13 traficanți de droguri, trimiși în judecată. Coordonatorul grupării – un deținut al Penitenciarului Cricova

PE SCURT

Treisprezece persoane vor fi deferite justiției, fiind învinuite de comiterea, în cadrul unui grup criminal organizat, a infracțiunii de circulație ilegală a etnobotanicelor în proporții deosebit de mari.

Potrivit PCCOCS, inculpații, împărțind rolurile între ei, au creat o rețea bine structurată de procurare, transportare, distribuire și comercializare a produselor etnobotanice, preponderent în adiacentul instituțiilor de învățământ. S-a constatat că unul din coordonatorii grupării criminale era un deținut al Penitenciarului nr. 4, Cricova, fiind recunoscut ca un membru al organizației criminale „Patron”.

PE LUNG

Astfel, unii membri primeau substanțele etnobotanice în cantități mai mari, alții le repartizau și împachetau în cantități mai mici în pachete de tip zip-lock cu greutatea între 3 – 5 grame. Ulterior, acestea erau distribuite dealerilor stradali.

Aceștia, aflându-se în locuri publice, în special în apropierea Centrelor de excelență din sectorul Botanica din Chișinău, zilnic înstrăinau consumatorilor, în mare parte adolescenților, în jur de 100 pachete cu droguri, la un preț de 100 lei per pachet.

Potrivit procurorilor, pe parcursul a mai multor luni, pe teritoriul municipiului Chișinău, au fost comercializate mai multe kilograme de astfel de cannabinoizi sintetici.

Inițial, au fost identificați 11 membri ai grupului, cu vârste cuprinse între 20 și 55 ani, 9 dintre ei anterior judecați pe infracțiuni similare. Ulterior, au fost identificați și reținuți și alți doi membri ai acestei structuri infracționale.

Investigațiile pe caz au implicat realizarea mai multor percheziții în diferite locații din Chișinău, precum și a mai multor achiziții de control ale produselor etnobotanice. Drept urmare, au fost depistate și ridicate cantități deosebit de mari de cannabinoizi sintetici, cântare și telefoane mobile destinate pentru funcționalitatea grupării criminale.

Totodată, cu concursul Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale, au fost efectuate investigații financiare paralele, soldate cu sechestre pe bunurile inculpaților în valoare de peste jumătate de milion de lei.

În caz de condamnare, inculpații riscă până la 15 ani de închisoare.

Procurorii PCCOCS au precizat că etnobotanicele reprezintă droguri sintetice, produse în laboratoare artizanale, având o componență vegetală și fiind stropite cu substanțe extrem de toxice. Impactul acestora asupra sănătății consumatorilor poate depăși efectele nocive ale drogurilor „clasice”, mai ales în rândul adolescenților.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.