40 de minori din penitenciare au învățat meseria de bucătar, cofetar, frizer și cizmar

Timp de un an, minori din Penitenciarele nr. 10 Goian și nr. 13 Chișinău au urmat cursuri de comunicare și au învățat meseria de bucătar, cofetar, frizer și cizmar, în cadrul proiectului „O nouă viață pentru tinerii delincvenți”.

Proiectul a fost implementat în 2 penitenciare de către Departamentul Instituțiilor Penitenciare (DIP), subordonat Ministerului Justiției, și partenerii de dezvoltare.

Astfel, tinerii au obținut cunoștințe, abilități profesionale și certificate de absolvire pentru a se putea angaja după eliberarea din detenție. De asemenea, au fost realizate campanii de promovare a egalității de șanse pe piața muncii și programe informative pentru facilitarea integrării lor.

„E datoria noastră să preluăm expertiza colegilor și oricare experiență bună pentru a avansa lucrurile: fie că e un suport pentru tineri, femei cu copii sau a proiectului nostru ambițios de implementare a regimului progresiv de detenție”, a menţionat astăzi Anatolie Munteanu la conferința de încheiere a proiectului.

Ambasadorul României în Moldova, Daniel Ioniță a declarat: Suntem bucuroşi că expertiza românească, rezultatul propriilor eforturi de implementare a reformelor, se bucură de căutare în Republica Moldova, în special într-un sector deosebit de important, precum cel al protecției drepturilor omului și reintegrării sociale a minorilor din instituțiile penitenciare din Republica Moldova.”

Menționăm că, proiectul a fost finanțat de Ministerul Afacerilor Externe prin programul României de cooperare pentru dezvoltare și implementat cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Programul a derulat în baza unui acord de parteneriat încheiat de DIP, Universitatea de Vest și Institutul Intercultural ambele din Timișoara, România.

Actualul proiect a reprezentat o continuarea a proiectului ”Resocializarea eficientă a minorilor aflați în detenție prin crearea unui centru educativ”, finanțat de România și implementat în perioada 2014-2015, la penitenciarul Goian, destinat asigurării accesului la instruiri vocaționale de calitate pentru minorii aflați în detenție și consolidării capacităților personalului care interacționează cu minorii din cadrul penitenciarului.

Contribuția financiară a României la proiect a fost de 100.000 USD din bugetul Asistenței Oficiale pentru Dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.