19 noiembrie 2020. COVID-19, PE SCURT: 1442 cazuri noi de infectare. Capacitatea de testare va spori până la 6000-7000 pe zi

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

3482 teste procesate, 1442 cazuri confirmate

  • Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat că cele 1442 de cazuri noi de infectare au fost confirmate în urma procesării a 3482  de teste, dintre care primar – 3052 şi repetat – 430. Din numărul total de cazuri noi, 99 sunt lucrători medicali: medici-32, asistenți medicali-50, personal auxiliar-17.  În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internați 3185 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 253 în stare extrem de gravă (53 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată).

Ministra Sănătății:  vom spori capacitatea de testare până la 6000-7000 teste pe zi

  • Ministra Sănătății, muncii și Protecției Sociale a anunțat despre consolidarea capacităților laboratoarelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică privind testarea la infecția COVID-19.  În cadrul proiectului Băncii Mondiale „Răspuns de urgență la COVID-19 în Republica Moldova”, suntem în proces de achiziție a încă 300.000 teste PCR. Totodată, laboratoarele au fost dotate cu consumabile, reagenți și dispozitive pentru asigurarea diagnosticului de laborator.„ Astfel, vom spori capacitatea de testare până la 6000-7000 teste pe zi”, a menționat Viorica Dumbrăveanu.

Parlamentul a votat măsuri suplimentare de prevenire a răspândirii COVID-19 în rândul angajaților

  • Deputații au votat, în prima lectură, proiectul de modificare a Codului fiscal și altor acte legislative, prin care se vor institui noi măsuri normative pentru prevenirea răspândirii infecției COVID-19 în rândul angajaților, precum și pentru susținerea mediului de afaceri în contextul crizei pandemice. Proiectul prevede stabilirea unui regim fiscal special pentru plățile efectuate de angajator pentru testarea salariaților pentru COVID-19. Acestea vor constitui surse de venituri neimpozabile. Cheltuielile suportate de angajator pentru testarea angajaților în vederea depistării virusului urmează a fi recunoscute spre deducere în scopuri fiscale, cu condiția confirmării documentare a acestora. De asemenea, proiectul de lege prevede achitarea în continuare a indemnizațiilor unice angajaților infectați cu COVID-19 ai Agenției Naționale de sănătate Publică, NSP, instituțiilor medicale ale Ministerului Afacerilor Interne,  Ministerului Apărării, Administrației Naționale a Penitenciarilor, instituțiilor medico-sanitare publice spitalicești, de asistență medicală urgentă prespitalicească, de asistență medicală primară.

Guvernul: Moldovenii care revin în țară, obligați să achite polița medicală

  • Moldovenii care revin în țară, obligați să achite polița medicală. Guvernul a respins inițiativa unor deputați cu privire la suspendarea obligativității procurării polițelor de asigurare medicală de către cetățenii care se întorc în Republica Moldova. Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a spus că  inițiativa legislativă vine în contradicție cu principiile de organizare și funcționare a sistemului asigurării obligatorii de asistență medicală stabilite în Legea nr.1585/1998 cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală, și anume cu principiul egalității, solidarității și obligativității, prin asigurarea unui tratament inechitabil și discriminatoriu față de alte categorii de persoane care sunt obligați să achite primele de asigurare obligatorie de asistență medicală, chiar dacă pe parcursul întregului an (bugetar) nu au beneficiat de asistență medicală. Premierul Ion Chicu a menționat: „Toți vor medicină pe degeaba, multă și calitativă, dar aceasta nu este posibil”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.