„Parteneriatul dintre Moldova şi NATO în cadrul IPAP şi PARP a servit la implementarea reformelor esenţiale şi necesare în domeniul apărării şi securităţii. NATO are experienţă şi expertiză unice şi cooperarea în aceste domenii cu Alianţa nu sunt incompatibile cu principiul de neutralitate al ţării”, se arată în Raportul special „R. Moldova: provocări interne, perspective de integrare euro-atlantică”, prezentat sâmbătă, 14 noiembrie la Sesiunea de toamnă a Adunării Parlamentare NATO de la Edinburg, Marea Britanie.

Alegerile din 29 iulie au scos comuniştii – cel puţin formal şi cel puţin pentru o vreme – din „eternitate”. Dar, în satele noastre, domină aceeaşi senzaţie de „alt timp şi altă lume”. Parcă tehnologizat (deşi, ca şi acum jumate de secol, conectarea la reţeaua de apă sau construcţia unui veceu civilizat sunt printre ultimele pe lista de priorităţi a tinerilor care-şi ridică o casă), astăzi satul nostru e la fel de dezinformat.

Potrivit Ministerului Educației, până la 22 noiembrie nu vor avea loc lecţii la Universitatea Tehnică a Moldovei, unde au fost înregistrate 12 cazuri, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” – 15 cazuri de îmbolnăvire cu gripa nouă, Colegiul de Informatică unde există 17 cazuri de gripă pandemică. Totodată se preconizează ca din data de 18 noiembrie să fie reluat procesul didactic la Colegiul de Ecologie din Chişinău şi Liceul Internat Republican cu Profil Sportiv.

Aflat la Bucureşti, premierul Vlad Filat i-a îndemnat pe tinerii basarabeni să facă aici carte bună şi să revină acasă bine pregătiţi. Este un apel logic, însă nu e primul de acest fel, deoarece l-am mai auzit şi de la foştii demnitari de stat. Şi aceştia i-au chemat acasă pe tinerii şi pe mai puţin tinerii noştri plecaţi peste hotare însă răspunsul venit de la ei a fost doar ecoul chemării. Ca dintr-o prăpastie în care strigi în gura mare că vreai de mâncare şi din abis nu-ţi vine nici măcar un călcâieş de pâine uscată.

Guvernul R. Moldova promite de la 1 februarie 2010 implementarea unui nou sistem de import al cărnii şi al produselor din carne. Un proiect de hotărâre în acest sens, aprobat de guvern săptămâna trecută, prevede printre altele şi introducerea unui nou „sistem de control al preţului la carne şi la produse din carne pe întregul lanţ valoric, din momentul declarării produselor în vamă până la tejghea”. Cetăţeanul de rând nu are pregătirea necesară ca să „guste” sensul frumoasei, dar ermeticei metafore „întregul lanţ valoric”. Doar specialiştii pot înţelege ce înseamnă acest „lanţ valoric” şi din ce fel de „verigi” şi „zale” este format.