De Irina Gherasimov/ Chişinǎu / Moldova.ORG/ — În perioada 25-26 aprilie curent vor avea loc mai multe acţiuni de consemnare a 25 ani de la catastrofa produsă la centrala atomico-electrică de la Cernobâl.
Pentru consemnarea acestui eveniment au fost confecționate 2800 medalii comemorative: “Participant la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobâl, 25 ani”. Totodată, vor fi realizate un şir de emisiuni şi reportaje TV şi radio cu genericul „25 ani de la catastrofa de la C.A.E Cernobâl. Cronologia evenimentelor”.
Planul de acţiuni include şi organizarea marşului şi mitingului de comemorare a tragicului eveniment de acum 25 de ani, care va avea loc la 26 aprilie curent.
Către această zi, invalizii, participanţii şi familiile celor decedaţi în procesul de lichidare a consecinţelor catastrofei nucleare de la Cernobâl vor primi ajutoare materiale unice.
Fiecare dintre aceştea vor primi câte 500 de lei din Fondul republican de susţinere socială a populaţiei, în baza listelor perfectate de autorităţile administraţiei publice locale. Conform estimărilor preventive, de ajutoare materiale unice vor beneficia circa 2300 de persoane. Banii vor fi eliberaţi de către organele executive ale fondurilor locale de susţinere socială a populaţiei.
Totodată, Președintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu a emis un decret privind conferirea distincţiilor de stat mai multor participanţi la lichidarea consecinţelor avariei de la Centrala Atomicoo-Electrică Cernobâl.
Pentru merite în asigurarea echilibrului ecologic şi activitate organizatorică intensă, cu Ordinul „Gloria Muncii”, se decorează domnul Pavel ŢURCAN, Preşedinte al Organizaţiei Obşteşti „Cernobâl” din raionul Făleşti.
Medalia „Meritul Civic” se conferă unui grup de Preşedinţi ai Organizaţiilor Obşteşti “Cernobâl” din întreg teritoriul ţării.
Pentru contribuţia substanţială la asigurarea tratamentului medical al persoanelor afectate de radiaţia ionizantă şi merite în perfecţionarea procesului curativ-profilactic se decernează cu Ordinul „Gloria Muncii” doamna Lucica CHIRCĂ, şef de secţie la Policlinica Asociaţiei Curativ-Sanatoriale şi de Recuperare a Cancelariei de Stat.
Actualmente, participanţii la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobâl beneficiază de prestaţii sociale unice, lunare şi anuale, de pensii pentru pierderea întreţinătorului sau pentru un anumit grad de invaliditate, precum şi de compensaţii nominative la plată a serviciilor comunale şi alte plăţi.
Aceştia mai beneficiază de facilităţi şi înlesniri la procurarea medicamentelor, sînt deservişi prioritar în instituţiile curativo-profilactice, asiguraţi cu bilete gratuite (în cazul indicaţiilor medicale) la instituţiile balneo-sanatoriale, aflate pe teritoriul republicii, precum şi la sanatoriile amplasate pe teritoriul Ucrainei. Iar în cazul în care nu există posibilitatea acordării biletelor, invalizii beneficiază de o compensaţie bănească.
În conformitate cu legislaţia despre protecţia socială a cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobâl, acestei categorii de cetăţeni i se acordă şi compensaţie bănească lunară în schimbul asigurării cu produse alimentare şi suplimente alimentare care contribuie la eliminarea radionuclizilor din organism care constituie aproximativ 363 lei.
Alte facilităţi de care pot beneficia participanţii la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobâl includ indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă în mărime de 100 procente din salariu, indiferent de vechimea de muncă. Ei pot beneficia, de asemenea, de concediu anual în perioada ce le convine, precum şi de concediu adăugător de 14 zile calendaristice cu păstrarea salariului. Ei pot beneficia de înlesniri fiscale în conformitate cu legislaţia în vigoare, precum şi instalarea fără rând a telefonului, ş.a.
Explozia reactorului 4 al Centralei atomice de la Cernobâl din Ucraina a avut loc la 26 aprilie 1986. Pentru lichidarea efectelor acesteia au fost mobilizate peste 600 mii de persoane din diferite ţări, inclusiv peste 2700 de cetăţeni ai Republicii Moldova.