Connect with us
"
"

Social

14 staţii de încărcare a automobilelor electrice vor fi instalate pe principalele trasee urbane din R.Moldova

Publicat

pe

14 staţii de încărcare a automobilelor electrice vor fi instalate în curând pe principalele trasee urbane din Republica Moldova. Achiziţia va fi realizată datorită unui parteneriat dintre Fondul pentru Eficienţă Energetică şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Astăzi ambele instituţii au semnat un acord de finanţare.

Suma totală a proiectului este de 4 mln lei, dintre care 2 mln lei sunt oferiţi de Fondul pentru Eficienţă Energetică.

PNUD Moldova, la rândul său, îşi asumă angajamentul de a investi aceeași sumă de bani, inclusiv prin cofinanțări ale sectorului privat. Activitatea va fi gestionată de Proiectul „Oraşe verzi durabile”, implementat de PNUD Moldova și finanțat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF).

„Ne propunem crearea primei reţele publice de staţii de încărcare pentru maşinile electrice din R. Moldova. Reţeaua va asigura mobilitate electrică în marile oraşe din ţară, precum și asigurarea coridorului electric între România și Ucraina, şi va avea un impact de mediu. Ne bucurăm să fim la baza dezvoltării reţelei de transport ecologic în ţara noastră”, susţine Sergiu Corin, directorul Fondului pentru Eficienţă Energetică.

Proiectul e preconizat a fi finalizat în primăvara anului 2019. Inițial va fi elaborat un studiu de fezabilitate pentru a identifica locațiile stațiilor de încărcare, proces ce va fi realizat în strânsă consultare cu sectorul privat și autoritățile publice naţionale şi locale.

De asemenea, va fi identificat şi aplicat un mecanism financiar atractiv pentru achiziţia şi gestionarea staţiilor de încărcare a automobilelor electrice, fiind dezvoltat şi un sistem de facturare. La fel, urmează a fi ajustat cadrul legal în vederea racordării acestuia la standardele UE, precum şi a stimulării utilizării vehiculelor electrice în Moldova.

„Prin dezvoltarea infrastructurii de încărcare a vehiculelor electrice în Moldova ne propunem să creştem numărul automobilelor cu emisii reduse de poluanţi. Experienţele din alte state demonstrează că dezvoltarea infrastructurii de încărcare a automobilelor electrice este un factor-cheie pentru creşterea numărului de automobile electrice”, a declarat Alexandru Rotaru, managerul Proiectului PNUD „Oraşe verzi durabile”.

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate 54 automobile totalmente electrice şi 5 staţii de încărcare, toate în Chişinău.

În total, în 2017 în ţară erau 938.058 autovehicule, marea majoritate fiind mai vechi de 11 ani. 14% din volumul total de emisii de gaze cu efect de seră revine sectorului transporturilor.

În multe țări ponderea automobilelor electrice depășește deja 1% din cuantumul total al vehiculelor. Pentru Moldova, o cotă de 1% ar însemna 10.000 de vehicule electrice.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

O femeie, jefuită de un individ chiar într-o stație de autobuz din Chișinău. Cum a fost prins hoțul// VIDEO

Publicat

pe

De către

PE SCURT

O femeie de 60 ani a fost jefuită într-o stație a transportului public din sectorul Ciocana al capitalei. Un individ s-a apropiat de ea și în mod deschis i-a sustras geanta în care se aflau bunuri materiale, după care a fugit într-o direcție necunoscută.

Spre norocul femeii, în preajmă tocmai se aflau doi polițiști, care erau în afara orelor de muncă, dar imediat ce au observat cazul au fugit după tânăr și într-un final au reușit să-l prindă.

PE LUNG

Poliția capitalei a precizat că infractorul s-a dovedit a fi un tânăr de 24 ani, originar din raionul Dubăsari. Acesta a fost judecat anterior pentru conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate alcoolică.

Polițiștii au stabilit că individul nu acționa de unul singur, ci mai avea doi complici. Astfel, în urma acțiunilor speciale ale oamenilor legii, cei doi au fost reținuți. Ei s-au dovedit a fi locuitori ai raionului Dubăsari, de 28 ani și respectiv 41 ani, și în momentul reținerii se aflau într-un automobil de model „Ford Transit”. Anterior cei doi au fost judecați, pentru furt și jaf.

Suspecții au fost reținuți pentru 72 de ore, în Izolatorul Direcției de Poliție mun. Chișinău și sunt cercetați pentru jaf, care conform legislației în vigoare se pedepsește cu închisoare de la 5 la 7 ani.

Citește mai departe

Social

O staţie de încărcare a automobilelor electrice, instalată la Metro. Automobilele pot fi încărcate gratis

Publicat

pe

De către

Prima stație de încărcare a automobilelor electrice din cadrul rețelei METRO Cash & Carry Moldova a fost inaugurată în data de 5 martie 2019, în parcarea magazinului METRO Chișinău 1 (Stăuceni), în parteneriat cu Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), compania Legrand și proiectul Orașe Verzi Durabile. 

Compania METRO Cash & Carry Moldova, în parteneriat cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), compania Legrand și proiectul Orașe Verzi Durabile au realizat împreună una din inițiativele privind proiectele de sustenabilitate, instalarea primei stații de încărcare a automobilelor electrice, din cadrul rețelei din Moldova. Compania franceză Legrand, prin intermediul dealerul său oficial din Moldova, compania Odeskabel Moldova, a pus la dispoziție utilajul, iar METRO iși asumă costurile de instalare și întreținere. Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, compania Legrand și proiectul Orașe Verzi Durabile au misiunea de a cataliza investițiile în dezvoltarea urbană cu emisii scăzute de dioxid de carbon, pe baza unei abordări integrate de urbanizare, prin încurajarea inovației, a planificării participative și a parteneriatului cu sectoarele public și privat. 

Conectarea primelor autoturisme la stația electrică a fost realizată cu participarea Dafinei Gercheva, Reprezentantă rezidentă PNUD Moldova, Ruslan Codreanu, Primar general interimar al mun. Chişinău, Karoly SZALAI, Director General METRO Cash & Carry Moldova, reprezentanții companiei franceze Legrand, și reprezentanți ai comunității conducătorilor de automobile electrice și hybrid.

Prima stație a fost inaugurată în parcarea magazinului METRO Chișinău 1, iar până la sfârșitul anului 2019 se planifică deschiderea a încă două stații suplimentare, în magazinul din sectorul Botanica și magazinul din orașul Bălți. 

“Această măsură vine să susțină inițiativele publice privind crearea infrastructurii de soluții alternative de energie și strategia globală a companiei METRO, privind inițiativele de reducere a emisiilor de CO2. Sustenabilitatea este cuvântul cheia pentru transformarea provocărilor actuale în oportunități. La METRO, avem o viziune clară: Noi acționăm astăzi pentru mâine și urmăm principii durabile în tot ceea ce facem.”, a menționat dl Karoly SZALAI, Director General METRO Cash & Carry Moldova.

Stațiile vor fi disponibile pentru clienții magazinului și toți vizitatorii, pentru reîncărcarea autoturismelor, în timpul programului magazinului. Toți clienții și vizitatorii magazinului vor beneficia de o oră gratuită pe zi, pentru reîncărcarea mașinii. Stația are o capacitate de 22kw și poate încărca simultan două automobile iar timpul alocat de o ora, pentru fiecare client, este absolut suficient pentru combinarea experienței de cumpărături cu încărcarea autovehiculului până la o capacitate aproape deplină. Costul încărcării este suportat de METRO, pentru a motiva clienții și partenerii săi să investească în soluții alternative, care nu poluează mediul, prin urmare să investească într-un viitor verde al orașului Chișinău și pe termen lung într-un mediu mai puțin nociv. 

Din anul 2010, METRO este  membru al Inițiativei ONU Pactul Global.
METRO sprijină punerea în aplicare ale celor 17 Obiective de Dezvoltare ale ONU și până în 2030 are ca scop reducerea emisiilor de CO2 cu 50%, în cadrul grupului. 

Pentru patru ani consecutivi, METRO AG detine primul loc în indicatorul Sustenabilității Dow Jones, în industria comercializării produselor alimentare.

Citește mai departe

Social

Chişinăul va avea noi staţii de alimentare a automobilelor electrice şi palmieri solari de generare a energiei verzi

Publicat

pe

De către

Stații de alimentare a automobilelor electrice instalate pe principalele trasee urbane, palmieri solari de generare a energiei electrice din surse regenerabile, staţii de colectare a PET-urilor, platformă online de participare civică a chişinăuienilor, sunt câteva din activităţile ce vor fi realizate de Proiectul „Oraşe verzi durabile pentru Moldova” în perioada 2018-2019.

Inițiativa este implementată de PNUD Moldova și finanțată de Facilitatea Globală de Mediu (GEF).

Activităţile vor fi desfăşurate în parteneriat cu Laboratoarele de inovații ale PNUD Moldova, parteneri de dezvoltare, antreprenori şi autorităţi naţionale/locale.

„Salut lansarea acestui proiect ce vine să răspundă provocărilor asociate fenomenului inerent al urbanizării. Este un proiect înainte de toate pentru cetăţenii oraşului. Iniţiativele parte a acestui proiect vor fi concepute şi dezvoltate împreună cu oamenii ce locuiesc în Chişinău şi în parteneriat cu sectorul privat şi societatea civilă”, spune Ruslan Codreanu, primar interimar al capitalei.

Fenomenul urbanizării solicită regândirea serviciilor publice şi a infrastructurii urbane, astfel încât acestea să fie centrate pe confortul oamenilor din oraş şi, nu în ultimul rând, să fie prietenoase mediului.

„Green City Lab, care urmează a fi creat în cadrul acestui proiect, va oferi oportunităţi de testare a conceptului în baza căruia oraşele înseși reprezintă laboratoare de transformare urbană , unde autorităţile locale au rolul de ingineri ai schimbării şi asigură colaborarea cu sectorul privat şi cetăţenii pentru a testa şi experimenta noi soluţii ca răspuns la provocările existente, care dovedite a fi de succes, vor putea fi replicate şi extinse”, spune Stefan Liller, reprezentant rezident adjunct PNUD Moldova.

Proiectul încurajează iniţiativele-pilot inovative, care vor reduce emisiile de gaze cu efect de seră prin măsuri de gestionare eficientă a deșeurilor, eficiență energetică în clădirile rezidențiale, utilizare a energiei regenerabile și planificare urbană inteligentă. Totodată, municipiul Chișinău va fi asistat în procesul de planificare a mobilității urbane, implicând populația și sectorul privat în ample consultări și dezbateri tematice.

Proiectul „Oraşe verzi durabile pentru Moldova” are un buget total de 2,72 mln dolari, dintre care 2,64 mln dolari acordaţi de GEF şi 80.000 dolari – de PNUD Moldova.

Jumătate din populaţia din satele R. Moldova va migra până în 2030 în oraşe.

Influxul de noi rezidenți se va resimţi mai cu seamă în Chișinău, acesta urmând să găzduiască peste 50% din toată populația urbană a ţării, până în 2030, ceea ce va spori presiunea asupra infrastructurii și serviciilor, creând în același timp provocări considerabile de ordin social și de mediu.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social50 de minute în urmă

LIVE TEXT/ 143 de persoane cu COVID-19 sunt în stare gravă. Opt pacienți, conectați la respirație asistată

PE SCURT Ora 10:00 Până astăzi, în Republica Moldova au fost înregistrate 1289 de cazuri confirmate cu COVID-19. Din numărul...

Social17 ore în urmă

SONDAJ/ Ce cred moldovenii despre coronavirus, unde se simt în siguranță și cum se vor descurca

PE SCURT 26 la sută dintre moldoveni consideră că noul tip de coronavirus a apărut în China, în pieţele cu...

Cultură18 ore în urmă

Recomandări de la o agenție de marketing: Păstrăm umanitatea în marketingul de criză

Jobul dvs. astăzi, probabil, este altfel decât era acum câteva săptămâni. Lumea a fost răsturnată în câteva zile. În acest...

Social19 ore în urmă

Pandemia a crescut numărul cazurilor de violență domestică în lume. Care este situația în Moldova?

Izolarea și carantina generată de pandemia COVID-19 este simțită diferit mai ales de către persoanele vulnerabile. Această perioadă scoate în...

Divertisment20 de ore în urmă

Piesa virală „Pen-Pineapple-Apple-Pen” cu 92 milioane de vizualizări are un remake. El este despre coronavirus

PE SCURT Artistul japonez Pico Taro, care a devenit faimos datorită piesei „Pen-Pineapple-Apple-Pen”, a înregistrat un remake după celebra sa...

SocialO zi în urmă

LIVE TEXT / 115 cazuri noi de infectare cu COVID-19

PE SCURT Ora 17:07: Au fost înregistrate alte 115 cazuri de infectare cu COVID-19. În total sunt 1289. Ora 16:45:...

CulturăO zi în urmă

Ai nevoie să vorbești cu cineva? Peste 140 de psihologi s-au gândit la tine și vor să te ajute gratuit

PE SCURT Urmând exemplul bun al colegilor din România și din alte țări, psihologa Daniela Terzi-Barbăroșie a creat un grup...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

COVID-19 în Transnistria/ „Granițele” au fost blocate. Puncte de control ilegale, 3 decese și pregătire militară

PE SCURT Tiraspolul a instituit din nou puncte de control ilegal și abuziv, sub pretextul stării de urgență instituită în...

Politică6 zile în urmă

Scenariu pesimist: 31 de mii de cazuri COVID 19 până la finele lunii mai în RM. Ce prevede scenariul optimist

PE SCURT Până la finele lunii mai, în Republica Moldova ar putea să fie înregistrate în jur de 31 000...

PoliticăO săptămână în urmă

Ședința Parlamentului s-a încheiat înainte de a începe. Premierul Chicu și un deputat, implicați într-o ceartă

PE SCURT Ședința de astăzi a Parlamentului nu a avut loc din lipsă de cvorum. Asta pentru că deputații socialiști,...

Politică3 săptămâni în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

Politică3 săptămâni în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică4 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri4 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Advertisement

Opinii

aprilie 2020
L Ma Mi J V S D
« mart.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930