2 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT/ +188 cazuri noi de COVID-19. 17 sunt lucrători medicali

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

+188 cazuri noi de COVID-19

Astăzi au fost confirmate în Republica Moldova, 188 cazuri noi de infectare cu COVID-19, dintre care 5 în Transnistria. Cu transmitere locală – 187 cazuri și de import – 1 caz (Republica Turcia).

Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 8548 cazuri.

Din numărul total de cazuri înregistrate în această zi, 17 sunt angajați ai sistemului medical: medici – 7, asistenți medicali – 5, felceri – 1, personal auxiliar – 4.

Până la ora actuală, 4738 persoane au fost tratate, iar 307 au decedat din cauza COVID-19.

Petiție pentru redeschiderea grădinițelor

Astăzi a fost depusă o petiție către autorități în care părinții cer să fie redeschise grădinițele.

În mod imperativ, specificăm că, pe parcursul ultimelor luni, autoritățile nu au dorit să ia în calcul problemele, generate de adoptarea unor decizii în cadrul Comisiilor menționate, neglijând în mod vădit impactul periculos asupra unor categorii de persoane, în special asupra familiilor cu copii preșcolari, și anume:

  • nu s-au oferit cadrul legal și soluții cu privire la condițiile de revenire în cîmpul muncii a părinților, cu copii ce frecventează gradinițele;
  • creșterea riscului de infectare a copiilor cu COVID-19,
  • expunerea copiilor la pericol pentru sănătate,
  • expunerea copiilor la pericole pentru viață și sănătate,
  • expunerea părinților la riscul de a-și pierde serviciul și sursa de venit, în condițiile când părinții vor fi nevoiți să demisioneze, pentru a asigura supravegherea copiilor preșcolari,
  • nu s-au oferit soluții cu referire la modalitatea funcționării instituțiilor preșcolare, după cum au procedat multe alte state europene.

Repatrierea cetățenilor nu mai are loc în baza listelor

Autoritățile au anunțat că din 17 mai până pe 29 mai au fost repatriați circa 27 de mii de cetățeni. De asemenea, s-a anunțat că nu mai este valabilă procedura de repatriere a cetățenilor aplicată pe perioada stării de urgență, în baza listelor de repatriere. Autoritățile recomandă cetățenilor să apeleze direct la companiile avia pentru a se întoarce acasă.

Încă 116 persoane tratate

În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 Chișinău, au fost internați 94 pacienți cu suspecție la COVID-19.

Starea de sănătate a persoanelor infectate:

255 – stare gravă,

619 – stare de gravitate medie.

Alte 116 persoane au fost tratate și externate. Bilanțul persoanelor tratate de COVID-19 a ajuns la 4738.

Până la ziua de azi, au fost confirmate 1646 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-387, farmaciști-21, asistenţi medicali-646, felceri-88, personal auxiliar-504 persoane.

Informăm despre înregistrarea altor două decese cauzate de COVID-19:

Deces 306: Femeie de 81, din mun. Chișinău. Internată în stare gravă, la data de 19 mai, la Spitalul Clinic Muncipal Arh. Mihail. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat, angiopolineuropatie diabetică, cardiopatie hipertensivă.

Deces 307: Bărbat de 56 ani, din mun. Chișinău. Internat la la data de 6 mai, la Spitalul Clinic Republican. Comorbidități: cardiopatie mixtă, insuficiență cardiacă cronică, pancreatită cronică.

Frizeri, casieri, conductori, aviatori infectați
după relaxarea restricțiilor

Ieri, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună a declarat că după deschiderea frizeriilor la mijlocului lunii mai, acum două săptămâni, ieri au fost testați pozitiv cu COVID-19 și frizeri.De asemenea, funcționarul a declarat că avem și aviatori infectați, casieri și conductori infectați cu COVID-19.

Mai mult, după deschiderea Pieței Centrale, Nicolae Furtună se arată îngrijorată de fluxul mare din piață și de purtarea incorectă a măștilor. Restricțiile de până acum nu a fost moftul cuiva. Relaxare a însemnat, în viziunea specialiştilor, ieşirea din starea de urgenţă, dar alături de COVID. Dacă o să continuăm așa, o să ajungem miercuri sau joi când o să se închidă piețele. Oamenii trebuie să înțeleagă că prin neluare act de învățămintele pe care le dă specialiștii, duc la aceea că se va sufoca sistemul de sănătate. Și iată fluxul acesta mare și nebun din Piața Centrală, prin nerespectarea regulilor de conduită, de igienă, în câteva zile o să se reflecte la împotmolirea spitalelor”, a declarat Furtună în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova, adăugând că activitatea piețelor și a sectorului HoReCa va fi reexaminată.

Ieri au fost confirmate alte 109 cazuri noi de COVID-19. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 8 360 cazuri.

Examenele la șoferie, reluate

De pe 3 iunie se reiau examenele pentru obținerea permisiului de conducere. Serviciile de examinare vor avea loc în baza programărilor online.

Susținerea examenului va fi organizată în cadrul secțiilor de înmatriculare a transportului auto și calificare a conducătorilor auto din mun. Chișinău, Bălți, Soroca, Comrat, Edineț, Orhei, Ungheni, Hâncești Cahul, or. Ocnița, Căușeni, Criuleni, conform programului de lucru stabilit, anunță Agenția de Servicii Publice.

Situația la frontieră

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 6 510 traversări. Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 4 320 traversări persoane, dintre care 3 331 treceri la frontiera moldo-română, 984 treceri la frontiera cu Ucraina și 5 treceri aeriene.

În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 6 510 de persoane și completate 4 320 de fișe epidemiologice individuale. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip COVID-19.

În punctul de trecere Otaci, la intrarea în țară au fost înregistrați 310 conaționali, repatriați din Federația Rusă, tranzitând Ucraina.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.