29 mai 2020. COVID-19, PE SCURT: 171 cazuri noi de infecție. Bilanțul deceselor ajunge la 288

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

171 cazuri noi de infectare cu noul Coronavirus

Miisterul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat 171 cazuri noi de infectare cu noul Coronavirus. Acestea au fost confirmate în urma procesării a 1203 de teste, dintre care 1028 au fost primare, iar 175 repetate.

Bilanțul persoanelor infectate cu COVID-19 a ajuns la 7 896 cazuri.

Din numărul total de cazuri din această zi, 25 sunt lucrători medicali: medici – 3, asistenți medicali –10 , personal auxiliar – 12.

Alte 155 persoane au fost tratate. Bilanțul persoanelor vindecate a ajuns la 4278.

Totodată, MSMPS a informat despre înregistrarea altor cinci decese provocate de COVID-19. Este vorba despre trei bărbați și două femei, cu vârste cuprinse între 63 și 76 de ani.

Deces 284: Bărbat de 63 ani, din Rîbnița. Comorbidități: hipertonie arterială, diabet zaharat, cardiomiopatie.

Deces 285: Bărbat de 76 ani, din mun. Chișinău. Internat la data de 11 mai, la Spitalul Clinic Municipal Arhanghel Mihail. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială, encefalopatie mixtă, cord hipertensiv subcompensat.

Deces 286: Femeie de 76 ani, din Ceadîr-Lunga. Internată, la data de 18 mai, la spitalul raional Ceadîr-Lunga. Comorbidități: bronșită cronică, boală coronariană, hipertensiune arterială.

Deces 287: Femeie de 71 ani, din Comrat. Internată în stare gravă, la data de 27 mai, la spitalul raional Ceadîr-Lunga. Comorbidități: bronșită cronică, hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces 288: Bărbat de 63 ani, din raionul Ialoveni. Internat la data de 18 mai, la Spitalul Clinic din Bălți. Comorbidități: cardio-nefropatie hipertensivă cu insuficiență renală și cardiacă, ciroză hepatică decompensată.

Centrele comerciale își reiau activitatea de la 8 iunie

Centrele comerciale își vor relua activitatea începând cu 8 iunie. Totodată, unitățile comerciale cu profil de alimentație publică și de divertisment din interiorul acestora vor rămâne închise. Decizia a fost luată de Comisia Națională Exraordinară de Sănătate.

Totodată, comisia a mai decis ca:

începând cu data de 1 iunie, vor fi reluate antrenamentele în aer liber pentru sportivii legitimați de federațiile de fotbal, badminton, caiac canoe, haltere, sporturi nautice și tenis

de la 1 iunie, Agenția Servicii Publici își va relua toate activitățile, cu respectarea normelor epidemiologice

de la 5 iunie, se permit întrunirile cu caracter religios, respectând cerințele de respectare a serviciilor divine

Totodată, s-a decis ca, în perioada stării de urgență în sănătate publică, până la 30 iunie, transportul public în Chișinău și Bălți să fie sistat în zilele de week-end.

Paștele Blajinilor va fi sărbătorit pe 7-8 iunie

Paștele Blajinilor va fi sărbătorit pe 7-8 iunie, dar, având în vedere riscul major de contaminare, sunt stabilite instrucțiuni clare pentru a diminua acest risc. Premierul Ion Chicu a îndemnat cetățeni să se abțină să meargă în grupuri la cimitire și să dea dovadă de responsabilitate. „Eu am ambii părinți decedați, dar nu o să merg la cimitir pe 7 sau 8. Să mergem atunci când riscul va fi limitat sau minimizat”, a spus premierul.

În același timp, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldova a precizat că vor fi oficiate, cu respectarea reglementărilor sanitare actuale, slujbe de pomenire în toate catedralele, bisericile, mănăstirile și cimitirele din țară, iar clopotele bisericilor vor fi trase în memoria celor adormiți. De asemenea, a venit cu un îndemn către credincioși să evite aglomerările tradiționale din jurul mormintelor și să respecte distanța sanitară. De asemenea, a rugat creștinii să se abțină de la organizarea meselor copioase în cimitire și consumul de băuturi alcoolice.

55 la sută din persoanele cu COVID-19 au fost vindecate

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat că din cele 7 725 de persoane infectate cu COVID-19 4278 (sau 55 la sută) au fost vindecate. La ora actuală, sunt active 3 165 de cazuri, iar 245 de pacienți sunt în stare gravă, 17 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată, 603 – stare de gravitate medie.

În instituțiile spitalicești sunt internați 51 copii infectați cu noul coronavirus. În tratament activ la domiciliu se află în continuare 431 pacienți cu forme ușoare de COVID–19. 758 persoane au finalizat cu vindecare tratamentul la domiciliu.

Totodată, până acum au fost înregistrate 282 cazuri de deces.

Până la ziua de azi, au fost confirmate 1564 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-369, farmaciști-20, asistenţi medicali-608, felceri-83, personal auxiliar-484 persoane.

La frontiera moldo-ucraineană își reiau activitatea șase puncte de trecere

Poliția de Frontieră anunță că activitatea a șase puncte de trecere a frontierei moldo-ucrainene se restabilește, cu menținerea restricțiilor de rigoare în scopul prevenirii răspândirii epidemiei de COVID-19. Ete vorba despre:

PTF comun Palanca-Maiaki-Udobnoe (rutier/internațional);
PTF Ocnița – Sokireanî (rutier/internațional);
PTF Larga – Kelmențî (rutier/internațional);
PTF Larga – Kelmențî (fero/internațional);
PTF Criva – Mamaliga (fero/internațional);
PTF Basarabeasca – Serpniovo (fero/internațional).

Începând de astăzi, 29 mai, ora 08:00, prin punctele de trecere a frontierei menționate este reluat traficul atât pentru călători, cât și pentru transportatorii de mărfuri, însă cu respectarea restricțiile existente.Totodată, în punctele de trecere deschise traficului autoritățile ucrainene vor autoriza traversarea frontierei de stat și în regim pietonal.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.