Connect with us

Social

16 copii din sudul țării s-au îmbolnăvit de rujeolă, după o vizită în regiunea Odessa

Publicat

pe

Centrul de Sănătate Publică Comrat a anunțat despre 16 cazuri de rujeola la copii cu vârste cuprinse între 7 și 15 ani. Cazurile au fost înregistrate în perioada 4-7 august la copiii din satele Beșghioz, Copceac și Cazaclia.

Din cei 16 minori bolnavi, 8 sunt din satul Beșhgioz, 5 – din  Cazaclia și 3 –  din Copceac, anunță raionceadir.md.

Potrivit sursei citate, doar un singur copil din cei 16 a fost vaccinat împotriva rujeolei. El a suportat boala într-o formă ușoară, toți ceilalți copii nefiind vaccinați.

S-a constatat că minorii s-au îmbolnăvit după ce au efectuat o vizită la rude în localitatea Bolgrad, regiunea Odessa. Acolo ei au contactat cu un copil bolnav de rujeola. În consecință, boala a fost importată pe teritoriul raionului Ceadâr-Lunga.

Aceeași sursă mai scrie că după revenirea din regiunea Odessa, copiii împreună cu părinții și alte familii cu copii au plecat într-o tabără de tip familial din localitatea Morenii Noi, raionul Ungheni.

Din raionul Ceadâr-Lunga au plecat în tabără 24 de maturi și 74 de copii. Vizita în tabără a durat o săptămână și era de natură religioasă.

Pe 7 august a avut loc ședința comisiei raionale pentru sănătate publică, unde a fost discutată situația creată. Comisia a decis desfășurarea acțiunilor de depistare precoce a cazurilor de îmbolnăvire cu rujeolă si spitalizarea celor bolnavi.

De asemenea, a fost luată decizia de a interzice temporar evenimentele publice cu implicarea copiilor pe teritoriul  satelor Beșghioz, Copceac și Cazaclia. Copiii care nu au fost vaccinați împotriva rujeolei vor avea interdicție temporară pentru vizitarea școlilor și grădinițelor.

Rujeola este o boală respiratorie severă, podusă de virusul rujeolic, foarte contagioasă și, uneori, mortală. Sursa de infecţie este omul bolnav cu diferite forme clinice.

Calea de transmitere este aeriană, prin secreţii nazofarigjiene, în condiţii de contact apropiat şi la distanţă. Pot fi afectate toate grupele de vârstă, însă predomină vârsta copilăriei.

O persoană bolnavă poate infecta până la 9 din 10 persoane cu care intră în contact. Riscul este major pentru copiii mici, care nu sunt vaccinați și care, dacă se îmbolnăvesc, pot degenera în forme grave ale afecțiunii.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Peste 15 mii de persoane au solicitat compensații la plata agentului termic din partea municipalității

Publicat

pe

De către

Peste 15 mii de persoane au depus deja cereri de solicitare a compensațiilor la plata agentului termic din partea municipalității, pentru sezonul rece 2018-2019. Beneficiari ai compensaţiilor sunt familiile a căror venituri pe ultimele 12 luni nu depășesc suma de 3000 lei / lună de persoană.

Familiile cu venituri mici au depus dosarele începând cu data de 1 septembrie 2018, iar compensarea cheltuielilor se efectuează până la data de 1 septembrie 2019. Cererile pot fi depuse până la încheierea sezonului de încălzire.

Potrivit deciziei Consiliului Municipal Chişinău, persoanele care au în proprietate două sau mai multe locuințe pe teritoriul municipiului Chișinău nu pot beneficia de suport financiar la efectuarea plăților pentru serviciile comunale și resurse energetice.

Actele pentru compensații se depun la întreprinderile municipale de gestionare a fondului locativ, la gestionarii fondului de locuințe asociațiile de coproprietari în condominiu, asociațiile proprietarilor locuințelor privatizate, cooperativelor de construcții a locuințelor și blocurile locative departamentale, la preturile de sector, la primăriile orașelor, satelor (comunelor), din componența municipiului Chișinău, pentru cetățenii din teritoriile administrative respective.

Cetățenii care au beneficiat de compensații din partea Primăriei Chișinău în sezonul termic anterior vor depune cereri de reconfirmare prin care declară că veniturile lunare ale familiei nu au crescut și, respectiv, componența familiei a rămas aceeași.

Solicitări pentru ajutoare pot face şi alte familii din Chișinău și din suburbii, cu venituri mici, care n-au beneficiat anterior de compensaţii, dar care au un venit global de până la 3000 lei lunar.

Valoarea ajutorului la plata agentului termic este de 40 la sută din costul facturii pentru încălzire, pentru familiile care locuiesc la bloc.

De rând cu solicitarea de ajutor la plata agentului termic, persoanele pot beneficia, de asemenea, de compensarea diferenţei în urma majorării tarifului pentru transportarea deşeurilor menajere solide, precum şi pentru plata volumului de apă suplimentar calculat.

În bugetul municipal Chişinău pentru anul 2018 pentru acordarea compensațiilor la încălzire sunt prevăzute 97,3 milioane lei, sau cu 5,4 milioane lei mai mult față de anul 2017.

Citește mai departe

Social

14 imagini emoționante cu copii născuți prematur, într-o expoziție la Parlament. Cel mai mic erou – o fetița de 550 grame

Publicat

pe

De către

14 imagini emoționante, ce redau poveștile de viață ale copiilor care au învins în lupta lor pentru viață, susținuți de medici și părinți, sunt expuse pe holurile Legislativului, în cadrul unei expoziții caritabile dedicată Zilei mondiale a prematurității.

Expoziția, deschisă în perioada 12-16 noiembrie, are drept scop colectarea de fonduri pentru susținerea copiilor născuți prematur.

Cel mai mic erou al campaniei este o fetiță, născută la 26 de săptămâni de sarcină, care cântărea 550 de grame la naștere.

„Un copil prematur este foarte vulnerabil dar, în același timp, puternic în dorința lui de a trai. Pentru ca mai multe istorii de acest gen să se soldeze cu un final fericit, este nevoie de suportul societății. Vă îndemnăm să vă alăturați campaniei de colectare a fondurilor care vor fi folosite în susținerea copiilor născuți prematur”, a menționat președinta Asociației Obștești „VITAE”, Aza Onica.

Primii vizitatori ai expoziției au fost un grup de copii din clasele primare de la Liceul teoretic român-francez ”Gheorghe Asachi”.

Ziua mondială a prematurității este marcată anual, în întreaga lume, pe data de 17 noiembrie. Marcată din 2011, această zi are rolul de a atrage atenţia asupra riscurilor pe care le presupune naşterea prematură, care are loc înainte de 37 de săptămâni complete de sarcină.

Anual, în Republica Moldova, se nasc prematur aproximativ 2 000 de copii. Potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 15 milioane de copii se nasc prematur în fiecare an în lume, număr în continuă creştere.

Republica Moldova s-a aliniat standardelor recomandate de Organizația Mondiala a Sănătății în anul 2008, aplicând definiția internațională a nou-născutului viu. Datorită acestei modificări în legislație, sunt înregistrați oficial toți copiii care depășesc la naștere greutatea de 500 de grame și termenul de gestație de 22 de săptămâni.

Expoziția este organizată de Asociația Obștească „VITAE” din Republica Moldova.

Citește mai departe

Social

Un tren marfar a luat foc în apropiere de Stolniceni, Ungheni. La fața locului au intervenit patru autospeciale

Publicat

pe

De către

Un tren marfar a luat foc în prima jumătate a zilei de astăzi în apropiere de Stolniceni, Ungheni. La fața locului au intervenit patru echipaje de salvatori și pompieri pentru stingerea arderii.

Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 10.45. Potrivit primelor informații focul a distrus parțial două locomotive, iar alte 75 de vagoane au fost salvate de pompieri.

Vagoanele trenului nu aveau încărcătură marfare, acestea fiind izolate de foc. Pompierii au reușit localizarea incendiului la ora 12.42.

În urma incendiului nimeni nu a avut de suferit.

Circumstanțele și cauza producerii arderii urmează a fi stabilite ulterior.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com