20 noiembrie 2020. COVID-19, PE SCURT: 1422 cazuri noi de infectare. „În câteva săptămâni sistemul medical va fi la limită”

oms moldova

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

„Suntem pe locul 19 în Europa după numărul de cazuri raportat la 1 mil. populație. În câteva săptămâni sistemul medical va fi la limită”

  • „Numărul de cazuri crește, iar presiunea pe spitale și medici este una enormă. Actualmente, suntem pe locul 19 în Europa după numărul de cazuri raportat la 1 mln. populație și pe 13 la numărul de decese raportat la 1 mln. populație. Deși la etapa actuală locuri în spitale și în secțiile de terapie intensivă mai avem, în câteva săptămâni sistemul medical va fi la limită și vom avea dificultăți mari la internarea bolnavilor noi de COVID19”, se arată într-un mesaj al premierului Ion Chicu. Premierul a spus că în condițiile în care autoritățile nu-și doresc și (sincer vorbind) nu pot veni cu măsuri de restricționare a activităților economice și a circulației libere a cetățenilor, arsenalul de instrumente ale statului pentru a stopa răspândirea acestui virus este destul de limitat. „În această situație rog cetățenii Republicii Moldova să manifeste maximă atenție și responsabilitate față de propria sănătate, dar și a semenilor din jur. E greu de respirat cu mască, știu, dar utilizând acest mijloc de protecție avem o șansă în plus de a rămâne sănătoși, de a rămâne în viață. Sănătate tuturor!”, se arată în mesajul premierului.

100 de concentratoare de oxigen, necesare pentru tratamentul pacienților cu COVID-19, vor fi distribuite în spitale

  • Alte 100 de concentratoare de oxigen vor fi distribuite instituțiilor medicale din țară, pentru tratarea pacienților aflați în stare medie și gravă. Acestea au fost achiziționate din sursele Fondului Global, prin intermediul Unității de Coordonare, Implementare și Monitorizare  a Proiectelor în Domeniul Sănătății (UCIMP). Dispozitivele medicale au fost livrate la depozitul farmaceutic S.A. Sanfar-Prim pentru a fi distribuite către instituțiile medico-sanitare publice din țară,  conform Dispoziției MSMPS.

1357 persoane tratate au donat plasmă pentru pacienții cu forme grave și extrem de grave de COVID-19

  • 1357 persoane tratate au donat plasmă pentru pacienții cu forme grave și extrem de grave de COVID-19, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și protecției Sociale. Acestea au asigurat 4631 doze de plasmă, care au fost distribuite în instituțiile medicale în care se tratează pacienții cu forme grave și extrem de grave de COVID-19. În acest ministerul a reiterat apelul său către toate persoanele care s-au tratat de COVID-19, să se solidarizeze cu pacienții în stare gravă care luptă cu această infecție, prin donarea de plasmă convalescentă, ce conține anticorpi împotriva virusului SARS-CoV-2. Pentru a contribui la salvarea de vieți, persoanele tratate de COVID-19 pot consemna la externare un acord pentru recrutarea ulterioară de către Centrul Național de Transfuzie a Sângelui. Donarea de plasmă convalescentă se va efectua după două săptămâni de la externare, de către persoanele de gen masculin care au fost tratate de COVID-19, cu vârsta cuprinsă între 18-60 ani, care nu au boli cronice: diabet zaharat, boli cardiovasculare și pulmonare, boli ale ficatului și rinichilor. Persoanele pot dona plasmă atât la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, care dispune de subdiviziuni în Bălți, Cahul și Chișinău, dar și în alte centre de donare.

Motivele pentru care numărul persoanelor infectate cu COVID-19 este în continuă creștere

  • Lipsa unui tratament exact împotriva infecției COVID-19, lipsa unui vaccin, sezonul de toamnă al virozelor, dar și nerespectarea normelor anti-COVID, sunt factorii care influențează cifra în creștere a persoanelor testate pozitiv cu noul tip de coronavirus, susține secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Marina Golovaci, notează IPN. „Noi urmărim o creștere esențială nu doar în Republica Moldova, dar și pe tot continentul european și nu numai. Motivele legate de progresarea infecției sunt: lipsa unui tratament eficient care poate fi aplicat pe larg, lipsă vaccinului care ar putea imuniza populația și proteja cu adevărat de răspândirea acestei infecții. Și, desigur, nu în ultimul rând, am menționat nu o singură dată, din păcate, nerespectarea la justa valoare a acelor măsuri de prevenire și control a infecției care ne-am dori să fie realizate de către întreaga populație”, a declarat Marina Golovaci.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.