Connect with us
"
"

Social

19 copii din Cimișlia s-au intoxicat la școală

Publicat

pe

Ministerul Sănătății s-a autosesizat în legătură cu un caz de infecție alimentară a unui grup de 19 copiii din gimnaziul satului Mihailovca, raionul Cimişlia. Potrivit informațiilor oferite de Centrul Național de Sănătate Publică, elevii s-au intoxicat cu tortă produsă în condiții de casă, după ce acum trei zile au sărbătorit ziua de naștere a unui coleg. În prezent, copiii sunt internați în Spitalul Raional Cimișlia, Secția boli infecțioase, starea lor de sănătate fiind stabilă.

Ieri, o echipă formată din specialiștii Centrului Național de Sănătate Publică s-a deplasat la fața locului pentru a efectua măsurile de cercetare epidemiologică a cazului. Responsabilii au constatat că alimentația copiilor se organizează cu unele abateri. Administrația gimnaziului a început procesul de alimentație al elevilor chiar dacă nu dispune de autorizație sanitară de funcționare. Unele produse, precum sucul sau plăcintele, au fost oferite elevilor în lipsa documentelor confirmative a termenului de producere și calității.

Mai mult decât atât, în liceu nu este interzisă practica de a organiza festivități cu produsele interzise prin ordinul Ministerului Sănătății cu privire la implementarea Recomandărilor pentru un regim alimentar sănătos.

În acest context, adjunctul medicului-șef sanitar de stat, Iurie Pînzaru a întocmit patru procese verbale contravenționale și a fost luată decizia de a aplica amenzi disciplinare în sumă de 3000 de lei pentru șeful Direcției raionale învățământ și directorul gimnaziului și de câte 400 de lei pentru dirigintele de clasă și bucătarul școlii.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Ce trebuie să știi despre divorțurile în Moldova

Publicat

pe

PE SCURT

Raionul Anenii Noi a înregistrat cele mai multe divorțuri în anul 2018: 446. În timp ce în același an au fost înregistrate 710 căsătorii. Totuși, cea mai mare rată a divorțului din țară o are raionul Rezina: 5,45%, în timp ce rata pentru țară este de 4,0%. Cea mai mică rată de divorț o are raionul Leova: 1,4%.

De asemenea, în ultimii doi ani, au fost făcute modificări în legislație, astfel încât acum poți să divorțezi prin trei căi, chiar dacă ai copii și avere de împărțit. De asemenea, după divorț ai putea să rămâi fie cu jumătate de avere, fie doar cu casa moștenită de la străbunica, de exemplu în s. Trebisăuți, Briceni.

Mai mult, există o serie de circumstanțe în care, după divorț, unul dintre foștii soți trebuie să aibă grijă de fostul partener.

PE LUNG

Potrivit Biroului Național de Statistică, rata de divorţialitate a fost instabilă în ultimii ani, înregistrând valori care au fluctuat între 3,4 divorţuri la 1000 locuitori în anul 2017 și 4,0 divorţuri la 1000 locuitori în anii 2015 și 2018.

12 601 divorțuri în anul 2008

10 721 divorțuri în anul 2018

Biroul Național de Statistică scoate la iveală o tendință în rândul căsătoriilor și divorțurilor: trecerea treptată de la căsătoriile timpurii la cele târzii (amânate) a determinat şi o creștere a vârstei medii la divorţ. Astfel, vârsta medie la persoanele care au decis să divorțeze a crescut, atât la bărbaţi, cât şi la femei. Vârsta medie a soților, pentru anului 2018:

39,9 ani vârsta medie a bărbaților divorțați

36,8 ani vârsta medie a femeilor divorțate

Raionul Anenii Noi și-a păstrat în ultimii zece ani rata înaltă de divorțuri. La 83 100 de oameni din raion au divorțat 455 de cupluri (2008). Și raionul Rezina prezintă aceeași tendință: în ultimii zece ani rata divorțurilor a crescut cu 0,2% și s-a menținut la un nivel de peste 5,2% de divorțuri. A crescut rata divorțurilor considerabil în raionul Căușeni. Zece ani în urmă au fost 284 divorțuri la 92 900 de oameni, iar în 2018 au fost 409 la 89 900 de oameni.

Raionul Leova a micșorat considerabil rata de divorț. Dacă în anul 2008 s-au despărțit 122 de cupluri, în 2018 s-au despărțit doar 22. De asemenea, Găgăuzia a demonstrat o micșorare a ratei de divorț de la 5,58% (2008) la 2,09% (2018).

Vreau să divorțez. Unde mă adresez și ce documente sunt necesare

În ultimii doi ani au fost făcute modificări în Codul Familiei Republicii Moldova. Acum, există în total trei căi de a divorța de partener:

 1.  La organul de stare civilă, în baza acordului comun al soţilor, în cazurile în care între aceștia nu există neînțelegeri referitoare la partajul proprietății comune în devălmășie, la întreținerea, educația și domiciliul copiilor minori comuni sau la întreținerea unuia dintre soți. Soții participă la desfacerea căsătoriei în condiţiile Legii nr. 100/2001 privind actele de stare civilă. Documentele de care ai nevoie ca să depui o cerere de divorț la Agenția Servicii Publice.
 2. La notar, conform acelorași principii de desfacere a căsătoriilor la oficiul de stare civilă.
 3. Pe cale judecătorească, dacă soţii au copii minori comuni și nu au ajuns la un acord privind întreținerea, educația și domiciliul acestora. Pe aceeași cale se face divorțul dacă unul dintre soț nu-și dă acordul.

Ce poate să se întâmple după divorț

Trebuie să știți că, conform Codului Familiei Republicii Moldova, averea acumulată de către cei doi soți se împarte egal între ei în cazul unui divorț. Bunurile care au aparținut fiecăruia dintre soți până la încheierea căsătoriei și bunurile primite în dar, obținute prin moștenire sau în baza altor convenții gratuite de către unul dintre soți în timpul căsătoriei, sunt proprietate personală a fiecăruia dintre soți.

Este important de știut că, în lipsa acordului soției, soțul nu poate cere desfacerea căsătoriei în timpul gravidității acesteia și timp de un an după nașterea copilului dacă acesta s-a născut viu și trăiește.

De asemenea, Codul Familiei spune că fostul soț are dreptul la întreținere după divorț în următoarele cazuri:

 1. fosta soţie în timpul gravidităţii;
 2. fostul soţ, care necesită sprijin material, ocupat cu îngrijirea copilului comun timp de 3 ani după nașterea acestuia;
 3. fostul soţ, care necesită sprijin material, ocupat cu îngrijirea copilului comun cu destabilizată până la vârsta de 18 ani sau a copilului comun cu divizibilități severe din copilărie;
 4. fostul soţ, care necesită sprijin material, devenit inapt de muncă în timpul căsătoriei sau timp de un an după desfacerea acesteia;
 5. fostul soţ care necesită sprijin material şi a atins vârsta de pensionare, în termen de cel mult 5 ani din momentul desfacerii căsătoriei, dacă soţii au fost căsătoriţi cel puţin 15 ani.

În momentul înregistrării divorțului, soții pot păstra numele de familie ales la încheierea căsătoriei sau pot reveni la numele de familie purtat până la încheierea acestei căsătorii.

Citește mai departe

Sănătate

Cum să-ți anunți apropiații că ești HIV pozitiv

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Prejudecățile și dezinformarea cu privire la virusul imunodeficienței umane, precum și sindromul imunodeficienței dobândite, influențează  opinia multora chiar în zilele de astăzi. Dar această conversație este cu adevărat importantă – eliberează de povara tainei și te poate ajuta să găsești sprijin. De aceea, dacă ești HIV-pozitiv și dorești să-ți anunți apropiații, poți planifica mai multe acțiuni pentru a-ți facilita această sarcină.

PE LUNG

Cu excepția cazurilor dictate de lege, nu ești obligat/ă să spu nimănui despre starea ta, cu excepția partenerilor tăi sexuali și/sau soților și celor cu care împarți echipamentul injectabil. În toate celelalte cazuri, doar tu decizi dacă vorbești sau nu despre starea ta.

 • Să ai grijă de tine, în primul rând. Desigur, oricât de aproape sunt persoanele cărora alegi să le spui, nimeni nu îți poate garanta că reacția lor nu te va răni.

Prin urmare, este o idee bună să cauți sprijin emoțional și consiliere în organizații și grupuri de ajutor pentru persoanele cu HIV, aceasta în caz dacă îți este teamă că persoana iubită se te întrista, va fi nervoasă sau va începe să se comporte agresiv.

 • Posibilitatea de a împărtăși cu cineva și de a fi deschis cu privire la statutul tău – este o experiență foarte importantă.

Dacă totul merge bine, te vei consolida relația cu această persoană și o să poți apela la ea pentru ajutor într-un moment dificil.

 • Cum să o spui? Cel mai bine într-un mediu calm și confortabil, un loc sigur pentru ambii.

Încercați să ghiciți momentul în care conversația dvs. este puțin probabil să fie întreruptă și nu va fi nevoie să vă grăbiți să terminați. Dacă acest lucru nu este posibil, alegeți cele mai confortabile condiții pentru dvs. După anunț, trebuie să acordați timp pentru ca interlocutorul să „digere” informația.

Citește și „HIV pozitivă și fericită”

 • După ce ai așezat persoana, spunând că vrei să-i vorbeștii, ce trebuie să spui?

Stăpânește-ți emoțiile – cu cât vei vorbi mai calm, cu atât interlocutorul va reacționa mai calm. Nu prezenta acest lucru într-o lumină tragică – ai nevoie ca veștile să fie percepute ca fiind normale. Diagnosticul tău nu te determină. Trebuie să începi această conversație acceptând deja ceea ce ți s-a întâmplat.

 • Este posibil să-ți asumi și un rol instructiv

Fii pregătit/ă pentru întrebări și neînțelegeri. Ar fi util să ai surse informative pe care să le poți partaja. Este posibil ca interlocutorul să nu știe cum se transmite HIV și cum se tratează, s-ar putea să se teamă că nu ai decât un timp scurt pentru a trăi sau că ești lipsit/ă de posibilitatea de a intra într-o relație sau de a începe o familie.

Dacă ești în preajmă și găsești puterea și răbdarea pentru a risipi concepțiile greșite și pentru a explica fapte concrete, este mai puțin probabil ca interlocutorul tău să reacționeze negativ.

 • Cum să le spui copiilor tăi?

Practica cu copiii este, în principiu, identică cu cea referitoare la adulți. Principalul este să înțelegi cât de matur este copilul tău înainte de a-i vorbi că ești purtător/oare HIV.

După cum am menționat mai sus, începe conversația cu date documentate la acest subiect. Fii pregătit/ă pentru întrebări și necesitatea de clarificări, asigură-ți copilul că nu trebuie să-și facă griji cu privire la contaminare. Ar fi o idee bună să îi oferi copilului sprijinul unui expert, cu care ar putea vorbi în lipsa ta. Copilului i-ar putea fi jenă să pună anumite întrebări, de teamă să nu te jignească.

Dacă copilul s-a născut înainte de punerea diagnosticului și ultimul test HIV negativ a fost înainte de nașterea lui, pregătește-l că ar putea fi testat.

 • Trebuie să anunți angajatorul?

Depinde în totalitate de dorința ta, doar dacă nu lucrezi într-un loc în care crește riscul de transmitere a virusului (spital, laborator). Trebuie să ții minte, de asemenea, că dacă anunți despre starea ta, ai dreptul la confidențialitate – acest lucru nu trebuie indicat în niciun dosar sau fișier.

HIV nu trebuie să fie un obstacol în activitățile profesionale, acest lucru vă este garantat de lege. În principiu, informarea tête-à-tête a conducerii ar fi un plus, deoarece din când în când va trebui să părăsești locul de muncă în legătură cu tratamentul, astfel încât să nu existe neînțelegeri și pretenții.

Dacă credeți că drepturile dvs. sunt încălcate din cauza statutului HIV, poți contacta un avocat privat pentru ajutor, precum și centrele de asistență, de exemplu, asociația noastră Inițiativa Pozitivă.

Fii pregătit/ă pentru reacții negative. Din păcate, nu toți vor avea atitudini pozitive. Prieteni, potențiale interese de dragoste vor fi pierdute, dar amintește-ți că dacă o persoană nu vede în spatele statutului tău de HIV o personalitate, atunci locul acesteia nu este lângă dumneavoastră.

Cea mai mare parte a fricii provine din necunoaștere. Vei fi surprins/ă cât de mulți oameni vor dori să vorbească despre acest lucru, să obțină mai multe informații, să se simtă ușurați în această privință. Iar dacă o persoană refuză să se informeze de dragul tău, atunci cât de mult contează relația vostră?

Sursa: positivepeople.md

Citește mai departe

Economie

Cum protestează transportatorii din alte țări și ce obțin

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Transportatorii de pasageri la nivel național au organizat al treilea protest din acest an, în Piața Marii Adunări Naționale, în care au cerut majorarea tarifelor la serviciile prestate. Peste 350 de microbuze au stat parcate timp de două ore, în fața Guvernului, jumătate din cursele regulate de pasageri și-au suspendat activitatea. Mii de pasageri au așteptat în zadar transportul în autogări. Reprezentanții Asociației Operatorilor de Transport Auto declară că transportatorii suportă pierderi, din cauză că tarifele nu au fost modificate în ultimii ani. Ei solicită Ministerului Economiei și Infrastructurii să majoreze tariful la călătorie de la 48 de bani per kilometru până la 92 de bani per kilometru.

Pe de altă parte, Ministerul Economiei și Infrastructurii a invitat transportatorii la dialog, dar a declarat că deși problema tarifară a fost neglijată pe parcursul mai multor ani, abordarea acesteia de o manieră ultimativă nu este o abordare corectă. Scumpirea tarifelor din domeniul transportului a constituit cauza protestelor din mai multe țări ale lumii. Chile, Franța, Ecuador au fost marcate în ultimii ani de manifestații stradale, unde oamenii și-au înaintat revendicările. În toate aceste cazuri transportatorii au obținut câștig de cauză.

PE LUNG

Ce se întâmplă în Moldova

Transportatorii au o singură revendicare – ajustarea de către Ministerul Economiei a tarifelor pentru serviciile regulate de transport rutier de persoane în trafic raional și interraional. Potrivit lor, ultima modificare a tarifelor a avut loc acum șase ani (obținută prin instanța de judecată) și din această cauză suportă pierderi. Asociația Operatorilor de Transport Auto a precizat că tariful la călătorie ar trebui să crească de la 48 de bani per kilometru până la 92 de bani per kilometru.

Anterior, în cadrul discuțiilor cu reprezentanții Ministerului Economiei, transportatorii au prezentat o listă cu 17 propuneri care ar putea face ca tariful să nu crească atât de mult. În cazul în care solicitările vor fi acceptate, reprezentanții Asociației Operatorilor de Transport Auto spun că sunt gata să activeze cu 74 de bani per kilometru.

Citește și „Transportatorii auto cer majorarea tarifelor. Explicăm de ce și cu cât”

În opinia economistului IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, evitarea revendicărilor transportatorilor nu soluționează problema, dar o aprofundează și mai mult. Desigur cea mai simplă soluție este majorarea bruscă a tarifelor, dar această soluție nu este și cea mai bună.

Ioniță a declarat că majorarea tarifelor parțial este argumentată economic, dar cel mai mult tarifele cresc din cauza unui sistem dezorganizat. El chiar a formulat trei soluții pentru remedierea situației: soluția imediată: anularea restricțiilor de vârstă la importul de autobuze, soluția pe termen mediu: depolitizarea reglementării prețurilor la transportul public și soluția pe termen lung: regândirea rețelei de transport interurban.

„Suntem conștienți de faptul că problema tarifară din domeniu este una ce a fost neglijată pe parcursul mai multor ani. Totodată, considerăm că abordarea acesteia de o manieră ultimativă fără a lua în calcul calitatea și siguranța serviciilor pentru călători nu este o abordare corectă”, a menționat la rândul său ministrul Economiei și Infrastructurii Anatol Usatîi.

Ultima dată tariful a fost ajustat în 2014, când a fost ridicat până la 0,48 lei/km. Tariful precedent a fost de 0,38 lei/km și a funcționat din 2009. Expertul

Cum a fost în Chile: Războiul străzilor pentru 4 cenți

În luna octombrie, chilienii au ieșit în stradă. Cauza? Creșterea prețurilor de metrou cu 30 de pesos (0,04 dolari ) de la 800 la 830 pesos. Pentru cetățeni, creșterea tarifului la metrou a devenit motivul pentru a exprima nemulțumirea, care s-a acumulat de ani buni. Astfel, Chile a fost copleșită de protestele în masă. Deplasările în transportul public pentru chilieni este un subiect special, deoarece în fiecare lună „răpește” o parte semnificativă din bugetul familiei.

Inițial, tinerii au început să sară masiv peste barele de acces din metro, ca să nu plătească tarifele majorate, din care cauză erau reținuți de polițiști. Fenomenul a luat amploare și s-a transformat în confruntări.  De asemenea, protestele s-au răspândit și în mai multe orașe ale țării. La sfârșitul lunii octombrie, peste un milion de oameni au ieșit pe străzile din Santiago. În confruntările cu forțele de ordine, cel puțin 20 de persoane au fost ucise, peste 2 500 au fost rănite și peste 5 000 au fost arestate.

Aceasta în condițiile în care, economia din Chile este considerată poate cea mai puternică din toată America de Sud, țara are cel mai înalt nivel de PIB de pe continent, dar în lume ocupă locul 56 conform FMI la sfârșitul anului 2018.

Reacția autorităților: în 16 regiuni din Chile a fost declarată stare de urgență. Președintele a fost de acord să deruleze un șir de reforme în acest domeniu, iar ulterior Senatul  a anulat scumpirea tarifelor. De asemenea, președintele țării a concediat 8 miniștri din guvern, inclusiv ministrul de Interne.

Franța

În aceste zile, capitala Franței este marcată de un șir de proteste împotriva sistemului de pensionare. Acțiunea a paralizat circulația transportului public. Totuși, trebuie de remarcat că valul de proteste a început acum un an, când inițial transportatori, dar apoi și alți angajați, s-au arătat nemulțumiți de creșterea prețurilor la combustibil.

Astfel, în noiembrie 2018, în Franța a început o mișcare protestatară, care s-a extins ulterior în țările vecine. Simbolul acestei mișcări erau vestele reflectorizante galbene. În timpul protestelor, aproximativ 11 persoane au murit, peste 4 000 au fost rănite.

Reacția autorităților: guvernul francez a anulat impozitul pe combustibil și a impus un moratoriu temporar la creșterea prețurilor, a redus și impozitele pe combustibil și motoare. Astfel, anul trecut Guvernul francez a introdus moratoriu privind creșterea impozitului pe combustibil pe o perioadă de timp de șase luni. Presa franceză titra că prețul motorinei în Franța a crescut cu 20% – până la 1,51 euro pe litru, cel mai mare de la începutul anilor 2000.

Ecuador

La 15 octombrie, autoritățile din Ecuador au anunțat că a fost anulată decizia de creștere a tarifelor la transportul de pasageri, costurile biletelor revenind la la nivelul anterior. Anularea scumpirii tarifelor la transport a avut loc după mai multe zile de protest în țară.

Astfel, liderul ecuadorian Lenin Moreno a retras decretul prin care au fost anulate subvențiile de stat pentru combustibil și care a dus la creșterea prețurilor la benzină. În urma acestui decret, a fost înregistrată creșterea cu 30 la sută a costului biletelor de transport, ceea ce i-a indignat pe locuitorii țării.

De notat că, după anularea subvențiilor guvernamentale pentru combustibil, și scumpirea benzinei țara a fost cuprinsă de proteste masive. Președintele țării Moreno a fost nevoit să părăsească capitala Quito și să mute guvernul într-un alt oraș, dar deja pe 12 octombrie s-a așezat cu activiștii la masa de negocieri. Cel puțin 8 persoane au fost ucise la proteste, aproximativ 1,3 mii au fost rănite, iar alte 1,2 mii au fost arestate.

Rusia

Sporadic, în ultimii ani, în mai multe regiuni ale Rusiei au loc acțiuni de protest împotriva scumpirii tarifelor la transportul de pasageri.

Cel mai recent a avut loc pe 8 decembrie în orașul Sankt Petersburg, unde a avut loc un miting, după ce guvernatorul regiunii a aprobat majorarea tarifelor de călătorie în transportul public. Polițiștii au reținut mai mulți activiști pentru că țineau în mâini pancarte care au fost considerate drept o insultă în adresa autorităților. În Sankt Petersburg, după Anul Nou, tarifele pentru transport în comun vor crește. Prețul unui bilet în metrou va crește de la 55 la 60 de ruble, iar în transportul terestru de la 40 la 50 de ruble.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Externe13 ore în urmă

Ce promite Boris Johnson după o victorie istorică

PE SCURT Boris Johnson a promis că va lucra „ziua și noaptea” pentru a întoarce încrederea alegătorilor, după ce i-a...

Sănătate15 ore în urmă

Cercetătorii HIV sunt pe cale de a descoperi un noi vaccin

PE SCURT Cercetătorii au descoperit noi modalități de înmulțire a anticorpilor capabili să neutralizeze virusul HIV.  Studiul poate înlătura un...

Cultură15 ore în urmă

Transportul a schimbat orașele și viața din ele. Istoria începe 800 de ani î.Hr.

PE SCURT În 1994, fizicianul italian Cesare Marchetti a descris o idee care a fost numită „constanta Marchetti”. El a...

Economie21 de ore în urmă

Cât costă să imporți o mașină în Republica Moldova

PE SCURT Guvernul Chicu a aprobat o hotărâre în luna noiembrie prin care anulează reducerea de 50% la importul mașinilor...

Social2 zile în urmă

Ce trebuie să știi despre divorțurile în Moldova

PE SCURT Raionul Anenii Noi a înregistrat cele mai multe divorțuri în anul 2018: 446. În timp ce în același...

Sănătate2 zile în urmă

Cum să-ți anunți apropiații că ești HIV pozitiv

PE SCURT Prejudecățile și dezinformarea cu privire la virusul imunodeficienței umane, precum și sindromul imunodeficienței dobândite, influențează  opinia multora chiar...

Economie2 zile în urmă

Cum protestează transportatorii din alte țări și ce obțin

PE SCURT Transportatorii de pasageri la nivel național au organizat al treilea protest din acest an, în Piața Marii Adunări...

Advertisement

Politică

Istorie3 zile în urmă

Cei mai tineri premieri din lume. Republica Moldova în listă

PE SCURT Sanna Marin, în vârstă de 34 de ani, va deveni, săptămâna viitoare, cea mai tânără prim-ministră din istoria...

Politică4 zile în urmă

La ce ne putem aștepta de la partidul lui Mark Tkaciuk și Iurie Muntean

PE SCURT Pe scena politică din Republica Moldova a avut loc lansarea unei noi formațiuni politice – „Partidul Acțiunii Comune...

JustițieO săptămână în urmă

4 ani la închisoare și o conferință de presă. Pe scurt, despre situația lui Vlad Filat

PE SCURT Condamnat la nouă ani de detenție, fostul premier Vlad Filat  a fost eliberat condiționat, înainte de termen. Eliberarea...

PoliticăO săptămână în urmă

Cum a fost discutată pe Facebook eliberarea condiționată a lui Vlad Filat

PE SCURT Fostul prim-ministru Vlad Filat, condamnat la nouă ani de detenție, a fost eliberat astăzi, înainte de termen din...

Cultură2 săptămâni în urmă

Despre mărul roșu și câinele cu două boturi. Poeții vorbesc despre situația politică din țară

PE SCURT S-au adunat poeții la „Poezie Politică” unde și-au exprimat, prin intermediul operelor lor, dar și al altor autori,...

Politică2 săptămâni în urmă

Câte instituții publice mai sunt conduse de exponenți numiți de Partidul Democrat

PE SCURT De la plecarea PDM de la guvernare a trecut aproape șase luni, iar Republica Moldova este deja la...

Politică3 săptămâni în urmă

De ce vrea premierul Chicu să transforme Moldova „într-un șantier imens” și cât ar costa asta

PE SCURT Fostul ministru al finanțelor, actualul prim-ministru, Ion Chicu, a fost unul dintre cei care au contrasemnat decizia Guvernului...

Advertisement

Opinii

decembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« nov.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031