Imaginează-ți o clădire, cu multe încăperi mici, unde poți face cunoștință cu noua generație de artiști vizuali din Republica Moldova. Sculptură, pictură, fotografie, artă digitală, instalații și performance-uri vor fi adunate la un loc în cadrul unui festival de arte frumoase, care se va desfășura pe malul Nistrului, pe 19-21 august. Este vorba despre Festivalul VIVID XX, care și-a pus ca scop să creeze un spațiu unde muzica și arta vizuală fac o echipă. La fel, evenimentul se vrea o platformă care să încurajeze colaborări noi între artiști. Vizitatorii vor avea ocazia să participe la workshopuri de confecționat ocarine, yoga sau tai chi și să achiziționeze lucrările meșteșugarilor și artiștilor locali.
Am discutat cu patru dintre cei 30 de tinerii artiști vizuali pe care vei avea ocazia să-i cunoști când vei vizita VIVID XX:
Enlarge

Alexandru Medinschi
Alexandru a crescut într-un mediu artistic și a fost mereu motivat să studieze artele frumoase. Este specializat în visual performance și sculptură, explorează metodele de expresie prin instalații, compoziții teatrale și performance-uri stradale. Îl inspiră diversitatea și universalitatea limbajului vizual și practicitatea sa de comunicare pe teme complexe și actuale. Pentru Alexandru, arta exprimării funcționează ca terapie.




„Adâncimea căutărilor, uniunea prin consens, practica tehnologică vin cu studii de la mentori particulari, profesori instituționali, artiști emeriți. De mic copil, sunt foarte extatic, excentric și multilateral și îmi doresc, prin practicile mele în dimensiunea artelor vizuale, să mă împart cu sexualitatea intelectuală și magia emoțională a dansului. Prin activitatea mea, îmi doresc să motivez, să inspir colegii din comunitatea locală la organizarea unui teren de muncă favorabil, deschis și primitor. Să conlucreze cu imaginația fiecăruia pentru o lume mai deschisă, iubitoare, pașnică, darnică, educată, cultivată!”
Enlarge

Bogdan Chetrari
Bogdan este autor de compoziții digitale, efecte speciale de morfologie a imaginii și părților componente ca linia, textura, culoarea cu ajutorul aplicațiilor specializate cu instrumente virtuale ce permit manipularea, gestionarea, distorsionarea vizualului.
Bogdan Chetrari s-a născut în Chișinăul anului 1995, iar acum este stabilit în orașul Orhei. Primele experiențe ca artist le-a avut în clasele primare, când și-a dat seama că îi place să deseneze. A absolvit o școală de pictură, însă odată cu apariția computerului a înțeles că lumea digitală îi oferă mult mai mult spațiu din punct de vedere artistic, având puterea de a pune în mișcare arta statică.
View this post on Instagram
A făcut studii superioare la Universitatea din Oradea, la facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică. În timpul liber, lucra ca liber profesionist specializat în animație 2D, iar asta îi permitea să călătorească și să-și câștige existența la distanță.
View this post on Instagram
Acum lucrează ca administrator de conținut digital la o companie în domeniu HoReCa, iar în timpul liber face animații 2D/3D, CGI și VFX. Totuși, și-ar dori ca aceste hobby-uri să devină profesie în viitor. „Îmi place mult să experimentez și să descopăr chestii noi. Este o modalitate de a mă exprima și a lăsa în spate ceea ce simt pe moment. Cred că arta poate fi o soluție a păcii atât la nivel global, cât și în interiorul fiecărui din noi. În artă putem găsi acel mult căutat refugiu.”
Enlarge

Elena Creciun
Elena Creciun s-a născut lângă Orhei, a absolvit Colegiului de Arte Plastice Al. Plămădeală, după care a stat aproape un an la București, ca mai apoi să revină acasă. Acum studiază grafica la Academie de Muzică, Teatru și Arte Plastice.



Pictează, desenează, gravează pe sticlă, lemn, metal și plastic. „Mă inspiră dualitatea lumii. O văd la granița dintre imaginar și realitate, lumina și întunericul se contopesc într-o veșnică luptă în care lumina întotdeauna învinge în punctul de singularitate. E de ajuns o picătură de culoare pe o coală albă sau neagră și totul capătă o cu totul altă dimensiune. Asta m-a fascinat dintotdeauna.”
În cadrul festivalului VIVID XX își propune să expună lucrări ce prezintă 20 de stări surprinse în diverse momente și realizate în diverse tehnici.
Enlarge

Leo Dolghier
Leo este un artist căruia îi place să aibă încredere în soluțiile apărute spontan, se bazează pe gustul artistic personal și pe încrederea în competența preferințelor sale estetice. Tinde spre simplitate, ceea ce-i și complică munca. „Arta mea are forma unei improvizații psihosomatice, cu accent pe utilizarea intuitivă a materialelor, asemănătoare cu automatismul suprarealiștilor. Rezultatul fiind exprimarea puterii inconștientului creator. Înaintea unei noi idei, este important să îmi definesc propriul mod de a înțelege – de ce există arta? Și oare este necesară cuiva cu adevărat?” La festivalul VIVID XX, își propune să provoace o explozie emoțională, o senzație de infinită dragoste, care să facă simțită energia sufletească a artiștilor către public.



