17 noiembrie 2020. COVID-19, PE SCURT: 1069 cazuri noi de infectare. Zece cazuri sunt de import

oms moldova

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

3115 teste procesate, 1069 cazuri confirmate

  • Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat că cele 1069 de cazuri noi de infectare au fost confirmate în urma procesării a 3115 de teste, dintre care primar – 2632 şi repetat – 483. Din numărul total de cazuri, 10 cazuri este de import: România-3, Ucraina-3, Germania-1, Turcia-1, Italia-1, Portugalia-1. Au fost infectați 82 lucrători medicali: medici-30, asistenți medicali-42, personal auxiliar-10. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internați 3154 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 241 în stare extrem de gravă – 57 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată.

Ludmila Lupu, medic-cardiolog: Practic, majoritatea pacienţilor au o stare permanentă de sufocare. Oxigenoterapia are un rol decisiv în tratament”

  • La medicii din Călărași au ajuns cinci concentratoare de oxigen, donate de UE şi OMS. „Noul coronavirus e periculos, în primul rând, pentru leziunile pe care le poate provoca la nivelul plămânilor. Acesta atacă alveolele și capilarele pulmonare, care asigură schimbul de gaze a sângelui care circulă în plămâni. Practic, majoritatea pacienților au o stare permanentă de sufocare. De aceea, aveam nevoie de aceste concentratoare ca de aer. Oxigenoterapia are un rol decisiv în tratament.”, spune doctora Ludmila Lupu. Doctora încearcă să readucă pacienților zâmbetul pe față, prin mesajele colorate pe care le inscripționează pe combinezon sau prin desenele pe care le face împreună cu fiica sa de 7 ani. Medicul spune că atunci când pacienții sunt liniștiți, are inima împăcată. „În mare măsură, tratamentul depinde și de pacienți, noi facem ce putem, iar ei trebuie să fie optimiști și luptători”.

FALS: Spitalele din România şi R. Moldova testează medicamente pe pacienți, fără să-i anunțe

  • Recent, un portal din România a publicat un articol în care anunță că în „spitalele din România și R. Moldova se testează un vaccin anti-COVID-19 pe pacienți, fără ca aceștia să-și dea acordul”. Sursa informației este o bloggeră din România, cunoscută ca organizatoare de proteste împotriva măsurilor anti-COVID. Într-adevăr, în prezent atât în România cât și în Republica Moldova se testează medicamentul injectabil Regeneron, produs de către o companie americană, însă pacienții sunt informați și participă doar cei care își dau consimțământul. Nici în România, nici în Republica Moldova nu s-au înregistrat efecte adverse de la administrarea acestui medicament. Articolul integral poate fi citit AICI. 

288 de elevi și 357 de profesori, infectați cu COVID-19. 8 instituții de învățământ general activează la distanță din cauza carantinei 

  • Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a anunțat că, potrivit ultimelor date actualizate, la 13 noiembrie, 8 instituții de învățământ general din țară activează la distanță din cauza carantinei ca și în cazul a 169 de clase. Numărul elevilor testați pozitiv cu COVID-19 este de 288, iar 3610 de elevi au fost plasați în regim de autoizolare. 357 de cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul Coronavirus și 263 se află în izolare. În învățământul profesional tehnic, în perioada 09-13 noiembrie, au fost înregistrați 25 de elevi testați pozitiv cu virusul Sars-Cov-2, 16 – cadre didactice și 5 din personalul nedidactic și auxiliar. De asemenea, 44 grupe de elevi sunt plasate în autoizolare.  În învățământul superior, în perioada 09-13 noiembrie, avem 24 studenți testați pozitiv cu Covid-19, iar 149 de studenți se află în autoizolare. 8 cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul Coronavirus, în autoizolare se află 5. Din numărul total de 1398 de instituții de educație timpurie, și-au reluat activitatea la decizia fondatorului 1312 instituții de învățământ. În prezent, 11 instituții și 40 grupe de copii se află în carantină.

Cetățenii capitalei, îndemnați să respecte măsurile de siguranță: în spitale sunt 875 de pacienți cu COVID-19

  • Autorităților municipale au lansat un mesaj către cetățeni în care îndeamnă cetățenii să respecte în continuare măsurile de siguranță pentru prevenirea infecției COVID-19: purtarea măștii de protecție, inclusiv în spații deschise, după caz; distanțarea socială; igiena mâinilor: deplasarea în siguranță, frecventarea locurilor publice în siguranță. Boris Gîlcă, șef-adjunct al Direcției generale asistență socială și sănătate a informat că la data de 15 noiembrie 2020, în spitalele din capitală erau internați 875 de pacienți cu coronavirus. Totodată, se atestă o creștere a numărului de bolnavi în stare gravă și foarte gravă. Respectiv, toate paturile de terapie intensivă sunt ocupate. Cu toate aceste, serviciul municipal de sănătate face față fluxului mare de internări prin identificarea de spații suplimentare. „Avem rezerve. Inclusiv cele 200 de paturi la Centrul „COVID-19” de la MOLDEXPO, care vor fi activate la prima necesitate”, a precizat Boris Gîlcă.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.