Connect with us
"
"

Social

LIVE TEXT / Prima persoană tratată de COVID 19 în RM. Alte șase cazuri noi confirmate

Publicat

pe

(știrea va fi actualizată întreaga zi)

PE SCURT

UPDATE.Ora 18:30

Pe parcursul zilei de astăzi, în Republica Moldova au fost confirmate alte 6 cazuri noi de infecție cu COVID 19. Două cazuri sunt de import, fiind vorba despre persoane revenite din Marea Britanie. În alte patru cazuri este vorba despre transmitere locală. Toate persoanele sunt spitalizate. Astfel, la momentul actual în Republica Moldova sunt înregistrate 29 de cazuri de COVID 19, a anunțat ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu, după ședința Comisiei pentru situații excepționale. Din numărul total de cazuri 15 cazuri sunt de import, iar 14 transmitere locală.

Ministra Sănătății a mai relatat că medicii luptă pentru salvarea pacientei aflate în stare extrem de gravă. Soțul acestei paciente de asemenea a fost testat pozitiv la COVID 19.

Ministra Sănătății a mai informat și despre prima pacientă tratată de COVID-19 în Republica Moldova.„Au fost realizate două teste de laborator de confirmare după realizarea tratamentului, care sunt negative la prezența virusului COVID-19. Pacienta se simte bine, a fost transferată din izolator în secție, urmează mâine să fie externată”, a anunțat ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

UPDATE. Ora 18:09

Ministerul Sănătății informează despre prima pacientă tratată de COVID-19 în Republica Moldova. „Au fost realizate două teste de laborator de confirmare după realizarea tartamentului, care sunt negative la prezența virusului COVID-19. Pacienta se simte bine, a fost transferată din izolator în secție, urmează mîine să fie externată”, se arată pe pagina oficială a Ministerului.

UPDATE. Ora 12:30

Au apărut noi limitări de circulație. Le găsiți mai jos.

Știrea inițială. Ora 9:30

De ieri seara, până azi dimineața, numărul persoanelor cu COVID 19 în Republica Moldova a rămas același – 23. Dintre acestea, 13 cazuri au statut de import și 10 de transmitere locală. Într-un caz este vorba despre infectarea unui copil de opt ani. 

Premierul Ion Chicu a anunțat că va convoca, astăzi, la ora 16:30, ședința Comisiei pentru situații excepționale, unde va fi examinată oportunitatea aprobării instituirii stării de urgență. Referindu-se la sistarea comerțului cu amănuntul cu excepția produselor alimentare, farmaciilor și stațiilor PECO, Chicu a adăugat că acțiunile întreprinse de autorități sunt radicale, drastice, dar absolut necesare. Premierul a reamintit că a fost sistat traficul aerian și cel feroviar internațional, precum și intrarea cetățenilor străini prin frontierele terestre.

P.S. În brifiengul de astăzi, Ion Chicu a continuat să acuze oamenii de iresponsabilitate.

PE LUNG

UPDATE. Ora 12:30

Limitări noi de circulație

  • Publicul nu va avea acces  în teatre, muzee, biblioteci, case de cultură și centre de creație

Accesul publicului în instituțiile teatral-concertistice, muzee, biblioteci, case de cultură și centre de creație, pentru a preveni răspândirea epidemiei virusului COVID-19, va fi limitat până la 1 aprilie. Decizia a fost luată de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Accesul în incinta instituțiilor vizate îl vor avea doar angajații acestora. Totodată, angajații din aceste instituții își vor desfășura activitatea conform programului de muncă și cu achitarea salariilor.

Ministerul precizează că directorii instituțiilor pot dispune la cerere, prin Ordin, munca la domiciliu, pentru unii angajați cu monitorizarea activităților acestora. La cererea angajatului, se poate acorda concediu în conformitate cu legislația în vigoare.

În plus, conducătorii instituțiilor vor monitoriza starea de sănătate în rândul angajaților care activează în incinta instituției și la domiciliu. Totodată, directorii instituțiilor vor asigura procesul de igienizare a tuturor spațiilor cu substanțe dezinfectante pe bază de alcool (70%) și vor informa Ministerul despre situațiile excepționale apărute.

  • Se sistează circulația trenului Chișinău-București-Chișinău

Calea Ferată a Moldovei a anunțat că, în conformitate cu decizia instituțiilor de conducere a Republicii Moldova, se sistează temporar circulația trenului „Prietenia” Chișinău – Bucureşti – Chișinău, cu plecarea din Chișinău începând cu astăzi și cu plecarea din Bucureşti începând din 17 martie 2020.  Costul biletelor vândute va fi returnat integral.

  • Moldovenii, care se află în zona de tranzit, în aeroporturi sau au fost blocați să contacteze ambasada sau cel mai apropiat consulat 

Autoritatea Aeronautică Civilă a făcut apel către cetățenii Republicii Moldova, indiferent de țara de reședință, care se află în zona de tranzit, în aeroporturi sau au fost blocați și se află în dificultate în afara hotarelor țării, să contacteze ambasada sau cel mai apropiat consulat a Republicii Moldova de pe teritoriul statului unde se află, pentru a putea beneficia de asistența consular de specialitate. Lista oficiilor consulare ale Republicii Moldova peste hotare este disponibilă aici – http://www.asp.gov.md/en/node/1642.

  • Măsuri noi și restricții de circulație prin punctele de trecere a frontierei de stat

Guvernul Republicii Moldova a informat că începând de mâine, 17 martie 2020, ora 00:00, se interzice trecerea frontierei de stat moldo-ucrainene și tot de mâine, 17 martie 2020, ora 20:00, se interzice trecerea frontierei de stat moldo-române a cetățenilor străini pe sensul de intrare în Republica Moldova prin punctele de trecere a frontierei de stat deschise traficului.

Atenție! Această restricție nu se va referi la cetățenii străini și apatrizii domiciliați sau cu ședere permanentă/temporară, conducătorii auto și personalul de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează transportarea mărfurilor, echipajele aeronavelor/navelor și brigăzilor garniturilor de tren. La fel, excepție fac membrii misiunilor diplomatice și ai oficiilor consulare acreditate în Republica Moldova, ai organizațiilor/misiunilor international și membrii de familie ale acestora. Intrarea în Republica Moldova a altor categorii de cetățeni străini se va autoriza urmare a coordonării cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

La frontiera cu România

ÎNCHISE (16:00/14:03.20):

PTF Cahul–Oancea (rutier/internațional)
PTF Lipcani-Rădăuți-Prut (rutier/internațional)

ACTIVEAZĂ:

PTF Leușeni – Albița (rutier/internațional)
PTF Sculeni – Sculeni (rutier/internațional)
PTF Ungheni – Iaşi (fero/international)
PTF Giurgiulești-Galați (rutier/internațional)
PTF  Giurgiuleşti-Galaţi (fero/internațional)
PTF  Costești-Stânca (rutier/internațional)

 La frontiera cu Ucraina

ÎNCHISE (00:00/17.03.20)

Toate punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene cu statut local și interstatal
precum
PTF Ocniţa-Sokireanî (rutier/internațional)
PTF Larga-Kelmenţî (fero/internațional)
PTF Criva-Mamalîga (fero/internațional)
PTF Vulcăneşti-Vinogradovka (rutier/internațional)
PTF Basarabeasca-Serpniovo-1 (rutier/internațional)
PTF Larga-Kelmenţî (rutier/internațional)
PTF Cosăuţi-Iampoli (fluvial/internațional)
PTF Unguri-Bronniţa (rutier/internațional)
PTF Ceadîr-Lunga-Novîe Troianî (rutier/internațional)
PTF Pervomaisc-Kuciurgan (rutier/internațional)
PTF Goianul Nou-Platonovo (rutier/internațional)
PTF Hristovaia-Bolgan (rutier/internațional)

ACTIVEAZĂ:

PTF Otaci-Moghilev-Podolsk (rutier/internațional)
PTF Vălcineţ-Moghilev-Podolsk (fero/internațional)
PTF Ocniţa-Sokireanî (fero/internațional)
PTF Briceni-Rossoşanî (rutier/internațional)
PTF Criva-Mamalîga (rutier/internațional)
PTF Giurgiuleşti-Reni (rutier/internațional)
PTF Giurgiuleşti-Reni (fero/internațional)
PTF Etulia-Frikăţei (fero/internațional)
PTF Mirnoe-Tabaki (rutier/internațional)
PTF Palanca-Maiaki – Udobnoe (rutier/internațional)
PTF Tudora-Starokazacie (rutier/internațional)

Frontiera aeriană:

Reamintim că, din 12 martie 2020 a fost sistat transportul aerian cu Italia, cât și obligația către operatorii aerieni de a nu permite îmbarcarea călătorilor, care vin către Republica Moldova, cu escală, din Italia, China, Iran și Coreea de Sud. La fel, din data de 15 martie curent, ora 00:00, au fost anulate rute cu Franța și Spania.

Din 17 martie curent, ora 00:00, va fi SISTAT TRAFICUL AERIAN prin punctul de trecere a frontierei Aeroportul Internațional Chișinău, indiferent de direcție intrare sau ieșire din Republica Moldova.

Știrea inițială. Ora 9:30

„Mama, stai acasă!”

Ministra Sănătății a negat informația apărută pe rețelele de socializare, potrivit căreia o femeie din Cantemir ar fi decedat din cauza noului coronavirus. „Am să intru în aria de confidențialității, dar am să menționez că persoana din Cantemir a decedat nu din cauza coronavirusului, ci din cauza ictusului cerebral”, a menționat ministra.

Viorica Dumbrăveanu a  mai venit cu un apel către cetățenii țării, în care i-a îndemnat să stea acasă. 

„Este o măsură de precauție eficientă la care am făcut apel în ultimele zile – Stați acasă! Este o măsură de precauție care a avut impact pozitiv în combaterea COVID 19 în China și va avea un impact și în Republica Moldova, în momentul în care ne vom responsabiliza cu toții. În mod special vreau să subliniez necesitatea respectării regimului de izolare din partea persoanelor vârstince, diabetice, cu probleme cardiace. Aceste persoane fac parte din acel grup de risc care necesită regimul de izolare”, a menționat ea.

Cu un mesaj aparte Viorica Dumbrăveanu a venit către mame, inclusiv către mama sa.

„Pentru că în ultima perioadă nu am fost una dintre cele mai exemplare fiice, pentru că nu mi-am văzut mama de mult timp, vin cu un apel către mame, inclusiv către mama mea: Mamă, stai acasă.”

Circulația limitată

De notat că de luni dimineață, toate punctele de comerț din țară, cu excepția farmaciilor, a magazinelor alimentare și a benzinăriilor, își sistează activitatea. De asemenea, se închid toate piețele, indiferent de tipul de mărfuri pe care le comercializează. La fel, își vor sista activitatea unităților de alimentație publică -toate barurile, cantinele, restaurantele, cu excepția celor care au serviciul livrare la domiciliu. Acestea nu vor mai putea găzdui vizitatori, ci doar vor putea efectua livrări.

De asemenea, în noaptea de luni spre marți, traficul aerian va fi sistat în totalitate, iar prin punctele de frontieră terestră, nu vor mai putea intra cetățenii străini, cu excepția celor cu statut diplomatic și a celor care au reședință în Republica Moldova sau care însoțesc transportul de mărfuri.

Moldoveni reveniți din Italia și Spania

În Republica Moldova au revenit două grupuri mari de cetățeni. Primul grup de 79 de oameni a fost adus pe data de 15 martie din orașul Santander, Spania. Este vorba despre echipa Teatrului Național de Operă și Balet, directorul căruia a apelat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

În al doilea caz, au fost transportați la Chișinău 78 de persoane, din Viena, Austria. Este vorba despre pasagerii a două autobuze pornite din Italia, în perioada când autoritățile mai multor state membre UE au redus comunicarea aeriană și terestră cu Italia. În privința acestora, tot astăzi dimineața, premierul Chicu a declarat că cetățenii blocați la hotar cu Austria au ajuns ieri acasă cu un zbor charter din Viena.

Toți au fost verificați, nu au semne de contaminare, dar sunt sub supraveghere și sunt în autoizolare. Ei s-au pornit din Italia pe 13 martie, când era criză și hotarele blocate. Avem informație că au încălcat legile Austriei, pentru că erau deja stabilită interdicție de intrare în Austria.”

„Nu vreau să învinuiesc cetățenii. Noi am acordat foarte rapid suportul ca stat responsabil. I-am evacuat. Dar asta este o acțiune iresponsabilă a cetățenilor. Eu chem în continuare cetățenii să manifeste responsabilitate totală. Este vorba de pericol de moarte iminentă dacă nu respectăm.”

De asemenea, Chicu a menționat că va fi examinată oportunitatea de a fi declarată stare de urgență în țară. Asta le va permite autorităților să mobilizeze mai multe resurse, să poată acționa cu mai multe capacități pe toate ariile de combatere a acestei epidemii.

Ajutor pentru IMM-uri

„Noi suntem îngrijorați de efectele economice ale acestei epidemii. Vor fi afectați antreprenorii, întreprinderile mici și mijlocii. Guvernul pregătește un set de măsuri de a veni în suportul business-ului. Noi, ca stat, nu putem acoperi orice daună, pierdere orice incomoditate pentru business sau pentru cetățeni”, a menționat acesta.

În acest context, premierul a declarat că urmează să discute cu unele bănci comerciale pentru a le propune să amâne ratele bancare, plățile pentru creditele ipotecare pentru câteva luni. Au avut loc discuții și cu Ministerul Finanțelor referitor la impozitele achitate de către companii. „Pentru 2019, acel venit a fost înregistrat și achitat. Pentru perioadele în care companiile intră în dificultate, noi o să venim cu propuneri și suport”, a declarat Chicu.

Recomandări de prevenire a răspândirii COVID-19:

Păstrați distanța socială de 1 metru față de celelalte persoane pe care le întâlniți!

Optați pentru munca de acasă, în măsura în care aveți această posibilitate oferită de angajator.

Spălați mâinile cât mai des cu apă caldă și săpun, cel puțin înainte de a mânca sau a prelucra alimente, precum și după utilizarea toaletei. Dezinfectantul de mâini poate fi o alternativă atunci când nu aveți posibilitatea de spălare a mâinilor.

Strănutați/tușiți într-un șervețel de unică folosință sau în cotul mâinii.

Aerisiți de mai multe ori pe zi încăperile.

Dezinfectați suprafețele cu care intrați în contact, atât acasă cât și la locul de muncă (cu soluție pe bază de alcool sau clor).

Medicamentele antivirale sau antibiotice le luați doar la prescripția medicului.

Virusul poate fi răspândit inclusiv de persoane care par sănătoase și nu cunosc despre faptul că sunt purtători ai noului coronavirus. NU în toate cazurile infectarea cu noul coronavirus(COVID-19) este vizibilă prin simptome specifice (tuse, febră, dificultăți în respirație).

NU expuneți persoanele în vârstă (peste 65 de ani) și a celor cu imunitate scăzută/boli asociate către alte persoane cu simptome de gripă sau răceală, în zone de risc sau aglomerate (Statistica arată că persoanele cele mai vulnerabile în cazul infectării cu noul coronavirus sunt vârstinicii cu multiple afecțiuni asociate, ex: diabet zaharat, boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, cancer).

Apelați medicului de familie dacă ați călătorit în zonele afectate de coronavirus (COVID-19) sau ați fost în contact cu persoane diagnosticate cu COVID-19.

Apelați Linia Verde a Agenției Naționale de Sănătate Publică – 0 800 12300 (Linia verde este un număr de informare, nu de urgență).

– ÎN CAZUL URGENȚELOR SUNAȚI LA 112!

– INFORMAȚI-VĂ DESPRE NOUL CORONAVIRUS NUMAI DIN SURSE OFICIALE!

Rămâneți acasă dacă aveți simptome de gripă sau răceală. Sunați medicul de familie pentru a solicita sfaturi, NU mergeți din primul moment la unitățile de urgență. Există riscul, în cazul în care sunteți purtător al virusului, să transmiteți și altor persoane noul coronavirus.

Transferul către spital trebuie să fie realizat în mod organizat,de către persoane autorizate, respectând toate măsurile de izolare.

Dacă sunteți în autoizolare la domiciliu NU părăsiți sub nicio formă domiciliul timp de 14 zile, NU primiți vizitatori și NU intrați în contact apropiat cu persoane care vă furnizează alimente sau produse.

Jurnalistă și știristă din fașă, convertită în om creativ din obligație. Are o memorie fără de preț și păstrează în ea detalii picante despre toți politicienii din Moldova, dar și membrii redacției.

Social

3 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT. Încă 12 decese și 295 de cazuri noi de COVID-19

Publicat

pe

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

33 de pacienți în stare gravă

Alte 295 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 1 în Transnistria. Din numărul total de cazuri, 1 caz este de import (Federația Rusă).

Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 17 445 cazuri.

Total teste efectuate în această zi – 1825, dintre care primar – 1320 şi repetat – 505.

Din numărul total de cazuri din această zi, 7 sunt lucrători medicali: medici – 2, asistenți medicali – 3, felceri – 1 personal auxiliar – 1.

În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 din Chișinău, au fost internate 46 persoane cu suspecție la COVID-19.

Starea de sănătate a persoanelor infectate: 437 stare gravă (dintre care 33 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1083- stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare.

Alte 247 persoane au fost tratate și externate. În total, 10 093 persoane s-au vindecat de COVID-19.

Astăzi au decedat încă 12 oameni. Numărul deceselor a ajuns la 572.

Burse de la 1000 lei până la 1600 pentru stagiu de practică în instituțiile medicale implicare în lupta cu COVID-19

Medicii și farmaciștii rezidenți, studenții și elevii înmatriculați la studii în învățământul superior, profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar medical și farmaceutic din contul bugetului de stat, precum și în bază de contract de studii cu taxă, care vor efectua pe parcursul anului 2020 un stagiu de practică în instituțiile medico-sanitare publice antrenate în controlul și combaterea infecției COVID-19, beneficiază pentru anul de studii 2020-2021 de bursă de stagiu de practică în cuantumurile bănești stabilite de Guvern, conform anexei la prezenta hotărâre. Bursa de stagiu de practică se va acorda inclusiv pentru anul de studii 2021-2022, în cazul în care persoana, pe parcursul anului 2021, va efectua un stagiu de practică în condiții similare. Proiectul de lege care prevede această măsură a fost votat astăzi, 3 iulie.

Consecințe nefaste pentru sănătatea copiilor

Ombudsmana Copilului este rezervată față de ideea redeschiderii grădinițelor în condițiile epidemiologice actuale și își reiterează ideea privind redirecționarea către părinții care au copii de vârstă preșcolară a mijloacelor prevăzute per copil în sistemul educațional pentru ca să poată îngriji de micuți în perioada epidemiei.

Avocata Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, e de părere că redeschiderea instituțiilor preșcolare într-o perioadă de constantă creștere a numărului persoanelor infectate cu virusul COVID-19 poate avea consecințe nefaste pentru sănătatea copiilor și părinților acestora. Peste 800 de copii din Republica Moldova s-au îmbolnăvit din luna martie și până joi, 2 iulie, de COVID-19, Totodată, potrivit Ministerului Sănătății, peste 350 de copii testați pozitiv cu COVID-19 se află în prezent în spitale pentru tratament.

Transportul public în Chișinău revine la normal

Primăria Municipiului Chișinău informează că sâmbătă și duminică, 04-05 iulie, a.c., circulația transportului public municipal, troleibuze și autobuze, va fi organizată în regim obișnuit, cu activitate pe parcursul întregii zile.

„Nu pun mâna în foc”

Chicu a declaratla emisiunea „Puterea a patra” de la N4 că cei care au primit amendă de 22 500 de lei în perioada stării de urgență și nu sunt de acord cu ea, ar putea să meargă în instanța de judecată pentru a fi micșorată. „Curtea Constituțională a decis că este neconstituțională acea limită minimă de 450 unități convenționale. Cei care au achitat amenda, dar nu sunt de acord, au posibilitatea să se adreseze în instanță și să revadă amenda. Dar nu voi pune mâna în foc, nu spun cu siguranță, pentru că sunt detalii juridice și vom reveni cu detalii. Dacă instanța va decide că a fost exagerat și nu trebuia să achite atâta, statul va restitui banii”, a declarat Chicu.

Moldovenii vin și pleacă

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 11 760 traversări. Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 5 462 traversări persoane, dintre care 2 460 treceri la frontiera moldo-română, 1 158 treceri la frontiera cu Ucraina și 1 844 treceri aeriene.

În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 11 760 persoane și completate 5 462 fișe epidemiologice individuale. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.

Foto simbol: The Moscow Times

Citește mai departe

Social

Cum să fii un tată mai bun? Explicăm: preluarea comportamentului copiilor de la părinți

Publicat

pe

De către

Deseori ne trezim că suntem copiii părinților noștri și acționăm în situații importante, asemănător cu modul în care au acționat părinții noștri. Ce preluăm de la părinții noștri?

Ce se întâmplă atunci când părinții au un comportament nociv, preiau copiii aceste modele?

Vorbim cu Adriana Boros și Moşnoi Maxim despre acest subiect.

Citește mai departe

Social

Pandemia în Danemarca: „Nici nu am resimțit-o”

Publicat

pe

De către

COVID-19 nu a ocolit nicio țară, însă unele au reușit să-l înfrunte mai bine, iar altele mai puțin. Danemarca a fost printre primele state europene care și-a închis hotarele și a impus restricții pentru a nu permite răspândirea noului virus, neînțeles și necunoscut pentru specialiștii din medicină. Lucrul cel mai important pe care au pus accent autoritățile daneze a fost păstrarea distanței sociale și spălarea cât mai des pe mâini. Mai mult, oamenii sunt îndemnați să petreacă mai mult timp în aer liber și să facă sport, pentru a-și întări imunitatea, iar călătoriile „inutile” în străinătate urmează să fie evitate. 

„Pot să zic că nici nu am resimțit această pandemie. Totul părea normal. Trebuia să respectăm doar niște reguli”, povestește Cristina Ivanov, moldoveancă stabilită de doi ani pe Insula Falster, orășelul Stubbekøbing. 

Pandemia în Danemarca: „Nici nu am resimțit-o”

Am vrut să aflăm cum a arătat pandemia și ieșirea din carantină în una dintre țările care pare să se fi descurcat cel mai bine la acest capitol. Vorbim cu Cristina Ivanov, stabilită în orășelul Stubbekøbing.

Geplaatst door Moldova.org op Dinsdag 23 juni 2020

În Danemarca oamenii nu sunt obligați să poarte măști de protecție și nici nu le-a fost interzis să iasă afară, să se plimbe sau chiar să lucreze, cu condiția că vor fi precauți. 

Semi-carantina

La mijlocul lunii martie, Danemarca a optat pentru un regim de semi-carantină. Anume din acel moment, treptat au fost ridicate, pas cu pas, restricțiile, iar autoritățile urmăreau ca numărul cazurilor de infectare să nu crească. La 15 aprilie, au fost redeschise creşele, grădiniţele şi clasele primare. Ulterior, au fost redeschise mai multe magazine, saloane de frumusețe, de tatuaj și școlile auto. La 11 mai ușile și le-au deschis și centrele comerciale, după care au urmat restaurantele și cafenelele. La 15 iunie, frontierele daneze au fost deschise pentru oamenii din Germania, Norvegia și Islanda, doar cu condiția că aceștia nu prezintă semne de răceală, în caz contrar accesul le este strict interzis. De asemenea, autoritățile au menționat că la 27 iunie în țară ar mai putea intra și locuitorii altor țări, însă, până în acest moment nu au fost anunțate aceste state. În același timp, specialiștii danezi se arată optimiști și spun că e puțin probabil ca Danemarca să fie lovită de un al doilea val de coronavirus. Ca parte a măsurilor luate pentru evitarea unui al doilea val epidemic, Danemarca a anunțat creșterea capacității de testare, aflată în prezent la 20.000 de teste pe zi. 

Ajutoare și oameni

În timpul pandemiei, autoritățile s-au gândit la oamenii afectați de aceste restricții și au oferit o serie de ajutoare sociale; au redus TVA-ul de la 25 până la 12%, ceea ce a dus la scăderea prețurilor; au plătit 70-90% din salariile angajaților care nu puteau lucra în această perioadă. Părinții au primit indemnizații de câte 3000 de coroane ( circa 300 de euro) pentru fiecare copil etc. 

De la începutul epidemiei COVID-19, Danemarca a înregistrat aproximativ 12.527 de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi un bilanţ de 602 decese, la o populație de peste 5,7 mln de oameni, având o rată de decese mult mai mică decât alte state din Europa.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Sănătate5 ore în urmă

COVID-19 poate afecta sănătatea pe termen lung: evaluările efectuate în proiectul „Grijă pentru colegi” arată consecințele infecției

Peste 60 de persoane au beneficiat deja de investigații și consultații medicale gratuite în cadrul Proiectului „Grijă pentru colegi”, lansat...

Politică6 ore în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Ieri în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele locuitorilor care...

Divertisment7 ore în urmă

Cine a fost Lidia Istrati – scriitoarea care a votat cu ambele mâini Declarația de Independență

Politiciana și scriitoarea Lidia Istrati a fost parlamentară în două legislaturi și persoana care, la 27 august 1991, a votat...

Economie9 ore în urmă

Eficiența și succesul stau în asociere! Cunoaște povestea GdP AGROASPECT GRUP din satul Floreni, raionul Ungheni

Unul dintre factorii de progres cert în dezvoltarea durabilă a agriculturii și a mediului rural din Moldova este reprezentat de...

Social13 ore în urmă

3 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT. Încă 12 decese și 295 de cazuri noi de COVID-19

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

SocialO zi în urmă

Turist în Moldova: Congaz, Găgăuzia

Cu peste 11.000 de locuitori, satul Congaz se număra printre cele mai mari sate europene după numărul populației. Acum doi...

LifestyleO zi în urmă

Cum alegi o fereastră termopan?

Cu toate că există o varietate mare de profile, cum ar fi VEKA, Salamander,Trocal, KBE, Aluplast, etc. să alegi un...

Advertisement

Politică

Politică4 zile în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie3 săptămâni în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031