Asociaţia Promo-LEX a lansat astăzi primul raport de monitorizare a alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie 2009. Procesul de monitorizare s-a realizat în 7 circumscripţii electorale: Floreşti, Rezina, Dubăsari, Anenii Noi, Căuşeni, Ştefan Vodă şi regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Primul raport de monitorizare se referă la perioada 16 iunie – 11 iulie 2009.

De ce după 17 ani de la declanşarea conflictului transnistrean, R. Moldova nu a înregistrat niciun progres în reglementarea diferendului. Unul din motive ar putea fi afacerea comună între două familii: Voronin – Smirnov. Potrivit preşedintelui PLDM, Vlad Filat, cele 2000 de ha de pădure din apropierea localităţii Copanca au fost privatizate, iar în acest teritoriu se cresc mistreţ. 50 la sută din acţiuni le deţine pretinsul lider de la Tiraspol, Igor Smirnov, iar restul 50% – aparţin fiului familiei prezidenţiale, Oleg Voronin.

Scoaterea politicului din manualele de istorie – aceasta e una din condiţiile Europei Unite. Doar aşa e posibil să fie anihilată manipularea în masă de către anumite categorii de politicieni. Acesta a fost îndemnul lansat, recent, de istorici din România, RM, Ucraina şi Bulgaria, în cadrul dezbaterii „Noi despre vecini şi vecinii despre noi în manualele de istorie”, organizată, în premieră, de asociaţiile istoricilor din RM, la o şcoală de vară, la Vadul lui Vodă. Ei au subliniat importanţa dialogului specialiştilor din lagărul fost socialist pentru depăşirea reminiscenţelor comuniste în predarea istoriei.

Partidul Liberal Democrat din Moldova şi-a propus să elaboreze o strategie de stat privind integrarea minorităţilor lingvistice în societate şi, în cazul accederii la guvernare, să implementeze proiecte concrete în vederea realizării acestei strategii, o atenţie „deosebită fiind acordată educaţiei bilingve”. Iniţiativa a fost făcută publică, în cadrul unei conferinţe de presă de către membrul PLDM Iurie Leancă.

Senatorul american Ben Cardin a cerut vineri, 10 iulie, [Guvernului Republicii Moldova] să asigure alegeri libere şi corecte pe 29 iulie. Într-o declaraţie făcută în plenul Senatului SUA el a remarcat că „Republica Moldova organizează alegeri parlamentare anticipate la 29 iulie, după ce alegerile din 5 aprilie au fost urmate de proteste ale tineretului care a dorit să-şi arate lipsa de încredere în procesul electoral”.