatele

Publicat

pe

De către

PE SCURT

98 la sută din cetățenii Republicii Moldova petrec Sărbătorile Pascale. Nouă din zece moldoveni obișnuiesc să meargă la biserică pentru a sfinți bucatele cu regularitate, în fiecare an, pe când 4 la sută nu au acest obicei deloc, arată un sondaj realizat de compania de cercetări și marketing Magenta Consulting.

Potrivit cercetării, per general, se observă că moldovenii cu venituri lunare mai mici de 7000 de lei merg să sfințească bucatele cu regularitate într-o proporție mai mare decât cei cu venituri lunare mai mari.

PE LUNG

Sondajul arată că aproape jumătate – 45% dintre moldoveni spun că merg la biserică singuri, pe când 2 din 10 merg împreună cu familia. Dintre persoanele care merg singure la sfințit pasca, 64% sunt femei, iar 68% sunt din mediul rural. Putem spune că persoanele cu vârsta de 30+ merg la sfințit pasca de sine stătător, într-o măsură mai mare.

Se spune că de sărbători nicăieri nu-i mai bine ca acasă, fapt pe care ni-l confirmă și sondajul. 87% dintre moldoveni sărbătoresc Paștele acasă – cu familia, rudele sau prietenii, în timp ce 11 la sută merg la țară sau în ospeție. Cei care nu stau acasă de Paște sunt în mare parte din mediul urban (41% sunt din Chișinău), iar ¾ au vârsta de până la 50 de ani.

Cercetarea mai arată că multe dintre obiceiurile de Paște de la noi sunt legate de mâncare. În primul rând, mâncăm sfințit de dimineață, apoi ciocnim ouăle la masa de sărbătoare – și nu vorbim aici despre cum începe diminica de Paște pentru un moldovean tipic. Acestea sunt două cele mai des menționate obiceiuri pascale în Moldova.

În top se mai află spălatul feței de dimineață cu ouă roșii, mersul la biserică pentru a sfinți bucatele, dar și participarea la slujba din noaptea Învierii – menționată de către 61% dintre respondenți.

Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion de 420 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani, cu o marjă de eroare de +/- 5%. Datele au fost colectate prin telefon în perioada 26 martie – 15 aprilie 2019.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social8 minute în urmă

Guvernul alocă 2,6 milioane de lei pentru înlăturarea consecințelor calamităților naturale

PE SCURT Peste 2,6 milioane de lei au fost alocate din fondul de intervenție al Guvernului pentru înlăturarea consecințelor vântului...

Economie15 minute în urmă

Air Moldova va asigura deplasarea gratuită a întregii delegații a Mitropoliei Moldovei care va aduce Focul Haric

Cea mai mare companie aviatică din țară, Air Moldova, este implicată activ în aducerea Focului Haric la Chișinău, în noaptea...

Divertisment21 de minute în urmă

Premiile Oscar: Categoria „cel mai bun film străin” și-a schimbat denumirea

PE SCURT Categoria „cel mai bun film străin” de la gala premiilor Oscar şi-a schimbat denumirea oficială şi se va...

Social44 de minute în urmă

De ce ți se face rău în mașină. Creierul tău crede că ai fost otrăvit

PE SCURT Nimic nu strică o vacanță cu mașina ca starea de greață, rău, pe care cei mai mulți dintre...

Social2 ore în urmă

Sondaj: 98 la sută dintre moldoveni sărbătoresc Paștele. Cine merge la Biserică pentru a sfinți bucatele

PE SCURT 98 la sută din cetățenii Republicii Moldova petrec Sărbătorile Pascale. Nouă din zece moldoveni obișnuiesc să meargă la...

Economie3 ore în urmă

Ministerul Economiei: Complexul multifuncțional „Chişinău Arena” este gata în proporție de 60%

PE SCURT Ministerul Economiei și Infrastructurii a anunțat astăzi că proiectul privind construcția complexului multifuncțional „Chişinău Arena” este realizat în...

Politică3 ore în urmă

Blocul ACUM: „ Avem nevoie de funcția de speaker pe o perioadă scurtă. Ulterior, Năstase ar trebui să demisioneze”

PE SCURT Reprezentanții Partidului Socialiștilor nu s-au prezentat astăzi la întrevederea anunțată de Blocul ACUM pentru a discuta deblocarea activității...

Advertisement

Electorala 2019

AlegeriO săptămână în urmă

Cui sunt dedicate condițiile PSRM și ce au de spus Maia Sandu și Andrei Năstase despre ele

PE SCURT Condițiile de negocieri înaintate de Partidul Socialiștilor nu sunt pentru blocul politic ACUM, ci pentru Partidul Democrat. Opinia...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Ciocan vs. Filip / Câți deputați vor fi în Parlament în caz de alegeri anticipate

PE SCURT Iurie Ciocan, fostul președinte și actual membru Comisiei Electorale Centrale, combate o declarație a premierului Pavel Filip, potrivit...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Cine ar fi fost viceprimarii Chișinăului, dacă alegerile locale erau validate

PE SCURT Dacă alegerile locale din Chișinău ar fi fost validate, primarul ales Andrei Năstase i-ar fi numit ca viceprimari...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Cota de încredere între PSRM și ACUM „este la nivelul zero”

PE SCURT Cota de încredere între cele două formațiuni „este la nivelul zero”, declară Andrei Năstase, și doar dacă aceasta...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Primele 10 decizii ale lui Zelenski dacă va deveni președintele Ucrainei

PE SCURT Vladimir Zelenski, președintele Ucrainei. Jumătate de an în urmă, aceasta putea fi o glumă marca Kvartal 95, dar...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Tot ce trebuie să știi despre alegerile pentru Parlamentul European

PE SCURT Parlamentul European este organul Uniunii Europene cu puteri legislative. Acesta este ales în mod direct, de către cetățenii...

Alegeri2 săptămâni în urmă

CEC acuză Partidul Șor. Cum se apără fracțiunea?

PE SCURT Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat că Partidul Șor a încălcat prevederile legislației electorale, la subiectul finanțării campaniei electorale...

Advertisement

Opinii

aprilie 2019
L Ma Mi J V S D
« mart.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com